Nižja dohodnina? Uveljavi stroške prevoza in nočitve!

Študentska ali dijaška dela so obdavčena z dohodnino. Obdavčen pa je celoten znesek, torej tudi dodatki oziroma povrnitve. Ali med študijskim delom potuješ? Med študijskim delom tudi prespiš ali pa je pot do delovnega mesta daljša kot 1 kilometer od prijavljenega bivališča?

Potem ti pripada pravica, da uveljaviš stroške prevoza in nočitev pri obračunu tvoje dohodnine!

Za dokazilo je potrebno priložiti vozovnice, račun nočitve in/ali dokazilo o prevoženih kilometrih ter izjavo o uporabi osebnega prevoznega sredstva (če je bila pot opravljena z osebnim vozilom).

Dokazilo je potrebno podati pristojnemu davčnemu organu, ta pa tudi potrebuje dokazilo o prisotnosti na delu ter opravilu le-tega. To dokazilo po navadi izda delodajalec.

Odštej nekaj številk z višine dohodka.
Odštej nekaj številk z višine dohodka.

Stroške lahko prijaviš do 5. februarja tekočega leta za preteklo leto na FURS. To lahko opraviš s poslanim pisnim zahtevkom in priloženim dokazilom. Če zamudiš rok, pa lahko stroške potovanja in nočitve uveljaviš kot ugovor na dohodnino z priloženim ugovorom, zahtevkom ter dokazili.

Obrazec zahtevka se nahaja na spletni strani FURS. Pošlje se lahko preko eDavkov ali pa na finančnem uradu, ki je pristojen v okraju tvojega bivanja.

Te zanima še več takšnih novic? Prijavi se in dobil boš naše tedenske e-novice na svoj elektronski naslov.

Prejšnji članekEvropa je najlepša jeseni
Naslednji članekJesenski modni trendi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.