Osebnostne lastnosti v življenjepisu

CV, curriculum vitae with computer keyboard and mouse, job interview
Foto: everydayplus iz iStock

Osebnostne lastnosti običajno niso tiste, na podlagi katerih bodo delodajalci naredili prvo selekcijo med prijavljenimi kandidati. Kljub temu je pomembno, katere izpostavimo v življenjepisu in kako želimo, da nas vidi delodajalec.

Kadar navajamo osebnostne lastnosti, imamo v mislih družbene značilnosti, ki o nas povedo, kako delujemo, se vedemo v določenih situacijah in okoljih. Osebnostne lastnosti o nas povedo, kakšen odnos imamo do sebe, do drugih, do dela in do stvari v svojem okolju. Delodajalcem je pomembno, da se bo njihov novozaposleni dobro znašel na delovnem mestu, se razumel s sodelavci in bo pri svojem delu učinkovit.

Odgovoren, pošten, točen, vesten, delaven, iskren, urejen, skrben, zanesljiv, zaupanja vreden ipd. To so lastnosti, za katere se pričakuje, da jih ima vsaka odrasla oseba v odnosu do delodajalca. Teh lastnosti zato ni smiselno posebej izpostavljati, saj jih razumemo kot  »samoumevne« in zaradi njih ne boš izstopal med drugimi kandidati. Mednje vse bolj sodijo tudi pripravljenost na nenehno učenje, prilagodljivost, sposobnost dela v stresnih situacijah, sposobnost načrtovanja časa, iznajdljivost in kreativnost.

V življenjepis ne nanizaj celega seznama lastnosti. Dovolj je, da znaš pri sebi prepoznati pet najbolj izstopajočih, ki opredeljujejo tvoj značaj. Katere navedeš, je odvisno tudi od značilnosti delovnega mesta, na katerega se prijavljaš.

Pričakovane osebnostne lastnosti glede na področje dela

PRODAJA komunikativen, vztrajen, prilagodljiv, pošten, odločen, asertiven, inovativen, prepričljiv
ODNOSI Z JAVNOSTMI komunikativen, odprt, družaben, entuziastičen, iznajdljiv, radoveden
DELO Z OTROKI prijazen, empatičen, potrpežljiv, ustvarjalen, iznajdljiv, fleksibilen, dosleden
DELO Z LJUDMI odprt, dojemljiv, občutljiv za težave drugih, neodvisen, idealističen, sodelovalen, lojalen, racionalen
TEHNOLOŠKA DELA natančen, praktičen, pozoren, ciljno usmerjen, samostojen, vzdržljiv, varčen
RAZISKOVANJE analitičen, samostojen, radoveden, potrpežljiv, predvidljiv, organiziran, dosleden, umirjen
UMETNOST izviren, intuitiven, duhovit, odprt, neurejen, ustvarjalen, samosvoj

 

Določene osebnostne lastnosti so lahko pri enih poklicih vrednotene kot pozitivne, pri drugih kot negativne. Pretirana natančnost, urejenost, perfekcionizem so lahko v umetniških poklicih moteči. Na drugi strani pa si nihče ne bi želel površnega računovodje, medicinske sestre ali polagalca ploščic.

Ko boste v življenjepisu naštevali svoje lastnosti, naj to ne bo le seznam pridevnikov. Podkrepite jih s situacijo, v kateri je vaša lastnost prišla do izraza, in pojasnite, kaj ste zaradi tega dosegli.

Kakšne lastnosti pri kandidatih danes iščejo delodajalci?

  • SAMOINICIATIVNOST
  • ENERGIČNOST
  • SAMOZAVEST
  • PROFESIONALNOST
  • ZANESLJIVOST
  • AVTENTIČNOST
  • KREATIVNOST/INOVATIVNOST
  • INTELEKTUALNA RADOVEDNOST

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.