Prostovoljstvo – nesebična pomoč ljudem v stiski

Ljudje se prostovoljstva lotijo iz različnih razlogov. Nekateri želijo pomagati posameznikom v stiski, vračati organizaciji od katere so v preteklosti sami prejemali pomoč, želijo pomagati zvišati kakovost življenja v lokalni skupnosti ali preprosto spreminjati svet na bolje. S prostovoljstvom pa osebnostno rastejo in pridobivajo dragocene izkušnje.

Kaj pa sploh je prostovoljstvo?

Gre za delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji in brez pričakovanja plačila opravlja v dobro drugih ali v splošno korist.

Področja prostovoljskega dela so raznovrstna, opravljajo pa ga lahko posamezniki različnih starosti, znanj in izkušenj. Kot pri vseh drugih oblikah del je pomembno, da so prostovoljci odgovorni in primerno usposobljeni za delo, ki ga opravljajo.

Kakšen pomen ima prostovoljstvo za skupnost?

  • Izboljšuje kakovost življenja v družbi.
  • Brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni ob rob ali izključeni.
  • Je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej in ustvarja možnosti aktivnega delovanja državljanov v družbi.
  • Ima velik pomen za razvoj in prihodnost. Prispeva k razvijanju obstoječih sistemov, k razvijanju vrednot solidarnosti, k socialnemu in drugemu napredku družbe.

Osrednja organizacija za prostovoljstvo v Sloveniji je Slovenska filantropija, ki koordinira Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij, jim nudi podporo pri vzpostavitvi in izvajanju prostovoljskih programov ter pridobivanju prostovoljcev. Drugi pomembni akterji na področju prostovoljstva so še Zavod Movit, Zavod Voluntariat in  Mladinski svet Slovenije, Odbor RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva pa že od leta 2011 podeljuje državno nagrado priznanja na področju prostovoljstva.

Na spletni strani prostovoljstvo.org so pripravili tudi dva kataloga, ki vsebujeta prave prostovoljske aktivnosti: Katalog, ki zajema celotno Slovenijo in Katalog, ki zajema samo Ljubljano.

Če želiš tudi ti postati prostovoljec, potem klikni na Prostovoljstvo.org, izberi področje, ki te zanima in že danes naredi nekaj dobrega zase, za sočloveka in skupnost ter preživi aktivno poletje.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekVelika Nagrada Avstrije: Verstappen do presentljive zmage, ničla Mercedesa
Naslednji članekDoživljanje nogometne tekme

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.