Rekorden dvig študentske urne postavke za leto 2023

50 euro banknotes with bow for design purpose
Foto: RL Photography iz iStock

Kdor čaka, dočaka. Tudi študenti so dočakali informacijo oziroma potrditev o dvigu minimalne urne študentske postavke za leto 2023. Kaj točno se je čakalo? Kot vsako leto je bilo potrebno počakati na dvig minimalne slovenske plače, preko katere se sorazmerno dvigne tudi urna študentska postavka. Koliko bo ta znašala v letu 2023?

Študentska urna postavka v letu 2023

Študentska urna postavka bo iz 6,17 € bruto narasla na 6,92 € bruto. Če to prenesemo v neto znesek, bo ta po novem znašal 5,85 € neto (pred tem 5,21 € neto).

  • Študentska urna postavka 2023: 6,92 € bruto / 5,85 € neto

Največji dvig minimalne plače in študentske postavke

Gre za največji dvig minimalne študentske postavke v zadnjih letih. To je bila informacija, ki jo je stranka Levica na čelu z Ministrom za delo Luko Mescem sporočalo že s koncem leta 2022. In res je, gre za največji dvig v zadnjih desetih letih.

Bruto minimalna plača za delo bo znašala 1.203,36 evra. Neto znesek za samsko osebo brez otrok je po novem 878,48 evra. Spomnimo, da gre za 12-odstotni dvig iz 778,48 evra oziroma 100 evrov višji znesek.

money, banknotes, euro
Foto: moerschy iz Pixabay

Minister Luka Mesec je ob dvigu minimalne plače povedal, da »dvig potrebujemo, ker to določa zakon, ki smo ga z novelo dopolnili v Levici leta 2018 in zato, ker je ta dvig seštevek učinkov davčne reforme, minimalnih življenjskih stroškov in inflacije. Potrebujemo ga, ker je jasno, da inflacija ni prizadela vseh ljudi enako. S 100 evrskim dvigom želimo pomagati predvsem tistim, ki se najtežje prebijejo čez mesec in tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela. Eden od temeljnih ciljev Levice je dostojno delo in plačilo za vse in minimalna plača je prva, ki mora to zagotavljati. Po sprejetju našega zakona se bo minimalna plača v petih letih povišala za več kot 200 evrov: leta 2018 je znašala 638 evrov, januarja leta 2023 pa bo znašala okoli 878 evrov!«

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNatrij ionske baterije ali lesene baterije?
Naslednji članekHarry & Meghan kot film na Netflixu in povsod drugje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.