Dvig minimalne slovenske plače je največji v 10 letih

Kadrovske štipendije MOL
Kadrovske štipendije MOL Foto: Daria Kulkova iz iStock

Kar nekaj časa smo čakali, zdaj pa je potrjeno. Minimalna plača se dviguje za 100 evrov neto, kar je potrdilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z ministrom Luko Mescem na čelu. Gre za 12-odstotni dvig minimalne plače. Kaj to pomeni za študente?

Minimalna plača se dviguje za 12 odstotkov v letu 2023

Že jutri, na petek trinajsti, bo v Uradnem list RS objavljen Sklep ministrstva v skladu s katerim bo bruto minimalna plača za delo znašala 1.203,36 evra. To pomeni, da gre za 12-odstotni dvig minimalne plače. Neto minimalna plača za samsko osebo brez otrok bo po novem znašala 878,48 evra. Povišanje tega zneska za 12,85 % (iz 778,48 evra), pa ob spremembi zneska (bruto) minimalne plače vključuje tudi učinek letošnjih sprememb dohodninske zakonodaje.

Minister Luka Mesec je ob tem povedal: »Dvig potrebujemo, ker to določa zakon, ki smo ga z novelo dopolnili v Levici leta 2018 in zato, ker je ta dvig seštevek učinkov davčne reforme, minimalnih življenjskih stroškov in inflacije. Potrebujemo ga, ker je jasno, da inflacija ni prizadela vseh ljudi enako. S 100 evrskim dvigom želimo pomagati predvsem tistim, ki se najtežje prebijejo čez mesec in tistim, ki jih je inflacija najbolj prizadela. Eden od temeljnih ciljev Levice je dostojno delo in plačilo za vse in minimalna plača je prva, ki mora to zagotavljati. Po sprejetju našega zakona se bo minimalna plača v petih letih povišala za več kot 200 evrov: leta 2018 je znašala 638 evrov, januarja leta 2023 pa bo znašala okoli 878 evrov!«

Businesswoman hands hold euro banknotes. finance concept
Foto: alfexe iz iStock

Dvig plače skladen z življenjskimi stroški

Skladno z obstoječim Zakonom o minimalni plači mora biti znesek minimalne plače določen v višini, ki ne sme biti nižja od 120 in ne višja od 140 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov. Upoštevaje tudi rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalni življenjski stroški, izračunani v oktobru 2022, znašajo 669,83 evra.

Minimalna plača se mora vsako leto prav tako uskladiti najmanj z zneskom rasti cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta, ki znaša 10,3 odstotka.

the last shirt, dollar bill, 20 euro
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Študentska urna postavka usklajena s plačo

Seveda pa nas zanima tudi, kaj bo s študenti. Kot smo že nekajkrat v zadnjem mesecu pisali, da se nam obeta največji dvig minimalne študentske postavke v zadnjih desetih letih, smo zdaj dobili potrditev.

Študentska urna postavka bo iz 6,17 € bruto narasla na 6,92 € bruto. Če to prenesemo v neto znesek, bo ta po novem znašal 5,85 € neto (pred tem 5,21 € neto).

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekSlovenec letno zavrže kar 12 kilogramov oblačil
Naslednji članekNetflixova rekordna serija Wednesday bo imela 2. sezono

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.