Svetle in temne plati dela prek študentskega servisa + nasveti in izkušnje študentov

Poletje je tisti čas v letu, ko imamo študentje končno dovolj časa, da si z lastnim delom prislužimo denar. Nekateri študentje uspešno delajo celo leto ob študijskih obveznostih, počitniško delo pa je super priložnost za vsakega študenta in dijaka.

Kaj je študentsko delo?student work

Študentsko delo je začasno/občasno delo, ki ga dijak oziroma študent opravlja za pravno osebo. Študent s pravno osebo sklene pravno razmerje, kot pogodba pa služi študentska napotnica, ki jo izda študentski servis pod pogojem, da ima študent urejen status v tekočem študijskem letu.

Zakaj je dobro opravljati počitniško delo?

Vsak delodajalec drugače gleda na potencialnega kandidata za (redno) službo, če v njegovem življenjepisu piše, da je že opravljal določeno delo. Kompetence za različne poklice se seveda zelo razlikujejo, vendar so določene kvalitete zaželjene povsod:CV

 • komunikativnost
 • zanesljivost
 • dobre delovne navade
 • varčnost
 • odgovornost

Z delom preko študentskega servisa lahko pridobiš zgoraj naštete kvalitete, ki ti bodo koristile vse do dne, ko boš šel v penzijo (in verjetno še po tem).

Ko boš zaslužil svojo prvo plačo, boš drugače gledal na zapravljen denar. Boljše boš razumel starše, ki po hiši ugašajo luči ob nerganju, kako je elektrika draga. Delo te postavi na realna tla in ti pomaga dozoreti.

ŠTUDENTSKA IZKUŠNJA:

Če delaš z veseljem, te res ne bo nič potrlo. Mogoče preveč študentov gleda na hiter (največkrat nujen) zaslužek in malo pozabi na svoje zadovoljstvo in pridobljene izkušnje. Pridobil sem odlične izkušnje v vseh podjetjih in odlična prijateljstva, ki jih ohranjam še danes. ?

 

Temne plati počitniških delČe nihče noče, bo pa študent!

Najpogostejše kršitve s strani delodajalca se nanašajo na:

 • redno plačilo v dogovorjenem znesku,
 • trajanje in obseg dela,
 • varnost in zdravje pri delu,
 • odmore in počitke.

Neplačevanje za študentsko delo nekateri študentski servisi rešujejo z zalaganjem. Študentu servis nakaže plačilo takoj, ko podjetje sporoči število ur, podjetje pa nato dolg poravna s študentskim servisom.

ŠTUDENTSKA IZKUŠNJA:

»Najbolj se splačajo promocije. Dobro plačane za samo stat, je pa res, da delaš večinoma med vikendi in cele dneve stojiš. Poleg tega pa si pogosto deležen komentarjev kot so: »Ooo miška lepa, kaj mi pa danes ponudiš?« in »Nasmehni se zame, kaj si tako jezna?« ter »A za take fajn gospode, kot sem jaz, dobim kak popust?« Poleg tega dosti agencij za promocije zahteva fotografijo celega telesa… Le zakaj…«

Poleg kršitev, za katere je delodajalec kazensko odgovoren, obstaja tudi sivo področje, za katerega delodajalec ni v prekršku:  Včasih se na delu tudi zjočeš.

 • izkoriščanje študentske delovne sile in odpuščanje rednih delavcev,
 • delo ob vikendih, za katerega študenta plačajo enako, kot med tednom,
 • kandidate za delo izbirajo na podlagi zunanjega izgleda,
 • neplačevanje za obdobje uvajanja.

Študentje se na delu srečujejo z nezadovoljnimi delavci, ki morajo tedensko uvajati nove in nove študente (hitre menjave zaradi neplačevanja, previsokih zahtev ali nespoštovanja drugih študentovih pravic).

ŠTUDENTSKA IZKUŠNJA:

Velikokrat je potrebno opravljati vikend delo in nadomeščati delavce, ki so šli na dopuste. Izpostavila bi, da kot študent ne smeš dopustiti, da te izkoriščajo. ?

Nasveti za počitniške delavce

✅ Pred pričetkom dela se na spletu pozanimaj o podjetju.

✅ Na razgovoru se poskušaj točno dogovoriti o urni postavki, roku plačila, trajanju dela, zahtevah, dodatnih pogojih in pravilih znotraj podjetja.

✅ Zapisuj si dnevnik prihodov in odhodov z dela.

✅ Za izdajo napotnice se obrni na študentski servis, ki omogoča zalaganje plačila.

✅ V primeru nesoglasij se s pritožbo najprej obrni na delodajalca, kasneje pa lahko tudi na pristojno delovno sodišče.

ŠTUDENTSKA IZKUŠNJA:

Ne boj se vprašat (vsi se učimo). Najslabše, kar lahko narediš, je, da rečeš ja, ko nimaš pojma in narediš vse narobe. Vem, da si želiš delovnega mesta ob sončnem oknu, novo opremo, zelenje, kavč in mizo za biljard, ampak tega kot novinec ne boš dobil nikjer. Spoštovanje si moreš izborit in šele potem lahko začneš uvajat spremembe.

Prejšnji članekKomentar: Slovenski nacionalizem
Naslednji članekZ objemanjem dreves proti posledicam koronavirusa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.