Vse več mladih se zanima za študij v tujini

V nedeljo, 18. 11., je v Ljubljani potekal že drugi mednarodni dogodek World Education Fair. To je eden izmed največjih svetovalnih projektov v Evropi, ki predstavlja najnovejše trende izobraževanja v tujini, povezane s profesionalno perspektivo. Ker se tudi v našem uredništvu zavzemamo za izobraževanje mladih, smo dogodek s ponosom medijsko podprli.

V hotelu Slon se je predstavilo več kot 50 šol in univerz iz 12 držav Evrope in Severne Amerike.  Dijaki in študenti iz cele Slovenije so največ zanimanja izkazali za študij v Veliki Britaniji, Kanadi in na Nizozemskem, najstniki in njihovi starši  pa so se zanimali predvsem za jezikovne tečaje angleščine v Veliki Britaniji in na Portugalskem. Obiskovalce so zanimale tudi informacije v zvezi s šolninami, štipendijami in financiranjem študija v državah EU.

»Letos sem tretji letnik gimnazije in rada bi študirala v Skandinaviji. Tja sem potovala z družino in mi je bilo zelo všeč. Danes sem prišla s prijateljico, zanima me več informacij v zvezi s študijem na Danskem.« Neža, 17 let

Šole in univerze iz Kanade in Zahodne Evrope že nekaj let beležijo konstanten porast vpisa študentov iz držav Jugovzhodne Evrope in pričakovati je, da se bo trend v naslednjih letih še krepil. Predvsem v Veliki Britaniji in na Nizozemskem vsako leto zabeležijo več vpisanih slovenskih študentov. 

»Rad bi študiral v angleško govoreči državi. Do sedaj sem razmišljal predvsem o Veliki Britaniji, danes pa sem se veliko pogovarjal z gospodom, ki je predstavljal študije v Kanadi in sem popolnoma navdušen …« Tilen, 18 let

Razlogi za večje število slovenskih študentov na Nizozemskem so predvsem v dejstvu, da tam več kot 2.100 študijskih programov izvajajo v angleščini in pa v noveli zakona (v veljavi od julija 2018), po katerem tudi tuji študenti prvega letnika dodiplomskega študija plačajo samo 50 % šolnine (v študijskem letu 2019/20 1.044 € namesto 2.087 €).

Veliko obiskovalcev sejma so zanimale informacije v zvezi s šolanjem in študijem v Veliki Britaniji, predvsem v zvezi s financiranjem v prihodnje, po Brexitu. Razstavljavci so dijake razveselili z novico, da bo v študijskem letu 2019/20, po Brexitu, financiranje za študente iz držav EU še vedno omogočeno, kar pomeni, da bodo v času študija v Veliki Britaniji dejansko imeli strošek le z namestitvijo in prehrano.

»Hčerki smo obljubili, da bo za počitnice lahko odšla v jezikovno šolo v Veliko Britanijo, če bo pridno zaključila osnovno šolo. Danes smo dobili veliko koristnih informacij.« Vlasta, mama učenke

Razstavljavci iz vsega sveta so sicer predstavili različne oblike izobraževanja za različne starosti: jezikovne tečaje v tujini, možnost študija na prestižnih internatnih šolah, dodiplomske in podiplomske študije ter programe MBA. Predstavili so tudi mednarodni program »Work and Travel USA« in možnosti pripravništva v ZDA.

Obiskovalci dogodka so se lahko prijavili tudi na test poklicne orientacije Centigrade, katerega rezultate pri prijavi upoštevajo najbolje ocenjene britanske univerze.

Roki za prijavo na univerze

Šole in Univerze v Evropi imajo zelo različne termine za vpise v študijske programe.

  • University of Oxford in University of Cambridge: 15. oktober 2019
  • Ostale univerze v Veliki Britaniji: januar 2019
  • Univerze na Danskem: marec 2019
  • Nizozemska: 1. maj za raziskovalne univerze in 31. julij za univerze uporabnih znanosti
  • Jezikovni tečaji, Internati, Srednje šole: odvisno od želenega programa in obdobja

World Education Fair organizira mednarodna skupina Integral, ki ima svojo svetovalno pisarno tudi v Ljubljani. Sodeluje z več kot 500 izobraževalnimi institucijami po vsem svetu. Če vas zanima študij v tujini ali pa bi želeli le nekaj uvodnih informacij, se na brezplačen posvet v pisarni IntegralEdu lahko oglasite vsak dan od ponedeljka do petka. IntegralEdu pomaga pri odkrivanju najboljših možnosti izobraževanja zunaj meja Slovenije. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.