Zdrav duh v zdravem telesu

Pregovor, ki je poznan marsikomu od nas. Toda, kdaj smo zares zdravi? Ko se počutimo v redu? Ko smo v novih kopalkah videti čudovito? Ko nam zdravnik pove, da so naši krvni izvidi v mejah normale?

Če se malo poglobimo v zgoraj zapisan pregovor, lahko ugotovimo, da se odgovor na naše vprašanje skriva v pregovoru samem. Zdrav DUH v zdravem TELESU, torej ravnovesje našega mentalnega in telesnega zdravja. In kako doseči to ravnovesje? Z dieto? Z vadbo v fitnes centru? Odgovor je: z vsem skupaj. Z uravnoteženo prehrano, gibanjem, odnosom do življenja in do vsega živega in neživega okrog nas.

 

Gibanje je zelo pomemben dejavnik našega vsakdana. Z gibanjem ostajajo naši sklepi prožni in gibljivi, zaradi gibanja počasneje izgubljamo mišično maso in hitreje preoblikujemo telo, boj z odvečnimi kilogrami postane enostavnejši. Z gibanjem pa tudi, poleg naštetih očesu vidnih telesnih sprememb, ohranjamo pozitiven odnos do življenja, saj nam daje občutek, da z malo vloženega truda lahko marsikaj dosežemo. Mladi se športa lotevajo zaradi želje po lepšem videzu in boljši fizični pripravljenosti, starejši zaradi zdravstvenih zapletov, ki se začnejo, ko smo enkrat v srednjih letih.

 

Šport danes je postal modna muha. Različne športne panoge zagovarjajo vsaka svojo miselnost. V športu se obračajo ogromne količine denarja. Tekmovalnost pogosto narekuje večji zaslužek zaradi višje uvrstitve in ne želja po izpopolnjevanju iz tekme v tekmo. Multinacionalke nas bombardirajo s svojimi blagovnimi znamkami in izdelki.

 

Toda šport je nekaj preprostega. Za aktivno življenje potrebujemo veliko manj, kot si predstavljamo. Zamenjava avtomobila za obisk trgovine s kolesom lahko pomeni že nekaj kakovostnih minut, namenjenih našemu zdravju. Tudi vadba doma ali v fitnes centru ni noben bav bav. Mišljenje, kot na primer, da ženske z vadbo z utežmi hitro pridobijo na mišični masi in da moškim mišice zrastejo čez noč, je seveda neresnično. Resda je vsak začetek težaven, toda sčasoma vsakdo enostavno pade v rutino. Šport oziroma gibanje je namreč osnovna potreba človeka, da ostane čil in zdrav skozi vse življenje.

 

Za vsak dan aktivno telo, sposobno samoobnovitve poleg gibanja potrebujemo tudi kakovostno prehrano. Danes zelo pogosto slišimo »nimam časa za kuhanje« ali »nimam časa jesti v miru«. Ali vstajanje eno uro prej po navadi za pripravo obrokov za čez dan res pomeni konec sveta? Ali res nimamo dnevno vsaj eno uro časa, da ga namenimo našemu zdravju? Zdravje in dobro počutje sta namreč neposredno povezana z našimi prehranskimi navadami. Preskakovanje obrokov, obilne porcije predelane hrane s praznimi kalorijami, uživanje hrane pred televizorjem ali za računalnikom, kjer izgubimo občutek za to, koliko hrane smo že zaužili, raznorazne diete, ki povečini vodijo v začaran krog boja z nihanjem kilogramov, vse to je le nekaj modernih prehranskih pojavov, ki pa našemu telesu naredijo več škode kakor koristi.

 

Toda kaj je uravnotežena prehrana? Danes slišimo, da jajca in rdeče meso nista več na prepovedanem seznamu, po drugi strani pa da preveliko uživanje sadja ni ravno zdravo, čeprav so nas dolga leta učili drugače. Prehranska dopolnila so postala del našega vsakdana, toda ali jih dejansko znamo uporabljati? Kakšne so njihove koristi in zakaj imamo o njih velikokrat napačno predstavo? Nobena hrana ni dobra in ne slaba. Vsako živilo ima svoje prednosti in slabosti. Težava je preveliko uživanje hrane, ki nam je takoj na voljo, in premalo gibanja. Nekoč nismo šli po kilogram jabolk v najbližji trgovski center. Sami smo se peš odpravili v sadovnjak, splezali na drevo in si utrgali sveže jabolko. Človek se je moral gibati, da je prišel do hrane.

 

Vsak izmed nas lahko že danes veliko naredi za svoje zdravje. Vsaka majhna sprememba na bolje verjetno ne bo opazna iz danes na jutri, toda vsak vložen trud v naše zdravje se nam bo obrestoval na dolgi rok. Da bi bili vaši koraki proti boljšemu zdravju, počutju in posledično lepšemu videzu telesa lažji, vam bo ekipa Maxximuma v prihodnjih prispevkih s pomočjo nasvetov o prehrani in vadbi ter z odgovori na zastavljena vprašanja, stala ob strani. Z našimi videopredstavitvami vam bomo pokazali, kako pravilno izvajati vaje za celotno telo, kako na preprost način ostati gibljiv in aktiven skozi celo leto. Predstavili vam bomo, kakšne so naše prehranjevalne navade danes in kakršne bi naj bile. Objavili bomo tudi nekaj preprostih receptov za pripravo zdrave sladice, hitre večerje ali malice za v šolo ali službo. Vsekakor pa bomo v vsakem zapisu poskrbeli tudi za kanček motivacije, ki jo, kakor tudi odgovore na vaša vprašanja, lahko vedno najdete tudi na Maxximum forumu.

 

Avtor: Uroš Sobočan, www.maxximum.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.