Zdravje naših študentov!

Zdravje je najpomembnejše, zato moramo dobro poskrbeti za svoje psihofizične sposobnosti …

Zdravje je v vseh življenjskih obdobjih našega življenja ključni dejavnik za funkcioniranost na mnogih področjih. V študentskih letih pa je nanj treba še bolj paziti, saj je naš organizem izpostavljen mnogim dejavnikom tveganja. Včasih smo sami krivci zanje – alkohol, cigareti, neaktivnost ipd. Velikokrat pa za to poskrbi pester tempo našega življenja, ki je pogojen s stresom. Skupaj z Resorjem za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani smo naše študentsko zdravje raziskali in prišli do zanimivih ugotovitev.

Kakšne bolezni so najpogostejše?
Po podatkih, ki so nam na voljo, so študentje relativno zdrava populacija. Glede na starost tudi ni pričakovati povečane obolevnosti in umrljivosti v tej starostni skupini. Med študentsko populacijo se pojavljajo enake bolezni kot med neštudentsko populacijo enake starosti. V zadnjih 12 mesecih je zdravnika družinske medicine ali specialista obiskalo 74,2 % študentov, zobozdravnika nekoliko manj (72,6 %). Enkrat na leto zdravnika obišče slaba tretjina študentov (32,6 %), dvakrat 27,8 % in trikrat 16,7 %. Manj obiskov letno je pri zobozdravnikih, večinoma eden. V zadnjih 12 mesecih je bilo hospitaliziranih 6,6 % študentov.

Od zdravstvenih težav, ki jih je ugotovil zdravnik, jih največ navaja alergijo (21,6 %). Zanimiv je tudi podatek, da mesečno približno tretjina študentov vzame (jemlje) protibolečinske tablete, ki so dostopne v prosti prodaji v lekarnah; ena najpogostejših težav pa je glavobol.

Koliko je kadilcev, kako se to odraža na njihovem zdravju?
Za kadilce se je opredelilo 16,3 % anketirancev, prav toliko za bivše kadilce. Kadi 17,5 % študentk in 13,6 % študentov, kar je značilna distribucija glede na spol za razvite države, a ni statistično značilna. Zanimivo je, da kar 18 % študentov kadilcev zelo skrbijo zdravstvene posledice kajenja za njihovo zdravje, slaba polovica pa jih je zaskrbljenih.

Na kakšen način je poskrbljeno za študente iz zdravstvenega vidika?
Študent, ki se redno šola, je do 26. leta starosti obvezno in dodatno prostovoljno zavarovan prek staršev. Tako ima brezplačen dostop do vseh zdravstvenih pravic, ki izhajajo iz Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V času svojega študija je dvakrat deležen sistematskega preventivnega pregleda tako pri zdravniku kot zobozdravniku. S tega stališča je za zdravje študentov dobro poskrbljeno. Nekoliko slabša je po podatkih Zdravstvenega doma za študente UL dostopnost do kliničnega psihologa, kjer povpraševanje presega kapacitete. Za študente po dopolnjenem 26. letu starosti pa je trenutno izjemno slabo poskrbljeno, saj niso upravičeni do zgoraj naštetih pravic in si morajo zdravstveno zavarovanje sami urediti oz. plačati. Resor za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani se trenutno pogaja z Ministrstvom za zdravje (MZ) o ponovni razširitvi pravice do zdravstvenega zavarovanja na vsaj še nekatere izjeme, kot npr. študente na daljših študijskih programih ali študentke mamice.

Kaj lahko posameznik naredi zase in za svoje zdravje?
Posameznik naj se zaveda, da biti zdrav ni le odsotnost bolezni. Pomeni ravnotežje med telesnimi, duševnimi in zunanjimi dejavniki. Tako je enako pomembna uravnotežena prehrana, redno gibanje, dovolj prostega časa, socialni stiki s prijatelji in kolegi, zdrava in varna spolnost, abstinenca kajenja, izogibanje poškodbam v cestnem prometu in športu, obštudijske dejavnosti (šport, gledališče, joga, tečaj tujega jezika – vse, kar nas notranje dopolnjuje) ter predvsem zdravi medsebojni odnosi.

Je veliko študentov s prekomerno telesno težo? Kako jim pomagati?
Po naših podatkih prekomerna telesna teža ni vodilni problem v študentski populaciji, oziroma nič večji kot sicer pri enako starih mladih. Če pa ima nekdo problem s prekomerno telesno težo, je gotovo dobra izbira posvet pri osebnem zdravniku ali v Zdravstvenem domu za študente, kjer imajo tudi kontakte strokovnjakov, ki se specifično ukvarjajo s prehrano in motnjami v telesni teži. Odsvetujemo ad hoc stradajoče diete. Še vedno velja dobra stara fizika, da se telesna teža povečuje ob prekomernem vnosu kalorij v telo in ob nezadostnem trošenju. Torej je gibanje ključno. Velja tudi opomniti, da je pri prekomerni teži pomembna samopodoba, tako za dobro počutje v lastnem telesu, kot za vse tisto, kar nas na nas moti.

Ali bo tudi letos v mesecu aprilu organiziran mesec socialne in zdravstva? Kako vse skupaj izgleda?
Tudi letos bomo organizirali Mesec sociale in zdravstva, pod okriljem katerega se bo zgodilo 14 različnih dogodkov s področja sociale in zdravstva. Študenti se bodo lahko udeležili predavanj, delavnic in okroglih miz, do mimoidočih pa bomo pristopili na stojnicah v centru Ljubljane. Dogodki so namenjeni vsem študentom, ki sta jim socialna in zdravstvena tematika blizu ali jih dodatno zanimata.

 

Za konec pa ne pozabimo oemniti še nove spletne strani www.zdravstudent.si, kjer so zbrane pomembne vsebine o zdravju mladih oziroma se še pridno zbirajo!

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.