Kako napisati dober CV?!

Job applicants having interview
Foto: Jovanmandic iz iStock

Dober CV je ključ do dobre službe …

Vsi se počasi bližamo dnevu, ko bo treba napeti možgančke in napisati zares dober življenjepis. Danes je že kar znanost dobiti dobro in izobrazbi ustrezno delo, zato je CV še toliko bolj pomemben. Kaj napisati, kako začeti, kaj vključiti, kako izstopati iz kupa drugih življenjepisov?!

CV odpira vrata!

Na fakulteti vam posredujejo znanje, toda nihče vam ne pove, kako sestaviti dobro prošnjo, dober življenjepis, kako izstopati in si priboriti tako pomemben razgovor z delodajalcem. Najpomembneje je, da ste dobro seznanjeni s podjetjem, katerega prosite za delo, zato si najdite gradivo in ga dobro preštudirajte. Ko enkrat veste še tako minimalne oz. banalne, nepomembne podrobnosti, se vprašajte: »Kaj znam, česar drugi ne, v čem sem boljši in nepremagljiv od ostalih?« Če imate odgovor na to vprašanje, ste na konju – in seveda, morate ga čim bolj spretno vključiti v CV. Velikokrat pa nismo kaj dosti boljši kot ostali kandidati, saj smo vsi opravili enako fakulteto in imeli podobne ocene. Takrat se vprašajte, kaj bi delodajalec rad slišal?! Če ste zares dobro preštudirali vse podrobnosti podjetja, to ne bo težava. Seveda, ne smete lagati, da kaj znate, česar ne, toda vse skupaj lahko lepo uokvirite in z znanjem oz. natančnimi informacijami o podjetju naravnost impresionirate bodočega šefa! Torej bistvo je, da z določeno informacijo pritegnete!

Kaj vključiti oz. česa ne?!

Včasih ni dobro vsega povedati. V življenjepisu omenite le pomembna dejanja, toda nikar jih ne razlagajte, saj vas bo delodajalčeva radovodnost pripeljala do razgovora. Če navedemo en primer – Mojca je v življenjepisu omenila, da je prejšnje podjetje rešila pred bankrotom. Od tu naprej ni nadaljevala in dovolila delodajalcu, da razmišlja o njej oz. njenem velikem dejanju. Naslednji dan jo je poklical na razgovor in dobila je službo! Vidite, včasih tudi pri poslu velja rek »manj je več«!

Prihaja pomoč!

Če ste zares mnenje, da sami ne zmorete takšnega odgovornega bremena, kot je dobra oz. fenomenalna prošnja, potem se lahko zanesete na E-servis. Ta prvim petim študentom vsak mesec nudi brezplačen pregled CV-ja. V roke ga bodo dobili pravi strokovnjaki, ki ga bodo analizirali in komentirali ter poslali nazaj na vaš mail. Torej pošlji CV na zivljenjepis@studentski-servis.com in bodi pravi srečnež s pravim življenjepisom, ki vas bo mogoče popeljal do sanjske službe.

Dober življenjepis še ne pomeni zagotovljene službe!

Vsekakor pa ni ključnega pomena le dober življenjepis, izkazati se morate tudi na razgovoru. Če želite biti čim bolj uspešni, se na razgovor dobro pripravite. Razmislite, kakšna najtežja vprašanja bi vam bodoči delodajalec lahko postavil in vadite njihove odgovore. Pomembno je, da vadite – ne preletite, temveč večkrat ponovite, saj se ne smete niti za sekundo zmesti.

Pravljičnih 7 CV nasvetov!

Vzorec!

Vsako stvar v življenju začnemo z osnovami in tako je tudi pri CV-ju. Osnova dobrega življenjepisa je seveda v osnovnem vzorcu. Navesti morate najosnovnejše podatke, in sicer: kontaktne podatke, naziv, izobrazbo, delavne izkušnje in reference.

Prošnja = prodajno orodje!

Zavedati se morate, da se z dobrim življenjepisom dobro prodajate, s slabim pa pač slabo. Torej navedite pomembne in bistvene podatke, ki naj ne bodo napisani kot kakšna mehiška telenovela. Dejstva predstavite s pozitivne plati.

Poudarite svoje dosežke!

Poznamo ljudi, ki se kar naprej »bahajo«, toda so tudi ljudje, ki jih je sram navesti dosežke, ki jih imajo za uspešno kariero. Če ste eden/ena takih, potem se takoj začnite učiti poudarjanja svojih uspehov. Uspehi so ključ do službe!

Neuspehe zadržite zase!

Nikoli ne smete navesti lastnih negativnosti in tudi na razgovoru se jim morate spretno izogniti.

1 prošnja za 1 podjetje!

Za vsako posamezno zaposlitev morate napisati novo prošnjo in le to prikrojiti posameznemu podjetju. Brez muje se še čevelj ne obuje – upoštevajte to in se zares potrudite!

Prošnjo napišite sami!

Vedno morate CV napisati sami, saj vas lahko delodajalec na razgovoru povpraša tudi kaj o tem in mimogrede ugotovi, da niti to ni vaš izdelek. To bo smatral kot neinteres, netrud! Prošnjo lahko drugi popravijo, prekomentirajo ipd., toda napisati jo morate sami!

Prošnjo daj v pogled vsaj šestim osebam!

Preden oddaš prošnjo, naj jo pogleda vsaj 6 prijateljev, upoštevaj njihov odziv in reakcije izkoristi sebi v prid in izboljšaj življenjepis.

Prošnja je začetek in pogoj za pridobitev zaposlitve, zato vanjo vložite ves trud, čas in energijo, da bo le ta izpadla popolno.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.