Zdravniki brez meja

Zdravniki brez meja (franosko Médecins sans Frontières in krajše MSF) je največja svetovna mednarodna humanitarna organizacija zdravnikov, ki nudi nujno medicinsko pomoč ogroženim prebivalcem po celem svetu, ne glede na raso, veroizpoved, spol ali politično pripadnost.

Organizacija Zdravniki brez meja je bila ustanovljena v Parizu v Franciji leta 1971. Je neprofitna, samoupravna organizacija in svetovno gibanje s 23 združenji, njihova načela pa so opisana v ustanovni listini organizacije. Njihovo delovanje je usmerjeno predvsem v medicinsko etiko ter v načelo neodvisnosti in nepristranskosti. Prostovoljcev je več deset tisoč, med strokovnim osebjem so zdravniki, medicinske sestre, psihologi, psihiatri, babice, organizatorji, finančni kontrolorji, prevajalci, vozniki in mnogi drugi, ki delujejo v programih v več kot 60 državah po vsem svetu. Prostovoljci se odpravljajo na posebne misije v še tako odročne kraje po svetu, da bi nudili pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo, takrat, ko jo potrebujejo. Za svoje delo je MSF, ki vsako leto oskrbi 9 milijonov bolnih in pomoči potrebnih ljudi, leta 1999 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Čeprav v Sloveniji Zdravniki brez meja še nimajo svojih prostorov, se je že lepo število naših zdravnikov, študentov in drugih prostovoljcev pridružilo in pomagalo na raznih misijah v državah po celem svetu, posebej pa so specializirani za nudenje pomoči v kriznih situacijah ter v nevarnih in občutljivih območjih. Prostovoljci sodelujejo tudi v različnih programih za obnovo zdravstvenih sistemov, ki sledi po kriznih razmerah ali sporih, pomagajo pa tudi pripadnikom manjšin ali migrantom v razvitih državah. S posebnimi programi se borijo proti boleznim, kot so spalna bolezen, malarija, tuberkuloza ali HIV oz. aids. Pomemben del njihovega delovanja pa je usmerjen tudi v odpravljanje podhranjenosti. Izvajajo tako humanitarno kot zdravstveno pomoč ter hkrati osveščajo o kriznih razmerah področij, kjer delujejo. Zdravniki brez meja si prizadevajo za zagotavljanje kakovostne oskrbe za vse bolnike in zavračajo idejo, da revnim ljudem pripada zdravstvena oskrba nižje stopnje. Za veliko večino bolnikov je to edina možnost za zdravljenje, ker je oskrba brezplačna, bolniki pa si zdravljenja sami sicer ne bi mogli privoščiti.

Če želite iz prve roke izvedeti več informacij o organizaciji in delovanju zdravnikov, se lahko v sredo, 17. aprila 2013, ob 17. uri v Mariboru udeležite predavanja, ki ga bo izvedel zdravnik Danijel Bešič Loredan, dr. med., spec. ortoped. kirurgije, ki je bil leta 2006 sprejet v organizacijo, leta 2010 pa je opravil prvo misijo v Nigeriji v vlogi zdravnika kirurga. Tokrat bo predstavil svoje izkušnje ter nasvete, kako se lahko pridružite MSF, pomagate soljudem v stiski ter pridobite tudi neprecenljive delovne izkušnje.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.