Že 11.500 uporabnikov kariernega centra za ekonomiste

V Centru za svetovanje in razvoj študentov (CERŠ) na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani so prvi v Sloveniji uvedli v tujini uveljavljeno prakso zgodnjega povezovanja študentov in delodajalcev ter kadrovanja na fakulteti, in si za to pridobili tudi koncesijo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Bodočim ekonomistim tako že med študijem olajšajo navezovanje stikov z delodajalci in pridobivanje strokovnih praks tako doma kot v tujini, pa tudi sicer jih opremijo s številnimi informacijami, ki so ključnega pomena za začrtanje prave in uspešne poklicne poti …

Osnovni namen kariernega centra je “pomagati študentom pri študiju, načrtovanju kariere in osebnem razvoju, da si bodo kot diplomanti lažje utrli pot v poslovni svet”, kakor pojasnjujejo njegove spletne strani. Tako center organizira različne delavnice in predavanja ter dogodke, ki študentom omogočajo povezovanje s potencialnimi delodajalci, omogoča vnos življenjepisa prek uporabniških strani CERŠ, nudi pomoč pri načrtovanju poklicne poti in svetovanje, skrbi za obveščanje o prostih delovnih mestih, razpisih, dogodkih in novostih na trgu dela po elektronski pošti, internetu ali v sporočilnih predalčkih, in vzdržuje različne oblike sodelovanja z delodajalci.

Jana Pucelj nam je povedala, da je zanimanje študentov za aktivnosti kariernega centra veliko, največ pa se poslužujejo dodatnih usposabljanj, ki jih organizirajo ter iskanja prakse oziroma zaposlitve preko objav prostih delovnih mest s strani delodajalcev o interesu bodočih ekonomistov za delovanje centra pričajo tudi številke … “Študente tudi tedensko obveščamo o dogodkih in aktivnostih, ki se dogajajo na fakulteti oziroma so v navezi z njihovim študijem. V bazi imamo tako že preko 11.500 uporabnikov, od katerih jih preko 5.000 želi prejemati novice in zaposlitvene oglase preko elektronske pošte, preko 3.000 študentov je v bazo vneslo svoj življenjepis, preko 600 pa jih letno obišče delavnice, ki jih organiziramo,” je pojasnila Pucljeva.

Na področju posredovanja dela karierni center z delodajalci sodeluje že peto leto, ves ta čas pa je po besedah Pucljeve sodelovanje naraščalo tako po obsegu kot po vsebini: “Ker so bili s storitvijo posredovanja in odzivom študentov zadovoljni, so v tem času mnogi med njimi postali tudi naši stalni naročniki. Posledično seveda kar nekaj študentov prek nas najde zaposlitev, študentsko delo ali strokovno prakso. V letu 2006 smo tako posredovali približno 160 ponudb delodajalcev. Vsako leto pa organiziramo tudi individualne predstavitve delodajalcev in zaposlitveni sejem Delo mene išče, kjer podjetja predstavijo zaposlitvene priložnosti in razvoj kariere pri njih.”

CERŠ je torej zgledni primer učinkovite podpore študentom pri vključevanju v svet dela, in podobnih centrov bi bili gotovo veseli tudi na drugih fakultetah. Študentom Univerze v Ljubljani pa se menda obeta kar univerzitetni karierni center …


Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.