Že sedaj mislite na kariero in poklicno pot

Cilj vsakega študenta je uspešna poklicna pot. Mladi se v 21. stoletju soočajo s hitro spreminjajočo se družbo. Poklici nastajajo, izginjajo in se ves čas spreminjajo. Poklicno pot je potrebno preudarno načrtovati že na začetku študija oziroma celo pred njim, da boste po koncu študija uspešnejši pri iskanju redne zaposlitve. Načrtovanje poklicne poti naj bo zato čim hitrejše, razmislite o tem že v srednji šoli.

 

Najprej dobro spoznajte sami sebe

Za oblikovanje poklicne poti je kot prvo potrebno dobro spoznati samega sebe (svoj značaj, interese, sposobnosti, vrednote, možnosti in cilje) in poznati, kakšne so možnosti v družbi (informacije o študiju in zaposlitvi).

Pri odločitvi za študijski program se vsestransko dobro informirajte pri starših, prijateljih, učiteljih, sošolcih in drugih znancih. Velikokrat se izkaže, da drugi bolje poznajo vaše prednosti in sposobnosti. Premislite, kaj želite v prihodnosti, kako se vidite čez 10 let in si zastavite jasne cilje, ki vas bodo vodili k realizaciji začrtane poti in sprejemanju kariernih odločitev.

 

Izobraževanje in vsestransko udejstvovanje

Poklicne poti postajajo vse bolj raznolike, neenakomerne, včasih celo pretrgane, učenje poteka v vseh obdobjih in na vseh stopnjah kariere, med drugim pa razvoj kariere zadeva tudi družino in življenjske vloge izven zaposlitve.

Prvi pogoj za uspešno kariero je nenehno izobraževanje. Napačno je prepričanje, da je treba najprej pridobiti izobrazbo ter šele nato razmišljati o poklicu in karieri. Najprej razmislite o svojih željah, sposobnostih, oblikujte svoje poklicne cilje in šele potem delajte na njih.

Za delo je potrebna vedno višja izobrazba, vse več raznolikega znanja, potrebno se je nenehno učiti, biti prilagodljiv, ustvarjalen, samozavesten, kritičen, razviti je potrebno spretnosti sodelovanja z drugimi, načrtovanja ciljev, časa, življenjske in poklicne poti.

Potrebno je biti vsestransko aktiven, si nabirati izkušnje in potrebne reference na vseh področjih začrtane poti, ki lahko segajo tudi izven okvirjev študijskega programa.

Poleg študijskih obveznosti opravljajte dodatne naloge, kot npr. aktivno sodelovanje pri projektih na fakulteti, študijske prakse v tujini, postanite tutor mlajšim ali tujim študentom, preko študentskega servisa opravljajte dela, ki se posredno dotikajo vaše strokovne izobrazbe, postanite prostovoljec ali delujte v društvih.

Če imate pravo vizijo in ste pripravljeni garati zanjo, boste zagotovo uspeli.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.