Preživite 11. leto APZ UP v družbi nove zasedbe

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, te v nedeljo, 7. junija, vabi na enajsti letni koncert, ki se bo odvil ob 20. uri v Protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška v Kopru. V letošnjem letu je dirigentsko palico v svoje roke vzel mladi nadobudni primorski dirigent Mirko Ferlan, ravno tako pa se je zamenjalo tudi upravno in umetniško vodstvo zbora, ki ga vodi predsednica Sanja Đukić. Enajsti letni koncert bo torej priložnost, ko boste lahko prisluhnili APZ UP in njegovemu delu v prenovljeni in nekoliko drugačni preobleki kot do sedaj.

 

Vstop na koncert bo prost. Na njem bodo tako kot vsako leto tudi tokrat podelili Gallusove značke za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske kulture, priznanja za večletno sodelovanje v APZ UP, priznanje zaslužnih članov APZ UP ter medse sprejeli novega častnega člana APZ UP. Pred in po koncertu bo moč kupiti vseh naših 7 zgoščenk. Po koncertno dogajanje bo ponovno spremljal bogat srečelov. Z nakupom srečk bodo obiskovalci pripomogli k izpeljavi turneje, kamor se zbor namerava odpraviti meseca septembra.

Glavni pokrovitelj in soorganizator koncerta je Mestna občina Koper (MOK), podprla pa sta ga tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD).

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve Univerze na Primorskem. V zboru, ki ga vodita skladatelj in dirigent Mirko Ferlan ter asistent dirigenta Miha Bole, poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. 

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori. S prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno nastopa na prireditvah v okviru Univerze na Primorskem in koncertira po Sloveniji ter v tujini. Uspešno se je predstavil na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru kjer je prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno v ženski zasedbi (2014) ter na mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegel več prvih mest (Prèveza – 2006, Varna – 2008, Cantonigròs – 2011, Vilna – 2012, Split – 2012, Milazzo – 2013, Prijedor – 2013, Istanbul – 2014, Derry, Severna Irska – 2014), zlatih plaket ter priznanj za najbolje izvajane skladbe, povabljen pa je bil tudi na mnoge zborovske festivale. Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je kot finalist leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. ZKD Mestne občine Koper mu je leta 2012 podelila zlato plaketo za izjemne dosežke, Mestna občina Koper pa leta 2014 »Priznanje z veliko plaketo«. Leta 2015 je zbor postal dobitnik srebrnega priznanja in plakete, ki mu ga je podelila ZKD MOK za izjemne dosežke v letu 2014.

Leta 2008 je zbor izdal svojo prvo zgoščenko APZ UP – V ŽIVO, na kateri so zbrani posnetki s koncertov prvega triletja, spomladi 2010 pa se je z izborom skladb četrte in pete sezone predstavil na zgoščenki MYSTERIUM. Sodelovanje z etno-skupino Vruja pri projektu istrskih ljudskih pesmi in plesov je predstavljeno na zgoščenki ISTRANTICO, izbor skladb s koncertov in tekmovanj zadnjih treh sezon pa na četrti zgoščenki MOZAIKI . V lanskem šolskem letu so izšle še tri zgoščenke, in sicer SONORITY, ki je izšla ob 10. obletnici zbora in vsebuje pesmi posnete med letoma 2012 ter 2014, TEBE POJEM s katero se je zaključil projekt pravoslavne glasbe ter nenazadnje FANTAZIJE, prvi avtorski album mladega primorskega skladatelja Andreja Makorja.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.