Zeleni čaj

Kitajci se že od nekdaj zavedajo koristi zelenega čaja ter z njim zdravijo vse od glavobola do depresij. Danes znanstvene raziskave v Aziji in na Zahodu dajejo trdne dokaze, ki kažejo, da ima redno uživanje zelenega čaja pozitivne učinke na zdravje.

Zeleni čaj je pridobil prestižno mesto med napitki in je ena izmed glavnih asociacij, ko omenimo antioksidante. V kratkem času si je, zaradi pozitivnih učinkov na zdravje, pridobil na milijarde oboževalcev po vsem svetu. Kaj je tako posebnega v zelenem čaju, da je tako učinkovit in priljubljen?

Skrivnost zelenega čaja je v bogati vsebnosti katehin polifenolov, še posebej epigalokahetin galata (EGCG), ki je zelo močan antioksidant – poleg tega, da zavira rast rakavih celic, jih tudi uničuje, ne da bi poškodoval zdravega tkiva. Prav tako je učinkovit pri zniževanju ravni škodljivega holesterola LDL ter ovira nastajanje krvnih strdkov.

 

Zavira staranje kože

Zaradi prostih radikalov, ki se nahajajo v telesu, so odgovorni za pospešeno staranje kože. Glavna naloga antioksidantov je, da nevtralizirajo proste radikale, zeleni čaj pa je zelo bogat z antioksidanti, predvsem s katehinih. Redno uživanje zelenega čaja učinkovito zavira znake staranja.

 

Poživlja

Glavni razlog za priljubljenost čaja, bodisi zelenega ali črnega, je stimulativni učinek. Zeleni čaj poživlja zaradi vsebnosti kofeina in tanina. Idealen je proti zaspanosti, utrujenosti, za pridobivanje energije in izboljšavo krvnega obtoka. Ni dvoma, da je zato priljubljen napitek raznih strokovnjakov, gospodinj in študentov.

 

Krepi imunski sistem

Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki redno uživajo zeleni čaj, boljšo odpornost kot tisti, ki ga ne uživajo redno ali pa si ga privoščijo le občasno. Sporočilo je jasno: zeleni čaj krepi imunski sistem. Katehini, ki jih vsebuje zeleni čaj, preprečujejo bakterijam in virusom, da se pritrdijo na celične stene, s katerim bi povzročili okužbo

.

Preprečuje in zdravi rakava obolenja

Raziskave kažejo, da ima redno uživanje zelenega čaja pozitivne učinke pri preprečevanju in zdravljenju rakavih obolenj, saj poleg antioksidantov, učinkovine zelenega čaja zavirajo škodljive encime, ki delujejo kot katalizator pri nastanku raka. Pozitivni rezultati so bili vidni pri bolnikih z možganskim tumorjem, levkemijo, rakom želodca, rakom dojk, rakom jajčnikov, rakom na mehurju, rakom na pljučih in rakom prostate.

 

Preprečuje nastanek srčno – žilnih bolezni

Nekatere sestavine v zelenem čaju preprečujejo prekomerno zgoščevanje krvi, s tem pa se zmanjša možnost za nastanek tromboze, bolezni srca in možganske kapi.

 

Pomaga pri izgubi telesne teže

Poleg preprečevanja in boju proti mnogim boleznim, nove raziskave kažejo, da pitje zelenega čaja pomaga pri izgubi telesne teže. Raziskovalci ugotovili, da so moški, katerim je bila dana kombinacija kofeina in zelenega čaja, pokurili več kalorij kot tisti, katerim je bil dan le kofein ali placebo.

.

Uravnava nivo sladkorja v krvi

Raziskave kažejo, da uživanje nesladkanega zelenega čaja preprečuje diabetes tipa 1, ki nastane zaradi pomanjkanja inzulina. Redno uživanje zagotavlja boljše delovanje trebušne slinavke in s tem spodbuja izločanje inzulina, poleg tega pa ohranja zdravje tkiva, kar zmanjšuje verjetnost obolenj za tovrstnimi boleznimi.

 

Niža nivo holesterola

Znanstveno je dokazano, da uživanje zelenega čaja znižuje skupni holesterol in zvišuje HDL (‘dobri’) holesterol. Pri neki raziskavi je bilo ugotovljeno, da so moški, ki so pili zeleni čaj, imeli nižjo vrednost skupnega holesterola od tistih, ki zelenega čaja niso uživali. Polifenoli v zelenem čaju zavirajo črevesno absorpcijo holesterola in pospešuje njegovo izločanje iz telesa.

 

Razstruplja

Zeleni čaj je znan po učinkih razstrupljanja telesa, saj je učinkovit pri zdravljenju glavobola in utrujenosti, ki jih povzroča prekomerno uživanje alkoholnih pijač in pomanjkanje spanca. Zeleni čaj v kombinaciji z limoninim sokom v kratkem času pozdravi ‘mačka’.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.