»Želimo živeti v znosnejšem okolju«

Eko krog iz Zasavja si prizadeva za trajno prenehanje sežiganja odpadkov in petrolkoksa. Oboje za lastnika cementarne pomeni znaten prihranek oziroma v primeru odpadkov celo ekstra dobiček, a žal to povzroča veliko škodo na človeku in naravi.

Z Boštjanom Pihlerjem, gozdarjem in okoljevarstvenim aktivistom in članom Eko kroga, smo se pogovarjali o problematiki v Zasavju. Boštjan poudarja, da se Zasavci zavedajo onesnaževanja, ki vpliva na njihove zdravje, prav zato si želijo narediti temu konec in zaživeti v znosnejših pogojih.

Glavni onesnaževalci okolja v Zasavju
Absolutno največji onesnaževalec zraka v Zasavju je industrija, poleg nje pa sta tudi promet in individualna kurišča, ki pa so v primerjavi z industrijo zanemarljiva. Znotraj industrije pa je daleč največji onesnaževalec Lafarge Cement. Tudi Termoelektrarna Trbovlje je onesnaževalec, a ima drugačno lokacijo oziroma lego in velik dimnik, ki vse strupe porazdeli na večje območje, kar sicer ni dobro, a ni tako koncentrirano na eno območje kot pri Lafargu.

Ljudje se zavedajo posledic, ki se kažejo danes in vedo, kaj bo prinesla prihodnost, če se bo tako nadaljevalo. Kljub temu pa ljudje težko dokazujejo za kar so prepričani, saj je znanost odpovedala in laže, ker so v ozadju druge stvari. Meritve, ki jih opravljajo, sicer pokažejo povečane izpuste, a zavedati se moramo, da so meritve izpustov najhujših strupov občasne in napovedane in zato odgovorni takrat vedo kaj narediti. To je ravno tako, kot če bi se k vam napovedal prijatelj in zato bi vi hitro pospravili stanovanje pred prihodom. Vaš prijatelj bi videl čisto, urejeno stanovanje in mislil, da je takšno skozi celo leto, pa čeprav je morda le ta dan tako bilo.

Beg možganov
Težke kovine, prah, organske snovi, pa tudi žveplovi in dušikovi oksidi povzročajo različne bolezni, med njimi levkemijo in druge vse vrste raka, potem so tukaj še bronhitis, astma, bolezni obtočil, spolovil, pogostejši so splavi, komplicirane nosečnosti itd. Po vsem tem Zasavje negativno izstopa v Sloveniji. Danes ljudje umirjajo zaradi preteklosti in sedanjih razmer, kaj pa bo prinesla prihodnost, naj si bo to čez 10 ali 20 let, ko pa že majhni otroci zbolevajo? Zasavčani ne morejo več čakati. Po besedah Boštjana Pihlerja je zato beg možganov neizbežen. Mladi nadaljujejo šolanje v drugih mestih po Sloveniji in se po šolanju ne želijo vrniti nazaj. In vse to bo vplivalo na celoten imidž regije, ki že danes ni na pogled nič kaj prijeten. V Zasavju bo ostajalo manj izobraženo prebivalstvo, ki ne bo moglo ubežati, ker si drugje ne bodo morali ustvariti kariere.

Sta zelenjava in sadje v Zasavju pridelana sploh varna?
V Zasavskih občinah je danes še kar nekaj površin, ki jih obdeluje kmet, ki v večini primerov pridela sam zase zelenjavo, sadje in tudi meso, zato se nam poraja vprašanje – če je Zasavje tako onesnaženo, ali so domači pridelki sploh dobri ali morda je bolje kupiti škropljene in na hitro pridelane izdelke, ki polnijo marsikatero polico v trgovini? Boštjan Pihler opozarja, da je ni po vsem Zasavju tako, temveč je najbolj onesnažen zrak koncentriran znotraj centralnih dolin, med tem ko so bolj odmaknjene doline in višje ležeči predeli, kjer je večina kmetij, so že toliko stran, da ni bojazni in je vseeno doma pridelana zelenjava, sadje in nenazadnje tudi meso boljša. Moramo pa biti pazljivi.

Boj Eko kroga
Boj Eko kroga se bo nadaljeval, vendar po besedah le znotraj legitimnih sredstev. Boštjan Pihler pravi, da bodo izkoristili vse kar lahko. Vendar čez mejo ne bodo šli, kaj pa bodo naredili posamezniki oziroma neformalne skupine ljudi, pa se ne ve. Vemo le to, da je Zasavčanom dovolj vsega!

####### okvir ######

Mnenje mladih iz Zasavja
Sanja Š.
Ni mi jasno, kako lahko naša vlad dopušča take stvari, kot se dogajajo v Zasavju. Najbolj me moti to, da cementarna sploh ne proizvaja več cementa, ampak ga uvaža od drugje in ga potem tu samo pakira, torej je cementarna samo krinka za tisto, kar se v resnici dogaja, in to je sežiganje odpadkov. 100 ton sežganih odpadkov na dan mi je tako strašljiv podatek, da me vsakič posebej oblije kurja polt, ko na to pomislim. Na drugi strani spremljam podatke o rakavih obolenjih, astmi, bronhitisu, splavih, samomorilnosti … kaj ni nikomur mar za življenja ljudi? Kako se bomo proti Lafargu borili drugače, kot pa da gremo na ceste? Da opozarjamo na naš problem? In nenazadnje, tudi drugje po Sloveniji se dogajajo takšne svinjarije … opozorimo ljudi na to, naj naredijo nekaj zase, za svojo prihodnost, za prihodnost svojih otrok. Po pravici povedano, si ne želim, da bi se preselila nazaj v Zasavje, v te prodane doline, kar pa ne pomeni, da bom prenehala z aktivnostmi, ki se jih udeležujem in ki jih organizira Eko krog. Le tako lahko dosežemo zaželeni cilj, in sicer zaprtje sežigalnice. Ne samo za danes, za jutri, ampak za večno.

Ana B.
Mislim, da je lahko Eko krog pozitiven. Lepo je, da ni vsem kar vseeno, kak zrak dihamo. Vendar pa se včasih sprašujem, če je res ravno Lafarge glavni krivec za onesnaženost našega zraka. Zagotovo danes veliko manj onesnažuje, kot je v preteklosti, saj se imajo boljše in več čistilnih naprav, kot nekoč. Dobro bi bilo, če bi lahko dihali čisti zrak, vendar pa je poleg tovarn še veliko drugih stvari, na katere imamo sami vpliv in bi pomagale, da bi bil zrak čistejši (npr. kolikokrat bi kam lahko šli peš ali s kolesom pa gremo za avtomobilom…). Preveč se posvečamo Lafargu, ki ima zagotovo tudi dobro stran, saj zaposluje kar nekaj ljudi, namesto, da bi sami kaj naredili za čistost okolja. Menim, da bi se vsak posameznik moral truditi, da bi čim manj onesnaževal naravo, prav tako pa tudi vodilni v Lafargu nameniti čim več sredstev v to, da bi Lafarge čim manj onesnaževal okolje.

Andreja P.
Moje mnenje o dogajanju v zvezi z Lafargem je podobno kot mnenje večine Zasavcev in tudi drugih. Vsekakor podpiram delovanje Eko kroga na vseh področjih, vesela sem, da to društvo obstaja in člani Eko kroga so zelo dober zgled vsem ljudem, kajti narava je dragocenejša kot se zavedamo in vrača nam naše ravnanje in odnos do nje. Kar se tiče Lafarga, ne poznam plati te industrije. Gotovo vlagajo veliko, da bi bilo njeno delovanje čim bolj prijazno do okolja, vendar jasno je, da kljub temu, da na področju varstva okolja toliko vlagajo, je očitno premalo!!! Skratka, moja podpora gre na stran Eko kroga, ker sem za varovanje okolja, narave in prihodnosti naših otrok. Za svoj kraj bivanja bi si vsekakor želela manj onesnaževanja na vseh področjih, kajti lažje je živeti z vedenjem, da živiš v okolju, kjer so dokaj nizke koncentracije škodljivih snovi v zraku, kot pa živeti z zavedanjem, da so v tvojem kraju možnosti za nastanek raka in drugih bolezni, v primerjavi z drugimi kraji, precej večje – ŽALOSTNO in to si nihče ne bi želel za svoj kraj.

…..

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.