Vzdrževani in nevzdrževani družinski člani

Happy young Caucasian family renters with two small kids sit rest on couch in cozy living room. Smiling parents with little children relax on sofa enjoy weekend in new renovated design home together.
Foto: fizkes iz iStock

Kakšne so bistvene razlike med vzdrževanim in nevzdrževanim družinskim članom in kaj je bolje?

Za vzdrževanega družinskega člana se šteje oseba, ki izpolnjuje pogoje iz 115. člena Zakona o dohodnini. »Kdo bo pri dohodninski napovedi uveljavljal olajšavo, je individualna odločitev vsakega posameznika oz. vsake družinske skupnosti, odvisna od višine dohodkov staršev kot tudi višine dohodka posameznega študenta; splošnega odgovora ni mogoče podati. V večini primerov pa velja – če imajo starši bistveno višje dohodke kot študent, naj olajšavo uveljavljajo starši. S starši izračunajte, komu se bolj izplača uveljavljati olajšavo, in si že na začetku leta zagotovite, da vas bo DURS upošteval tako, kot si vi želite,« Carmen Vodovnik, nadzorna kadrovska referentka, e-Študentski servis.

Vzdrževani družinski član – otrok in/ali zakonec
Vzdrževani otrok je vsak otrok do dopolnjenega 18. leta oziroma otrok do 26. leta, če nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji in nima rednih dohodkov iz zaposlitve ali opravljanja dejavnosti. Otrok je lahko vzdrževani član tudi, če prejema družinsko pokojnino ali dohodke prek študentskega servisa.
Zakonec lahko kot vzdrževanega družinskega člana uveljavlja drugega zakonca. Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje zakonec, ki ni zaposlen, oziroma nima rednih lastnih prihodkov. Če je študent/-ka poročen/-a in je drugi zakonec zaposlen, slednji lahko uveljavlja drugega zakonca »študenta« za vzdrževanega družinskega člana.

Nevzdrževani družinski član
Lahko pa se odločiš, da boš olajšavo uveljavljal sam, torej te starši ne bodo uveljavljali kot vzdrževanega družinskega člana. To pomeni, da je tvoj zaslužek lahko bistveno večji, saj ti v tem primeru pripada tudi splošna olajšava in (če ne presežeš določenega zneska) tudi povišana splošna olajšava.

Pravica do posebne osebne olajšave oz. t. i. študentske olajšave
Dijakom in študentom se do dopolnjenega 26. leta starosti prizna zmanjšanje davčne osnove za opravljeno delo preko študentskega servisa. Le-ta se prizna tudi študentu, ki je starejši od 26. let, a pod pogojem, da se je na študij vpisal pred 26. letom in sicer še za obdobje 6 let za dodiplomski študij in 4 let za podiplomski študij.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.