Željko Bebek & Band – 40. Obletnica glasbenega ustvarjanja, od skupine Bijelo Dugme naprej!

Sobota, 17. maj 2014, ob 21.00, Cvetličarna, Ljubljana.

Ljubljanska Cvetličarna bo že to soboto, 17. maja gostila eno največjih rock legend z območja nekdanje skupne države, neprekosljivega in unikatnega vokalista in odličnega, iskrenega interpreta glasbe, ki jo je soustvarjal v skupini Bijelo dugme, Željka Bebka, ki ob tej priložnosti tudi praznuje 40. obletnico svojega delovanja, od izida prve plošče »Kad bi’ bio bijelo dugme« prej omenjene skupine naprej. Soustvaril in odpel je mnoge legendarne pesmi skupine Bijelo dugme, kot so “Kad bi’ bio bijelo dugme”, “Selma”, “Da sam pekar”, “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, “Ima neka tajna veza”, “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac, “Ne gledaj me tako i ne ljubi me više“, “Loše vino, “Na zadnjem sjeditu moga auta,Bitanga i princeza, Pristao sam biću sve to hoće,Doživjeti stotu“,“Dobro Vam jutro, Petrović Petre“, kot tudi svoje številne uspešnice, ki so nastale v čas njegove solo kariere.

 

Številne omenjene skladbe bomo lahko slišali na koncertu v klubu Cvetličarna v soboto, 17. maja 2014, kjer se bomo lahko skupaj z Bebkom poklonili 40. obletnici od izida prve plošče skupine Bijelo dugme, in njegove res aktivne kariere. Z rock zabavo pozno v noč!

 

Uspešna glasbena zgodba Željka Bebka se – lahko bi rekli – začne z biografijo skupine Bijelo dugme, ko se je pridružil skupini, v katero ga je povabil Goran Bregović.

 

Prvo ploščo so posneli leta 1974 z naslovom “Kad bi’ bio bijelo dugme” in takrat se je tudi začela neprekosljiva kariera enega največjih vokalistov na območju nekdanje skupne države. Še istega leta so imeli tudi prvi večji nastop, in to ravno v Ljubljani na BOOM festivalu, kjer so Bijelo dugme predstavili kot velike upe glasbene scene. Istega leta so objavili tudi single s plošče “Selma”, “Da sam pekar”, “Glavni junak jedne knjige” in “Bila mama Kukunka, bio tata Taranta. Na omenjeni plošči sta – med drugimi – še legendarni “Ne spavaj mala moja muzika dok svira” in “Patim evo deset dana”.

 

Ploščo so že tedaj prodali v 141.000 izvodih, že naslednje leto pa so na dogodku Kongres rock mojstrov posneli kar eno celo stran dvojnega albuma, s pesmimi Ima neka tajna veza,I kad sve prođe pjevat ću i tad,Znam za jedno tiho mjesto“ in Minijatura za moju majku“.

 

Kot dokaz, da uspeh ni bil le enkraten, je bila njihova druga plošča (1975) z naslovom “Šta bi dao da si na mom mjestu”, na kateri so bile uspešnice Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac,Došao sam da ti kažem da odlazim,Ne gledaj me tako i ne ljubi me više in Požurite konji moji“. Čeprav je bila cena dvojna ob običajnih za plošče, so prodali kar 200.000 izvodov!

 

Že naslednje leto so izdali album “Eto! Baš hoću!”, na kateri so bile skladbe “Sanjao sam noćas da te nemam“,“Loše vino,Ništa mudro,Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bez veze in druge.

 

Njihov naslednji album »Bitanga i princeza« je veljal – na osnovi ocene kritikov – za njihov prvi zreli album, na njem pa so uspešnice, kot so “Ala je glupo zaboravit njen broj,Na zadnjem sjeditu moga auta,Bitanga i princeza in Ipak poželim neko pismo“. 

 

Konec leta 1980 so objavili še legendarni album album “Doživjeti stotu”, na katerem so bile pesmi Pristao sam biću sve to hoće,Pjesma mom mlađem bratu,Doživjeti stotu“,“Dobro Vam jutro, Petrović Petre in druge.

 

Februarja 1983 so izdali album “Uspavanka za Radmilu M.”, prav tako s številnimi uspešnicami, leto zatem pa je Željko Bebek odšel iz skupine in se posvetil tudi solo karieri …

 

Diskografija Željka Bebka s skupino Bijelo dugme:

–         “Kad bi’ bio bijelo dugme” (1974),

–         “Šta bi dao da si na mom mjestu” (1975),

–         “Eto! Baš hoću!” (1976),

–         “Bitanga i princeza” (1979),

–         “Doživjeti stotu” (1980),

–         “A milicija trenira strogoću i druge pjesmice za djecu” (1983),

–         “Uspavanka za Radmilu M.” (1983),

 

Diskografija Željka Bebka (solo kariera):

–         “…skoro da smo isti” (1978),

–         “Mene tjera neki vrag” (1984),

–         “Armija B” (1985),

–         “Nitko više ne sanja” (1989),

–         “Pjevaj moj narode” (1989),

–         “Karmin, pjesma i rakija” (1990),

–         “…A svemir miruje” (1992),

–         “Gori svijet … ti ćeš ga ugasiti” (1994),

–         “Puca mi u glavi” (1995),

–         “S tobom i bez tebe” (1999),

–         “Ošini po prašini (2000)

–         “Kad poljubac pomiješaš sa vinom” (2012)

 

  • Cene vstopnic: predprodajna cena: 17,00 €; na dan koncerta: 19,00 €.
  •  Predprodajna mesta: Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje, Klicni center: 1977) in partnerska prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, Kompas, (K)kiosk, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M Holidays, Svet Knjige in Palma turistična agencija.
  • Internetna prodaja: www.eventim.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.