Zoisove nagrade in priznanja

Z večerno slovesnostjo v Cankarjevem domu se bodo državne ustanove poklonile vrhunskim slovenskim znanstvenikom.
Na prireditvi, ki jo pripravlja visokošolsko ministrstvo, bodo podelili pet Zoisovih priznanj, štiri Zoisove nagrade, eno priznanje ambasador znanosti in dve Puhovi priznanji. Slavnostni govornik bo predsednik države Danilo Türk.

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje sta najvišji državni nagradi za dosežke na področju nanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti. Prvo podeljujejo za življenjsko delo raziskovalca, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti ter za vrhunske dosežke na omenjenem področju. Zoisovo priznanje pa se podeli za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, piše na spletni strani ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Priznanje ambasador znanosti RS se podeljuje za pomembne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti zamejskih Slovencev in Slovencev, ki delujejo ali so delovali v tujini. Puhovo priznanje pa je namenjeno za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso.

Vsa omenjena priznanja in nagrade podeljuje poseben 14-članski odbor, ki ga imenuje vlada izmed uveljavljenih raziskovalcev. Kandidate za člane odbora predlagajo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, univerze in visokošolski zavodi, raziskovalni zavodi, gospodarske organizacije in posamezni raziskovalci. Odbor je sestavljen tako, da so zastopana vsa področja znanstvenih ved.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.