Ali Instagram kvari Pariz?

Pariz je eno najbolj obiskovanih mest na svetu.
Pariz je eno najbolj obiskovanih mest na svetu. To pa ima dobre in slabe plati.

Turizem je dandanes preprost in dovolj poceni, da vse več ljudi leta po obli. Vsi poznamo rutino turističnega potovanja. Ogled znamenitosti, pokušina tuje kulinarike (v resnici pa se turisti večinoma hranijo z globalnimi restavracijami s hitro hrano), nakupovanje spominkov in seveda slikanje vsakega spomenika, kapele, katedrale, slavne ulice, gradu, robnika, vogala ali prehoda za pešce.

Ali Instagram kvari Pariz? To je vprašanje prebivalcev pariške ulice Rue Cremieux. Ti namreč razmišljajo o postavitvi ograje. Zakaj? Ker to ulico v enem dnevu obišče več sto turistov, ki slikajo prelep prizor barvitih hiš ter rožnih lončkov.

Slikovita pariška ulica, vir: Atlas Obscura
Slikovita pariška ulica, vir: Atlas Obscura

Seveda pa je tudi število selfijev na tej ulici nenormalno visoko. Kako visoko? Rue Cremieux je eden najbolj objavljenih krajev na Instagramu.

Verjetno domačinom res ni prijetno poslušati klikanje fotoaparatov in »nasmehni se« v 6.500 jezikih sveta. Predstavljajmo si, da želiš stopiti iz stanovanja po pošto in pred tabo stojijo stotine ljudi, ki slikajo vsako malenkost in s prsti kažejo na vsak centimeter naše ulice.

Ne zveni ravno prijetno. Včasih na ulici mladi, nadobudni glasbeniki snemajo svoj videospot. Snemanje le teh pa traja in tudi proizvaja hrup.

Ta vrata kar vabijo fotografe, vir: Atlas Obscura
Ta vrata kar vabijo fotografe, verjetno imajo zato tudi znak.
vir: Atlas Obscura

Problem je nastal, ker so se mnoge zvezde družabnih omrežji slikale na tej ulici. Od takrat naprej jih njihovi sledilci posnemajo in ujamejo trenutke med barvitimi hišami. Mnogi stanovalci so sestavili peticijo s katero zahtevajo, da se ulica ogradi in zapre ob določenih urah. Mestna hiša 12. administrativnega sektorja Pariza pa išče druge rešitve, ki bi ugodile turistom in stanovalcem.

Avatar
Erik Sever

Novinar

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.