Bo potrdilo o cepljenju nujno za potovanja?

V času, ko nekateri že sanjajo o poletnih počitnicah, se v luči pandemije, ki še vedno traja, mnogim poraja tudi to vprašanje. Kakšne bodo omejitve pri potovanjih v bodoče? Bo potrdilo o cepljenju pogoj za potovanje z letalom?

Pričakovane vladne zahteve

Vodja avstralske letalske družbe Qantas, Alan Joyce meni, da bodo »vlade vztrajale pri cepljenosti za mednarodne potnike«. Cepiva proti koronavirusu bodo verjetno glavni pogoj za ponovno obuditev letalskega prometa, ki je lani doživel 75,6-odstotni padec v svetovnem merilu. Ker bo gotovo veliko držav kot pogoj za vstop potnikov iz tujine zahtevalo potrdilo o cepljenju, je verjetno, da se bodo spremenili pogoji o poslovanju letalskih družb. Da je taka politika korak v pravo smer, po poročanju letalske družbe Qantas meni 90% vprašanih v njihovi anketi.

WHO proti politiki cepilnih potrdil

Temu nasprotuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki ne odobrava, da bi moralo biti potrdilo o cepljenju pogoj za vkrcanje na letalo. Predstavnik WHO, Bernardo Mariano, je dodal, da »bi uvedba takšnega protokola, pa čeprav v privatnem letalskem sektorju, zahtevala poenoten pristop vseh držav, da bi to sploh funkcioniralo«.

Merjenje temperature potnikom na letališču.
Foto: Getty Images.

Izjemno prizadeta gospodarska panoga

Letalski promet je sicer ključni sektor svetovne ekonomije, ki je zaradi pandemije doživel ogromen padec. Posledice izrednega zmanjšanja letalskega prometa čutijo tudi zaposleni v letalskih družbah, ki so ostali brez služb ali pa prejemajo nižjo plačo kot pred pandemije. Mnoga letala zaradi pomanjkanja prometa stojijo.

Bodo letalske karte res mnogo dražje?

Kljub špekulacijam, da se bodo cene letalskih kart zaradi krize po odprtju meja vratolomno povišale, se Joyce nagiba k temu, da bodo cene bolj verjetno celo za pol nižje kot pred izbruhom pandemije – s tem želijo spodbuditi povpraševanje. Letalski sektor bo namreč potreboval veliko časa, da bo spet dosegel nivoje poslovanja iz leta 2019.

VIRBBC
Prejšnji članekMartin Golob – najbolj priljubljen slovenski duhovnik
Naslednji članekAvstralsko mesto, ki bo samovozečim avtomobilom dalo zeleno luč

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.