Avstralsko mesto, ki bo samovozečim avtomobilom dalo zeleno luč

Pametni telefoni so naša peta okončina, o kateri sploh ne razmišljamo. Pametni samovozeči avtomobili pa za nekatere predstavljajo sanje, ki pa so v določenih primerih že postale realnost. Avstralsko mesto Ipswich želi te sanje prenesti na naslednjo raven in samovozečim avtomobilom omogočiti vožnjo po njihovih cestah.

Pametna vozila so že tukaj

Miranda Blogg, direktorica iniciative za povezana in avtomatizirana vozila transportnega oddelka v Queenslandu se vsakodnevno ukvarja s pametnimi vozili. Iniciativa je od septembra 350 vozil opremila z antenami, nadzornimi škatlami in zasloni, s katerimi so želeli testirati ceste Ipswicha. Želijo namreč doseči delovanje samovozečih avtomobilov.

Avta tekmujeta med seboj

Vgrajena tehnologija avtomobilom omogoča komunikacijo z drugimi vozili, deljenje informacij o njihovem položaju, hitrosti in drugih podatkih. Obenem sprejema opozorila o delih na cesti, nesrečah in rdečih lučeh. Zgodnji rezultati kažejo, da so vozniki pozorni na »govoreče avte«, ki jih želijo opozoriti na približujoče rdeče luči, zmanjšanje hitrosti in pešce.

Potrebna tehnologija, ki spremlja okolico

Bloggova pravi, da so informacije obetajoče, vendar je potrebna nadaljnja raziskava, da bi ugotovili, ali sistem deluje v širšem prostoru. Avtomobili, ki jih trenutno testirajo, so sposobni »brati« spreminjajoče hitrostne omejitve, kar je ključnega pomena za vožnjo. Ko se pred vozilom pojavijo ovire, kot so na primer zaprtje ceste, kolesarji ali nesreče, se sproži varnostni sistem.

Avtomobil zazna avtomobil pred njim

Zaenkrat še nobeno vozilo ni bilo popolnoma avtomatizirano, vendar tehnologija kljub temu igra pomembno vlogo pri prehodu k samovozečim avtomobilom. Medtem bi ljudem lahko pomagala premagati travmatične trenutke in jim pomagala voziti varneje. Ipswitch je bil izbran zaradi bližine pametnih avtocest in župana Paula Pisasala. Ta pa se je kasneje srečal s sojenjem in zaporom zaradi izsiljevanja, poneverjanja in spolnega napada. To je nazadovalo projekt, prav tako mu ni pomagala pandemija. Kljub oviram se projekt nadaljuje, kar pomeni, da bomo v prihodnosti lahko priča vožnji samovozečih avtomobilov.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekBo potrdilo o cepljenju nujno za potovanja?
Naslednji članekAvstralija: Od požarov k poplavam

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.