Avstralija: Od požarov k poplavam

Ko je cel svet gorel metaforično, je lani v Avstraliji dejansko gorelo. Z več kot petnajst tisoč požari čez celotno Avstralijo ta sezona požarov velja za eno najhujših nasploh. Umrlo je skoraj tri milijarde živali.

Sezono požarov, ki je trajala od septembra 2019 do marca 2020 pa je točno eno leto po kancu nadomestila njen nasprotna katastrofa, poplava.

V zvezni državi Novi Južni Wales so iz domov evakuirali že čez osemnajst tisoč ljudi, močnem dežju in poplavam pa še ni konca. Močno deževje se je začelo že prejšnji četrtek, a resnejše poplave so se pojavile med vikendom. Ponekod so bile ceste, drevesa in hiše čisto pod vodo.

Isti domovi, ki so bili razdejani s strani požarov lani, so zdaj pod vodo. Ljudje se premikajo od ene katastrofe do druge, kar lahko vodi v obup. Nekatere skupnosti so se sicer že lahko vrnile domov, a ljudje so se vrnili k ruševinam.

Poplave se raztezajo čez šeststo kilometrov, v zvezni državi Novi Južni Wales so ponekod izmerili 400 mm dežja, kar je več kot trikrat več od povprečja celotnega marca. Takih poplav v Avstraliji niso videli že desetletja in le upamo lahko, da se pogoji umirijo in se Avstralija lahko vrne nazaj k normali.

Prejšnji članekAvstralsko mesto, ki bo samovozečim avtomobilom dalo zeleno luč
Naslednji članekV noči na nedeljo se premakne ura – tokrat zadnjič?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.