10 krajev v Bosni, ki si jih moraš ogledati

10 krajev Bosne in Hercegovine
10 krajev Bosne in Hercegovine Foto: Nikola Dubivska iz iStock

Bosna in Hercegovina je dežela z bogato zgodovino, osupljivo naravo in živahno kulturo. Država je znana po svoji gostoljubnosti, raznolikosti in pristnosti, zaradi česar postaja vedno bolj priljubljena turistična destinacija. Poleg kulturnih in naravnih lepot Bosna in Hercegovina navdušuje tudi s svojo kulinariko. Bosanska kuhinja vključuje jedi, kot so ćevapi in burek ter sladice, kot je baklava. Obroki so običajno zelo dostopni in ponujajo veliko vrednost za denar. Kam točno se na potovanju po Bosni odpraviti, si preberi spodaj!

10. Sarajevo

15 March 2024, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina: Balkan historic brewery museum, where the red brick architecture welcomes visitors to a journey through Bosnia's beer-making heritage.
Foto: frantic00 iz iStock

Glavno mesto Bosne in Hercegovine je znano po svoji zgodovini, kulturi in verski raznolikosti. Pred vojno leta 1992 je imelo več kot pol milijona prebivalcev, danes jih ima pol manj. Mesto je leta 1984 gostilo zimske olimpijske igre. Obišči Baščaršijo, staro mestno jedro, kjer lahko uživaš v tradicionalni bosanski hrani in kupiš unikatne ročne izdelke. V eni izmed kavarn na prostem poskusi tudi močno bosansko kavo. Med vikendi je v Baščaršiji veliko gneče. V mestu ne manjka niti pivnic, turških restavracij, mestnih parkov, lepih kamnitih mostov in celo muzejev moderne umetnosti. Je tudi prizorišče nekaterih jazz festivalov.

9. Mostar

Beutiful old city Mostar on the Neretva River

Mesto je najbolj znano po Starem mostu, ki povezuje obale reke Neretve. Graditi so ga začeli leta 1557, dokončali pa 1566. Ker je bil Mostar prizorišče vojne, je bil most 9. novembra 1993 uničen. Leta 2005 sta se most in njegova okolica uvrstila na Unescov seznam svetovne dediščine. Mostar ima tudi čudovito staro mestno jedro, kjer lahko raziskuješ ozke ulice, trgovine in restavracije. Zanj so značilne dalmatinske zgradbe, frančiškanske cerkve, orientalsko oblikovanje in arabske mošeje – skratka cel mozaik različnih umetnosti in kultur. Oglej si še ostrostelski stolp in park s kipom Brucea Leeja. Zaradi pogoste gneče si je mesto bolje ogledati med tednom in po možnosti ne julija ali avgusta.

8. Blagaj

Small village Blagaj on Buna spring and waterfall in Bosnia and Herzegovina
Foto: RossHelen iz iStock

Majhna vasica v bližini Mostarja, kjer se nahaja Derviški samostan (Tekija) ob izviru reke Bune. Samostan je bil zgrajen leta 1520. Je čudovit kraj za sprostitev in uživanje v naravi. Izvir reke Bune je največji kraški izvir v Evropi, njegov povprečen tok znaša kar 43 kubičnih metrov na sekundo. Nahaja se pod 200 metrov visoko skalo. Če te zanima zgodovina, si oglej še hišo Derviš. Tam so razstavljeni otomanski in derviški ostanki.

7. Travnik

City of Travnik seen from the fortress, Bosnia and Herzegovina

Mesto travnik leži v središču države in je znano po svojih trdnjavah, mošejah in zanimivi arhitekturi iz osmanskega obdobja. Mestno središče je namreč še vedno iz 15. stoletja. Travnik je tudi rojstni kraj nobelovca Iva Andrića. Barvita mošeja v mestu je ena najbolj znanih in zanimivih v Bosni. Otomanska urna stolpa pa sta edina urna stolpa v državi. Obišči tudi Modro reko (Plava voda) in pokusi lokalne kulinarične specialitete. Pravijo, da Travnik postreže z najboljšimi čevapčiči v Bosni 😉!

6. Jajce

Jajce  town and waterfall in Bosnia and Herzegovina, Europe. Beautiful Pliva waterfall under the old town city in the autumn evening.
Foto: _jure iz iStock

Zgodovinsko mesto z impresivnim slapom v središču in trdnjavo, od koder se ponuja čudovit razgled. Leži nedaleč od Travnika in je kraj, kjer je bila ustanovljena nekdanja Socialistična federativna republika Jugoslavija. Mestno središče obdaja obzidje, visoko zgoraj je zgrajena tudi citadela. Povzpni se in uživaj v razgledu na mesto in okolico! Tik pod mestnim središčem se skriva eden najlepših slapov na svetu: slap reke Plive. Čista in bistra reka pada 17 metrov v globino v reko Vrbas. Blizu mesta so tudi jezera Pliva, odlična za veslanje, ribarjenje ali plavanje. Ob jezerih je tudi dovolj kampov, ki so priljubljeni tudi med družinami. Ob obisku si oglej še stare lesene vodne mline iz srednjega veka, ki so jih v preteklosti uporabljali lokalni kmetje.

5. Banja Luka

The Cathedral of Christ the Saviour in Banja Luka, Republika Srpska, Bosnia and Herzegovina
Foto: Wirestock iz iStock

Drugo največje mesto v Bosni in Hercegovini je znano po svojih kulturnih dogodkih, parkih in zgodovinskih znamenitostih. Presenečen boš, kako fotogenično in instagramabilno je to mesto! Nad glavno nakupovalno ulico Gospodska visijo dežniki, poleg pa vijuga reka. Za mesto so značilne kavarne: skupaj z bari naj bi jih bilo preko 1.000. Za mesto z 200.000 prebivalci je to kar precej. Tu lahko poskusiš tudi vina Trappist samostana Pivara Banjaluka. Obišči trdnjavo Kastel in uživaj v sprehodu ob reki Vrbas. Mesto je tudi odlično izhodišče za dnevne izlete v bližini, zato lahko tu preživiš nekaj dni. V okolici je tudi dovolj pohodniških poti, ki te vodijo na bližnje gore.

4. Počitelj

View over the village of Pocitelj with its mosque and traditional houses in Bosnia and Herzegovina
Foto: Ozbalci iz iStock

Slikovito naselje ob reki Neretvi, ki je bilo vključeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Počitelj je znan po svojih kamnitih hišah, trdnjavi in čudovitih razgledih. Mesto je polno ostankov srednjeveške in osmanske arhitekture. Za tako majhno mesto ima veliko znamenitosti, ki vključujejo hiše, mošejo in ruševine trdnjave.

3. Vrelo Bosne

Vrelo Bosne is a beautiful place outside of Sarajevo.  Beautiful nature

Naravni park in izvir reke Bosne, ki se nahaja blizu Sarajeva. Izvir reke Bosne je zakonsko zaščiten, voda pa zelo čista. To je odličen kraj za sprostitev, piknik in sprehode v naravi. Po poti se lahko sprehodiš ali pa se zapelješ s kočijo. Ob izviru pogosto lahko opazuješ labode in druge ptice. Kraj je priljubljen tudi med družinami, ki tu preživijo konec tedna.

2. Neum

Panoramic view of Neum, only coastal town in Bosnia and Herzegovina. . High quality photo

Edino obalno mesto Bosne in Hercegovine, ki leži ob Jadranskem morju. Bosna in Hercegovina ima namreč le 20 kilometrov obale, kjer se danes nahaja obalni resort Neum. Ta ponuja čudovite plaže, toplo sredozemsko podnebje in svežo morsko hrano. Leži na hribu, od koder se ponujajo lepi razgledi na obalo, pokrito s skalami in borovci. Neum morda ni najlepše jadransko mesto, je pa lahko dobro izhodišče celo za raziskovanje bližnjih hrvaških mest. Poleg tega je tu manj gneče, cene pa so nižje.

1. Trebinje

Trebinje Old Town, Bosnia and Herzegovina. View of old town with reflection in river in calm sunny day

Mesto se nahaja na skrajnem jugu države, nedaleč od Dubrovnika, na bregu reke Trebišnjica. Ima nekaj čez 30.000 prebivalcev. Za mesto je značilen obokan most Arslanagić, ki vodi čez reko. Znano je po svoji mediteranski arhitekturi, čudovitih cerkvah in samostanih. Obišči staro mestno jedro in uživaj v lokalnem vinu in kulinariki. Na hribu ob mestu ležijo ostanki trdnjave Klobuk, od tod pa je tudi odličen razgled na dolino reke Trebišnjica.

Prejšnji članekStres med izpitnim obdobjem, od ekonomske negotovosti do motivacije za učenje
Naslednji članekSuper nogometna nagradna igra v Supernovi!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.