10 najbolj varnih držav v letu 2024

National flags of the different countries of the world in a heap. Top view
Foto: Anastasiia_Guseva iz iStock

Globalni indeks miru – GPI (ang. Global Peace Index) že 16 let razvršča najvarnejše in najbolj miroljubne države na svetu. To poročilo vsako leto objavi Inštitut za ekonomijo in mir, ki se opredeljuje kot neodvisno, nestrankarsko, neprofitno organizacijo, ki se posveča preusmerjanju pozornosti sveta na mir kot pozitivno, dosegljivo in oprijemljivo merilo človekove blaginje in napredka. Poročilo raziskuje države, da bi ugotovilo, katere so najvarnejše in katere najbolj nevarne.

Kako določijo varnost države?

V poročilu GPI je predstavljenih skupno 163 držav, kjer razvrščajo stopnjo varnosti ali nevarnosti vsake države na podlagi 23 različnih kazalnikov. Kazalniki, uporabljeni za sestavljanje GPI vključujejo število notranjih in zunanjih nasilnih konfliktov, stopnjo nezaupanja, politično nestabilnost, možnost terorističnih dejanj, število umorov in vojaške izdatke kot odstotek BDP. Ti kazalniki so razvrščeni v tri široke kategorije – tekoči mednarodni konflikti, družbena varnost in varnost ter militarizacija – in ocena je izračunana za vsako od 163 držav, predstavljenih v poročilu. Nižja kot je ocena, višje je država uvrščena glede na varnost.

Na prvem mestu najbolj varnih držav je že 14 let zapored Islandija, v letu 2023 z GPI 1,12. Sledijo ji Danska, Irska in Nova Zelandija z GPI 1,31. Slovenija je letos pristala na osmem mestu najbolj varnih držav, z GPI 1,33. 10 najbolj varnih najdeš na dnu prispevka.

Majestic landscape of Godafoss waterfall flowing with colorful sunset sky and male tourist standing at the cliff on Skjalfandafljot river in summer at Northern Iceland
Foto: Mumemories iz iStock

Ali svet postaja bolj ali manj varen?

Glede na poročilo GPI za leto 2022 je svet v zadnjih 14 letih postal manj varen, pri čemer so se rezultati po državah v povprečju poslabšali za 3,2%. Varnost in mir sta se zmanjšala v zadnjih enajstih letih, medtem ko se je varnost izboljšala v 90 državah in padla v 71 državah (v dveh pa ostala stabilna).

Poročilo tudi navaja, da se upadi običajno zgodijo hitreje in bolj naglo kot izboljšave, ter poudarja, da je do najpomembnejšega poslabšanja prišlo v državah v konfliktih, kot so Rusija, Ukrajina, Gvineja in Haiti. Evropa pa je ostala najbolj miroljubna regija na svetu, položaj ki ga zaseda že 16 let – odkar obstaja GPI.

peace, graffiti, street art
Foto: SutoriMedia iz Pixabay

Katera je najvarnejša celina na svetu?

Večina izmed 25 najvarnejših držav je evropskih držav. Najbolj izstopajo nordijske države – Norveška, Švedska, Danska, Islandija in Finska niso le med najvarnejšimi evropskimi državami, ampak so tudi med 25 najvarnejšimi državami na svetu. To območje tako velja za najvarnejše na svetu, s stopnjo umorov 0,8 incidenta na 100.000 prebivalcev. Vseh pet nordijskih držav je prav tako med 10 najsrečnejšimi državami na svetu. Druga najvarnejša regija je Azija. Tako Evropa kot Azija imata najnižjo stopnjo umorov na svetu, in sicer 3 ali manj na 100.000 prebivalcev.

Communication technology with global internet network connected in Europe. Telecommunication and data transfer European connection links. IoT, finance, business, blockchain, security.
Foto: NicoElNino iz iStock

Lastnosti, ki so skupne najvarnejšim državam na svetu

Najvarnejše države na svetu imajo nekaj skupnih točk. Varne države na primer pogosto kažejo visoko raven bogastva, socialne blaginje in izobrazbe. Poleg tega imajo običajno učinkovite kazenskopravne sisteme in vlade, ki vzdržujejo zelo zdrave odnose s svojimi državljani.

10 najvarnejših držav leta 2024

  • Islandija
  • Nova Zelandija
  • Irska
  • Danska
  • Avstrija
  • Portugalska
  • Slovenija
  • Češka
  • Singapur
  • Japonska

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRworldpopulationreview.com
Prejšnji članek7 napovedi za potovanja v letu 2024
Naslednji članekFinančni horoskop za februar 2024: Kako bo z denarjem?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.