10 najlepših plaž na Cresu in Lošinju

a good place to ride bike on the sea
Foto: MSchauer iz iStock

Če slučajno še nimate izbrane letošnje destinacije za morski dopust in ste vsaj malo avanturista, sta otoka Cres in Lošinj prava izbira! Oba sta polna naravnih lepot in priložnosti za raziskovanje, od starih mest in skritih vasic, do divjih gozdov, razglednih vrhov in čudovitih plaž. Alja in Miha s spletne strani Ljubeznice.si sta otoka že večkrat prepotovala po dolgem in počez in pripravila svoj jagodni izbor 10 najlepših plaž, da se ne boste rabili sami ubadati z iskanjem in predvsem, da ne boste šli tako daleč in obležali le na enem mestu. Cres in Lošinj sta preprosto preveč zanimiva, da bi si lahko privoščili kaj takšnega!

Kako do tja

Cres je Sloveniji med najbližjimi otoki (na zemljevidu je tisti podolgovat pod Krkom) in ga lahko v povprečju dosežete že v dveh urah. Tistim iz zahodne Slovenije je najbližja vstopna točka trajekt iz Brestove v Istri, tistim iz vzhoda pa trajekt v Valbiski na otoku Krk. Takoj vas bo poleg sonca pozdravil značilni vonj po lokalni flori, ki vas bo spremljal skozi ves dopust in ki ga boste po prihodu domov tudi najbolj pogrešali, tako zelo je omamen. Za razvajanje vseh drugih čutil pa začnimo s plažami!

Začnimo s plažami

Najbolj severno so slavne Lubenice, ki so jih razglasili tudi za eno najlepših plaž na svetu. Res je lepa, a do nje vodi naporna in strma pot, zato dvakrat premislite, ali se ne bi tja raje odpeljali z vodnim taksijem iz mesta Cres.

Plaža Valdarke
Plaža Valdarke (fotografija in oblikovanje: Alja Nike Skrt)

Na nasprotni strani otoka je še lepša in mnogo dostopnejša plaža Mali bok, nekaj kilometrov nižje pa še ena, morda najlepša Koromačna. Splača se ustaviti tudi v Ustrinah, sicer pa v okolici naselja Ćunski na otoku Lošinju čaka nekaj najlepših, čeprav malce težje dostopnih plaž, kot so Zabodarski, Artatore, Liski in Liska Slatina, ki ji pomenljivo pravijo tudi Lošinjski Maldivi.

Med raziskovanjem Malega in Velega Lošinja se preprosto morate ustaviti tudi v zalivu Valdarke, ki je eden najbolj fotogeničnih na otoku.

Če ste ob prebranem zastrigli z ušesi in komaj čakate, da odkrijete nekaj novega in se vržete v kristalno čisto, modro morje z najlepših lokacij, se po podrobnejši opis in napotke, kako do tja, odpravite na Ljubeznice.si. Vmes pa že lahko začnete pakirati. Tole kislo poletno vreme v Sloveniji se splača čim prej zamenjati za tople sončne žarke in osvežitev na hrvaških otokih.

Avtorja besedila in fotografij: Miha Žgajnar in Alja Nike Skrt, Ljubeznice.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.