5 idej za izlet po Sloveniji – reke

Letos bo očitno (bolj kot vsako leto poprej) aktualen domač turizem. Prav je, da poznamo svojo deželico in njene mnoge bisere. Če poznaš že vsak kotiček slovenske obale in če si osvojil že skoraj vse slovenske vrhove, je morda ravno letos pravi čas, da spoznaš še zeleno-modre lepotice, ki se prelivajo čez našo državo.

Kolpa

Reka Kolpa se vije po dobršnem delu slovensko-hrvaške meje. Spada v Krajinski park Kolpa skupaj s 16 naravnimi in 41 kulturnimi spomeniki. Na Kolpi lahko preštejemo nekaj deset jezov, ki pričajo o mlinarjih in kovačih, ki so sobivali z njo. Kolpa je čista in relativno topla reka, kar jo uvršča na seznam najbolj turistično obiskanih slovenskih rek.

Reka Kolpa predstavlja dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, turistom pa ponuja športno-rekreativne aktivnosti. Po reki se lahko zapelješ s čolnom, kanujem ali raftom. Kolpa je raj za ribiče, plavalce in pohodnike.

Kolpa
foto: belakrajina.si

Sava Bohinjka

Sava Bohinjka je eden izmed povirnih krakov reke Save. Del reke spada pod Triglavski narodni park. Povirno območje spada med najbolj namočene predele Slovenije.

Na poti Save Bohinjke najdemo veliko slovenskih naravnih in kulturnih znamenitosti, med katerimi so slap Savica, Bohinjsko jezero, kamp Danica, Soteški slapovi, Hemin plavž.

Reka redko preseže 20 °C, zato je primerna le za pogumne plavalce. ? Lahko se odločiš za rafting, muharjenje, ali pa za izlet s kanujem.

Sava Bohinjka
foto: bohinj.si

Mura

Reka Mura spada v območje Nature 2000. Je največja reka, ki loči Prekmurje od Prlekije. Njena posebnost je, da ne izvira, niti se ne izliva na območju Slovenije. Ima mnoge mrtve rokave, za katere je značilna enormna biotska raznovrstnost. Ob reki in v njej je še vedno moč videti ogrožene rastlinske in živalske vrste, kot so vrste ptic, rib in dvoživk. Prebivalci murinega območja so tudi kačji pastirji, metulji, hrošči in pajki.

Ker je Mura precej muhasta reka, so bili tamkajšnji domačini prisiljeni uravnavati bregove, da bi s tem preprečili spreminjanje strug. Tako se je razvil poklic büjraš. Obvezno obišči njihov muzej na otoku ljubezni pri plavajočem mlinu na Muri blizu vasi Ižakovci.

Mura
foto: Luka Božič

Krka

Dolenjska lepotica izvira v istoimenski vasi Krka. Velja za zelo čisto in mirno reko. Krka je druga najdaljša reka, ki teče samo po Sloveniji. Ima številne pritoke in podzemne izvire.

Krka je poleti najnižja, najbolj vodnata pa v zimskem obdobju, ko se vanjo izlivajo okoliške padavine. Značilna so slapišča in rečni otočki. Na enemu izmed njih stoji znameniti grad Otočec. Odločiš se lahko za čolnarjenje ali supanje. Na voljo so tudi vožnje s kanuji in športni ribolov.

Krka predstavlja raj za kopalce, pohodnike in zgodovinske navdušence. Porečje velja za deželo gradov, eden izmed najlepših je grad Žužemberk. Krka krasi tudi dolenjsko prestolnico Novo mesto, kjer se lahko sprehodiš po Kettejevem drevoredu. Če boš že na dolenjskem pa si ne pozabi ogledati tudi Kostanjevice na Krki, ki stoji na umetnem rečnem otoku.

Krka
foto: lepote-slovenije.si

Soča

Smaragdna reka Soča skrivnostno izvira pod Trento. Si si ogledal film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan? Pa veš, da so bili določeni prizori posneti ravno ob tej čudoviti alpski reki?

Če iščeš kraj s širokim naborom športnih aktivnosti, si to našel. Soča se ponaša z bogatim športnim turizmom. Najbolj priljubljen je rafting, ne pozabimo na spuste s kajaki, rečnimi bobi in supi.

Za pohodnike je zanimiv ogled številnih naravnih znamenitosti: izvir, Velika in Mala korita Soče, sotočje z reko Tolminko ter akumulacijsko jezero Most na Soči.

Soča
foto: David Štulc Zornik
Prejšnji članekMinister Hojs in direktor policije Travnar odstopila, Počivalšku odvzeta prostost
Naslednji članekZnaš brati prehranske deklaracije?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.