Assisi – zakaj obiskati mesto svetnikov?

View of Assisi and the Basilica of Saint Francis of Assisi complex. Assisi is one of the most important places of Christian pilgrimage in Italy
Assisi, ideja za naslednje kratko potovanje! Foto: font83 iz iStock

Dokler se še ne začne prehuda poletna vročina, te vabimo, da obiščeš to prečudovito in slikovito mestece v osrednji Italiji. Assisi ima vse – od krasnih ozkih ulic, odličnega razgleda na Umbrijo, ogromno zgodovine in kulture ter odlične kulinarike (kot se za Umbrijo spodobi).

Prav tako je to rojstno mesto dveh najbolj češčenih svetnikov, sv. Frančiška in sv. Katarine Sienske (zavetnika Italije), v njem pa je delovala in umrla tudi sv. Klara. Če ta kraj obiščeš, ti gotovo ne bo žal, saj ima resnično nekaj več in pooseblja utrip tipičnega italijanskega mesteca, ki naravnost začara.

Kje je Assisi?

Assisi se nahaja v Umbriji, regiji severno od Lacija. Iz Ljubljane boš z avtomobilom do tja potreboval dobrih 6 ur vožnje, predlagamo pa, da si izbereš malenkost daljšo, a bolj slikovito pot, ki vodi mimo Firenc, ki se jih iz avtoceste odlično vidi.

Mesto je obkroženo z dolgimi, valovitimi griči Umbrije in gozdovi gore Monte Subasio. Je eno izmed najbolje ohranjenih srednjeveških mest na svetu in eno najbolj očarljivih mestec v Italiji. V Assisiju ne boš našel zgolj nekaj spomenikov Unescove kulturne dediščine. Celo mesto spada pod ta zaščitni znak!

Verska zapuščina Assisija

Gotovo je ravno to glavna značilnost Assisija, saj v njem počivajo številni zelo znani svetniki. Prav to pa mestu daje še posebno blagodejen in miren značaj, ki je za Assisi edinstven. Kot rečeno, je to rojstni kraj dveh najbolj čaščenih katoliških svetnikov in zavetnikov Italije, svetega Frančiška Asiškega in svete Katarine Sienske. Assisi je torej mesto, ki je z vero prežeto v svojem smislu, zato ne bodi presenečen nad nenavadno velikim številom bratov frančiškanov v dolgih rjavih habitih in ogromnimi skupinami romarjev, ki se sprehajajo po ulicah.

Varallo - The fresco of Stigmatization of St. Francis of Assisi in the church Chiesa di sant Antonio by C. Secchi
Assisi je največje romarsko središče za frančiškane. Foto: sedmak iz iStock

To mesto, svetovno znano po miru, je gostilo pomembna medverska srečanja, ki sta jih sklicala papeža sv. Janez Pavel II. in Benedikt XVI. V Assisiju je živela tudi sveta Klara, ki je navdih dobila pri svetem Frančišku in je soustanovila red klaris. Poleg tega pa je tam pokopan tudi blaženi Carlo Acutis, zavetnik interneta, ki je v Assisiju zelo rad preživljal počitnice.

Močne verske vezi mesta so vplivale na njegovo zgodovino in umetnost do te mere, da so vse tri neločljivo povezane. Lokalni obrtniki izdelujejo verske figurice, najdragocenejša umetniška dela v regiji pa so shranjena v številnih asiških cerkvah in bazilikah.

Kako potovati po Assisiju?

Predlagamo, da nastanitev rezerviraš v enem izmed bližnjih krajev pod centrom Assisija, kot je npr. Santa Maria Degli Angeli (kraj, kjer se nahaja Porcijunkula, ki jo boste gotovo obiskali). Do vrha Assisija se od tam lahko sprehodiš, ne bo ti vzelo več kot 40 minut časa ali pa se do vznožja hriba podaš z javnim prevozom. Komur stopnice in klanci niso preveč po godu, lahko pomirimo, da od parkirišča za avtobuse skoraj do bazilike sv. Klare vodijo tekoče stopnice.

Zgodovinsko središče Assisija v Italiji je majhno in enostavno za raziskovanje peš. Vendar ne pozabi, da se Assisi nahaja v hriboviti Umbriji. Pripravi se z udobnimi pohodnimi čevlji, saj so tlakovane ulice lahko strme. Prav tako pa poskrbi za primerno obleko, saj velik del raziskovanja Assisija zajema obiskovanje cerkva, zato bodi vedno dostojno oblečen. Če slediš modi Italijanov, gotovo ne boš zgrešil.

Najboljši čas za obisk

Assisi je čudovit v vseh letnih časih, je pa treba povedati, da so lahko poletja v centralni Italiji peklensko vroča, prav tako pa je to vrhunec romarske sezone. Zato predlagamo pomlad, jesen ali božični čas, ko je Assisi zaradi številnih jaslic še posebno čudovit.

Svoj obisk pa lahko načrtuješ tudi glede na nekaj dogodkov, ki lepo popestrijo dogajanje v mestecu. Spet polagamo na srce, da so gneče takrat lahko večje in nastanitve malce dražje. Dogodki, ki jih skoraj ne smeš zamuditi se dogajajo v naslednjih obdobjih:

  • Marec in april – velikonočni čas.
  • Začetek maja – Calendimaggio; 1. maj je praznik mesta, dogajajo se številne srednjeveške igre in festivali.
  • Konec septembra in začetek oktobra – praznovanje godu sv. Frančiška (4.10.) in tradicionalen pohod miru iz Perugie v Assisi.
  • December – vse, kar ponuja adventni čas! Pričakuj jaslice po vsem mestu in razstavo Jaslice sveta. Ne zamudi veličastnih jaslic pred baziliko svetega Frančiška in v začetku decembra razišči božične sejme, polne obrti in okusne hrane na glavnem trgu in trgu Piazza Santa Chiara.

In končno, kaj si ogledati v Assisiju?

Bazilika svetega Frančiška

Famous Basilica of St. Francis of Assisi (Basilica Papale di San Francesco) on a sunny day in Assisi, Umbria, Italy
Znamenita bazilika sv. Frančiška. Foto: bluejayphoto iz iStock

Glavna atrakcija Assisija je gotovo bazilika svetega Frančiška. Je impresivna zgradba, vidna od zelo daleč. Njena gradnja se je začela leta 1228 po smrti sv. Frančiška in je bila dokončana leta 1253 z dodano zgornjo cerkvijo. Razdeljena na zgornji in spodnji del, oba imata očarljive freske.

Zgornja cerkev vsebuje 28 živahnih Giottovih fresk, ki prikazujejo življenje sv. Frančiška. V spodnji cerkvi so dela Cimabueja, Lorenzettija in Martinija, ki odražajo Giottov vpliv. V spodnji cerkvi pa lahko obiščete pokopanega sv. Frančiška. Njegove posmrtne ostanke so našli leta 1818 in gre za enega redkih svetnikov, ki je po smrti ostal cel (spomnimo na apostola sv. Petra in Pavla, sv. Katarino Siensko in mnoge druge).

Katedrala svetega Rufina

Medieval town of Assisi
Katedrala sv. Rufina se nahaja na vrhu hriba. Foto: Freeartist iz iStock

Katedrala svetega Rufina ali preprosto asiška katedrala je priljubljena točka med romarji v Assisiju zaradi svoje povezave z življenjem sv. Frančiška. Ima čudovito romansko pročelje s tremi rozetami. Zgrajena je bila na vrhu stare rimske cisterne v 13. stoletju, preoblikovana notranjost pa je predvsem iz 16. stoletja.

Tu lahko obiščete krstilnico, kjer sta bila krščena sv. Frančišek in sv. Klara ter počivališče sv. Rufina, ki je leta 238 po Kr. spreobrnil Assisi v krščanstvo in kasneje umrl mučeniške smrti.

Santa Maria Sopra Minerva

Town Hall Square in Assisi - Umbria, Italy
Pogled na glavni trg in cerkev sv. Marije nad Minervo. Foto: Leonid Andronov iz iStock

Ne, nismo se zmotili, tudi v Assisiju je cerkev s tem imenom. Gre za cerkev na glavnem trgu, ki je posvečena Mariji, zgrajena pa je bila na temelju rimskega templja, ki je bil posvečen boginji modrosti Minervi.

Sredi vseh srednjeveških in renesančnih zgradb so visoki korintski stebri na pročelju močan opomin na moč in lepoto rimske cesarske arhitekture. Ko so prvi kristjani tempelj spremenili v cerkev, so jo posvetili Devici Mariji, Božji materi, ki vedno in povsod lahko izniči kakršno koli dolgotrajno pogansko zlo, moč in vpliv.

Ta stavba je bila ena od Goethejevih prvih postaj med njegovim slavnim potovanjem po Italiji in je ostala še posebej priljubljena. Minervin tempelj je od zunaj morda videti rimski, vendar je bila notranjost popolnoma preoblikovana v 16. stoletju in je oster kontrast starodavni preteklosti katedrale.

Santa Maria Degli Angeli (Porcijunkula)

Assisi, Perugia, Umbria, Italy - September 30, 2018: Interior view of the Basilica of Santa Maria degli Angeli, a World Heritage Site, and the Porziuncola.
Okrog te male cerkvice je nastal prvi frančiškanski samostan. Foto: StefyMorelli iz iStock

To je cerkev iz 16. stoletja, ki se nahaja približno 4 km iz središča Assisija, blizu železniške postaje. Ta bazilika je znana po tem, da vsebuje Porcijunkulo, majhno kamnito cerkvico, ki je bila prebivališče sv. Frančiška in njegovih privržencev.

Danes se Porcijunkula nahaja znotraj cerkve Santa Maria degli Angeli. Skromna Porcijunkula je kraj, kjer je sv. Frančišek ustanovil frančiškanski red in umrl 3. oktobra 1226. Je pomemben kraj za romarje in tiste, ki jih zanima zgodovina katoliških relikvij. Prav tako pa frančiškani tam vsak večer organizirajo pete večernice (vespere); gre za večerne molitve duhovnikov in bogoslovcev, ki se jih splača vsaj enkrat obiskati.

Cerkev svetega Damijana

The courtyard of San Damiano, where St. Clare (Santa Clara) of Assisi lived out her days. From the window in this cloister, St. Clare had her last viewing of St. Francis of Assisi. The courtyard is empty. There is a sundial on the wall in the upper middle. Flowers decorate the courtyard, there are roman style shingles.
Križni hodnik v samostanu sv. Damijana. Foto: Manifestive_Media iz iStock

San Damiano je majhna cerkev zunaj obzidja Assisija. Legenda pravi, da je sveti Frančišek tu slišal Božji glas, ki ga je pozval, naj »obnovi Njegovo Cerkev«. Tu je napisal tudi svojo znamenito Sončno pesem. Nahaja se dober kilometer in pol od središča mesta in ponuja prijeten sprehod med polji in oljkami ter slikovit razgled na dolino Spoleto. Tam lahko obiščeš tudi zadnje prebivališče svete Klare in balkon, iz katerega je z Najsvetejšim obvarovala Assisi pred Saraceni.

Bazilika svete Klare

built in the 13th century. Basilica minor. In the crypt is the body of Saint Clare. The church is built with the pink stone of Monte Subasio.
Pogled na prečudovito baziliko sv. Klare. Foto: Marika Bayer-Thaele iz iStock

Če se boste v Assisi podali iz smeri parkirišča, bo to eden izmed prvih prizorov, ki vas bo pričakal. Gre za impozantno cerkev iz 13. stoletja s čudovito roza fasado, ki se naslanja na še starejšo cerkev sv. Jurija, kjer je sveta Klara po Frančiškovem vzoru ustanovila red sester klaris. Nad glavnim oltarjem se nahaja tudi originalno razpelo iz cerkve sv. Damijana, iz katerega je Frančišek slišal Kristusa. Sveta Klara počiva v kripti bazilike, kot zanimivost pa povejmo, da je med drugim tudi zavetnica televizije in vseh naprav z ekranom. Če ti torej kdaj tehnologija ponagaja, se ji lahko priporočiš!

Kaj pa hrana in spominki?

Raziskovanje cerkva in drugih kulturnih spomenikov v hribovitem mestu gotovo izčrpa, toda ne bojte se, kajti Assisi in Umbrija se ponašata z vrhunsko kulinariko in vinom! Umbrijski suhomesnati izdelki in čokolada so med najbolj zaželenimi regionalnimi dobrotami Umbrije. Najboljšo čokolado v Assisiju izdelujejo v bližnji tovarni čokolade Perugina in je znana po vsej Italiji, tako da če ste ljubitelj sladkarij, jo vsekakor obiščite!

Če kupujete suhomesnate izdelke, poiščite embalaže z oznako »Norcia«. Gre za približno uro oddaljeno vas, ki velja za rojstni kraj sušenja svinjine v Italiji. Guanciale in coppa iz Norcie sta še posebej priljubljena. Če imate nekaj odvečnega časa, si Norcio nujno oglejte. Tam je bil rojen tudi sv. Benedikt, zavetnik Evrope.

Sausages and salami, typical products on display outside a shop in Norcia, Italy
Umbrija slovi po suhem mesu in tartufih! Foto: viti iz iStock

Assisi pa je tudi raj za ljubitelje spominkov. Mestece je polno slikovitih trgovinic, kjer si lahko kupite kvaliteten nakit, kipce svetnikov, sploh pa je mesto znano po kvalitetnih usnjenih izdelkih. Gotovo pa Assisija ne smete zapustiti brez tau križca, zaščitnega znaka sv. Frančiška in bratov frančiškanov.

Junior novinar

Prejšnji članekPlanet opic: Filmi kot prikaz družbenih težav
Naslednji članekKako izračunati količino alkohola v krvi? Preprosta enačba, ki lahko prepreči hude nesreče

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.