Kako izračunati količino alkohola v krvi? Preprosta enačba, ki lahko prepreči hude nesreče

Izračun alkohola v krvi
Izračun alkohola v krvi Foto: Tutye iz iStock

Za mnoge, ki se odločijo za zabavo ali druženje ob kozarcu alkohola, je pomembno razumeti, kako alkohol vpliva na telo. Eden od ključnih dejavnikov je stopnja alkohola v krvi, ki ima neposreden vpliv na naše počutje in sposobnost za vožnjo ali izvajanje drugih nalog. Razumevanje, kako izračunati količino alkohola v krvi, je ključno za varno in odgovorno uživanje alkohola.

Izračun alkohola v krvi s preprosto enačbo

Enačba za izračun alkohola v krvi je sledeča:

c = m / (TT x r)

  • c označuje koncentracijo alkohola v krvi,
  • m je masa čistega zaužitega alkohola v gramih,
  • TT je telesna teža in
  • r je porazdelitveni faktor.

Porazdelitveni faktor

Porazdelitveni faktor je pri moških 0,7, pri ženskah pa 0,6. To izvira iz dejstva, da se alkohol razporedi po tekočini v telesu. Pri moških tekočina predstavlja 70 % telesne mase, pri ženskah 60 % in tako dobimo različna porazdelitvena faktorja. Razlika v odstotkih telesne tekočine tudi razloži (in matematično dokaže), zakaj se ženske načeloma hitreje napijejo.

Koliko gramov alkohola?

Če bi bili pikolovski, bi lahko izračunali natančno maso čistega zaužitega alkohola. Vsaka alkoholna pijača, ki jo kupimo ima na etiketi označeno vsebnost alkohola. Liter vina z 12 % vsebnostjo alkohola nosi 120 g čistega alkohola. Vendar veliko preprosteje si je zapomniti, da je ena merica približno 10 g alkohola. Ena merica je deci vina, malo pivo, šilce žganja ali malo večje šilce likerja.

Man refuses or rejects to drink alcohol at the pub. Alcohol addiction treatment, sobriety and drinking problem.
Foto: cagkansayin iz iStock

Zavedati se moramo, da je ta izračun le informativen. Dejanska koncentracija alkohola v krvi je odvisna še od mnogih drugih dejavnikov. Presnova, navajenost na alkohol, obrok pred pitjem, starost, vrsta alkoholne pijače, ali pijemo počasi ali »na eks«.

Alkohol v litru izdihanega zraka

Ko nas ustavijo policisti (verjetno edini razlog, zakaj bi si želeli vedeti številsko vrednost alkohola v nas), ne merijo koncentracije alkohola v krvi temveč v litru izdihanega zraka. Enoti nista enaki, vendar sta primerljivi. Da izvemo količino alkohola v litru izdihanega zraka, moramo vsebnost alkohola v krvi deliti z 2,1.

Primer:

  • 0,24 mg/l = 0,5 g/kg = 0,5 promila (dovoljena količina za voznike, ki niso začetniki)
  • 0,38 mg/l = 0,8 g/kg = 0,8 promila
  • 0,52 mg/l = 1,1 g/kg = 1,1 promila
Performing alcotest
Foto: Mtrojer iz iStock

Razumevanje, kako izračunati količino alkohola v krvi, nam omogoča, da sprejmemo bolj informirane odločitve o svojem vedenju in zmanjšamo tveganje za neželene posledice, kot so prometne nesreče ali zdravstvene težave. Pomembno je vedeti, da je vsak posameznik drugačen in da alkohol vpliva na vsakega posameznika drugače. Zato je ključno, da poslušamo svoje telo, se zavedamo svojih meja in se odločamo odgovorno. S pravilnim razumevanjem in uporabo teh informacij lahko vsak od nas prispeva k varnejšemu okolju in bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Prejšnji članekAssisi – zakaj obiskati mesto svetnikov?
Naslednji članekKje dobiti vstopnice za EURO 2024?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.