Čas je za adrenalinsko poletje

Že veš, kaj boš počel čez poletje za odklop, sprostitev in polnjenje baterij? Če še nimaš posebnih načrtov in si želiš pravo mero adrenalina, si v Sloveniji na pravem kraju!

Vodna osvežitev

Ljubitelji vode – sedite v raft, kajak ali kanu in se z izkušenim vodnikom odpeljite med divje brzice slovenskih rek. Najbolj navdušujoča rafting in kajak doživetja vas čakajo na mrzli Soči, bolj umirjene tokove in zaveslaje pa boste ubirali na obeh Savah, Savinji, Dravi, Muri, Krki in Kolpi. Še bolj umirjeni izberite kanu in odveslajte po Ljubljanici skozi Ljubljansko barje, raziskujte reki Krko in Muro ali pa si na malo drugačen način oglejte Bohinjsko, Velenjsko in Zbiljsko jezero.

Med ljubitelji vode in adrenalina je v dolini Soče ter v okolici Bleda in Bohinja, vse bolj priljubljen tudi hydrospeed oziroma vodni bob – manjše plovilo, ki ga krmarite s plavutkami. Če bolj kot na plovila prisegate na lastne noge in telo, pa bo za vas prava izbira soteskanje – najbolj adrenalinski vodni šport, ki združuje plezanje, plavanje in pohodništvo v neoprenski obeki. Raziskovanje ozkih strug potokov in rek, spuščanje po naravnih toboganih, plezanje in skakanje v tolmune so izzivi, ki jih velja preizkusiti, nekaj modric pa davek, za katerega je ob razgledih in doživetjih vredno plačati. Najbolj znano je soteskanje s skokom v tolmun slapa Kozjak, zanimivo pa zna biti tudi v soteskah na bohinjskem in savinjskem koncu. Ste vedeli, da lahko na Dravi smučate na vodi? Obiščite Wake Park Dooplek, prvi vodni park za smučanje in deskanje na vodi ter uživajte v adrenalinu!

Rad letel bi …

Bi radi leteli in si svet pogledali z druge perspektive? Ljubitelji letenja in pohodništva lahko oboje združite v jadralnem padalstvu – na hrib peš in v dolino po zraku, pri tem pa uživajte v razgledih, ki bodo manj pogumnim ostali uganka. Bi raje kot pešačili leteli? Nič lažjega – usposobljeni inštruktorji in ponudniki skokov s padalom v tandemu bodo v vseh večjih letalskih centrih, Mariboru, Bovcu, Slovenj Gradcu, Lescah in Portorožu, poskrbeli, da vas naložijo na letalo in odpeljejo na nepozabno dogodivščino med oblaki. Če ne zaupate zraku in sili težnosti na prostem, pa vam ostaja še ena možnost – preizkus občutka letenja v vetrovniku. Izkušnja zagotovo ne bo enaka tisti v naravi, občutek pa zagotovo nepozaben.

Adrenalin v parku in na žici

Bi leteli na svežem zraku, a ne tvegali skoka oziroma poleta s padalom? Izberite zipline! Posebno pustolovščino na jeklenicah si lahko privoščite v številnih adrenalinskih parkih – tistim najbolj drznim priporočamo 4,5 kilometrski spust po jeklenicah nad sotesko Učja, polovico krajši petkratni prelet Save Dolinke ali najstrmejši zipline na svetu, na planiški velikanki, kjer ob spustu po 566-metrski jeklenici dosežete hitrost do 85 km/h!

Ne bi samo leteli, ampak bi skupaj tudi kaj adrenalinskega počeli? Orjaške gugalnice, drzne jeklenice, preizkus ravnotežja, pajkove mreže, plezalne stene, zabavni izzivi, obvladovanje višine … vas čakajo v adrenalinskih in pustolovskih parkih, ki so vam na voljo v številnih slovenski krajih in prilagojeni različnim adrenalinskim navdušencem: v Adrenalinskem parku Bohinj se lahko zagugate na Orjaški gugalnici, v parku Celjska koča vam bo kri po žilah pognal Monkey tree, v bližini Osilnice ob reki Kolpi občutite moč in pogum junaka Petra Klepca, v Pustolovskem parku Bukovniško jezero pa preizkusite plezalne sposobnosti na Štorkljinem letu.

Ljubitelji kolesarjenja, ki prisegate na down hill, boste svojo dozo adrenalina našli v bike parkih, kjer boste spoznavali meje obvladovanja vaših koles, če pa bi se v tem športu radi preizkusili in ugotovili, ali vam je sploh pisan na kožo, pa vam bodo v večini parkov opremo tudi posodili. In še varčevalni namig – za vse ki redno obiskujete bike parke, je priporočljiv nakup sezonske vstopnice Bike Slovenia Summer Pass.

Vroče poletje – čas za plezanje in gore

Slovenci imamo plezanje v krvi – to dokazujejo številni uspehi naših športnih plezalcev in alpinistov. Pa ste vedeli, da ima Slovenija 113 naravnih plezališč, kjer so lahko nabirali svoje znanje in izkušnje? Največ jih boste našli v Julijskih Alpah, pravi raj za ljubitelje plezanja pa predstavljajo stene na Kraškem robu, kjer se med najbolj priljubljene uvrščata Osp in Mišja Peč.

Če bi se med plezalce podali v malo manj zahtevni, a še vedno adrenalinski različici, si boste v poletnem času omislili feratanje, ki tudi pri nas postaja vse bolj priljubljeno. Najbolj znana in obiskana ferata, primerna za skoraj vsakogar, je tista, ki pelje na Češko kočo, obiščete pa lahko tudi Spodnji plot na Zelenici, pot na Lisco …

In če smo že pri adrenalinskih dogodivščinah – mednje so ponudniki uvrstili tudi tridnevno adrenalinsko preživetje v divjini Kočevskega roga, kjer se lahko iz oči v oči srečate z medvedom, in druženje s prijatelji na paintballu, ki s poligoni in razgibani tereni zagotavlja nepozabno doživetje.

O tem, da je pri adrenalinskih podvigih varnost na prvem mestu, verjetno ni treba izgubljati besed, kot tudi ne o tem, da vas bodo takšni podvigi kar nekaj stali – a vsak pravi ljubitelj adrenalina vam bo ob tem priznal, da je bil vsak evro vreden doživete pustolovščine!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.