Najbolj precenjeni filmi vseh časov

Filmi v nas vzbudijo celo vrsto čustev, ki se jim med ogledom podredimo ali pa jih potlačimo. Včasih pa filmi v nas ne zbudijo nič, vsaj ne takih občutkov, kot jih ima množica. Taki filmi začnejo hitro veljati za precenjene. Kako pa se odločimo, da je film precenjen? Je dovolj le to, da nam ni všeč, množici pa je? Ker ne želimo stopiti v svet neugotovljenih stvari, smo se zadeve lotili na nekoliko nenavaden način. Našli smo najbolj precenjene filme oziroma filme, ki so jih množice opisale kot over-rated.

*da so filmi precenjeni ni mnenje uredništva ali avtorja članka. Z izjemo enega naslova.😊

Forrest Gump

Film v katerem blesti tom Hanks kot naslovni junak. Slovenska Wikipedia ga opiše kot: “Film spremlja izmišljeno življenjsko zgodbo podpovprečno inteligentnega, a svojim načelom zvestega in prikupnega Forresta Gumpa iz Alabame, ki skozi serijo neverjetnih naključij postane slaven in je udeležen v številnih ključnih dogodkih druge polovice 20. stoletja.”

Za precenjenega pa velja zaradi neizvirne zgodbe, dolgočasnosti, ponavljajočega dogajanja … Če je to res, pa presodi sam.

Forrest Gump
Forrest Gump

Titanik

Potopu največje ladje tistega časa je bila dodana največja ljubezenska zgodba vseh časov. Več kot dve milijardi zaslužka govorita nasproti mnenju, da je film precenjen. Jack in Rose sta mlada potnika na ladji, ki bo odšla v obljubljeno deželo. On reven, ona bogata in zaročena. Oba seksi in oba mlada. Leonardo DiCaprio je zlomil srca mnogih, Kate Winslet pa je bila egoist, ki ga ni želela na deski sredi oceana.

Ali je Titanik precenjen film? Mnogi so tega mnenja zaradi dolžine filma, dolgočasnosti, neresničnosti poteka dogodkov … Se strinjaš?

Titanik
Titanik

Vojna zvezd

Če bi to rekel pred tridesetimi leti, bi postal najbolj osovražena oseba na svetu. Po prequel in sequel trilogiji pa nisi več tako osamljen, morda si celo v večini občinstva. Prva trilogija iz sedemdesetih let velja za klasiko, druga trilogija na začetku stoletja je pridobila na kakovosti zaradi trilogije izpred nekaj let, ki je bila obupna. In kako lahko tri popolnoma različne trilogije vržeš v isti koš, ki si ga poimenoval kot precenjen? Z lahkoto bi se lahko reklo. Po besedah največjega arogantneža: »Pa sej to je vse isto, laserji pa vesolje in tko.«

To so sicer izmišljene besede, a brez dvoma si jih že slišal, ko je pogovor nanesel na Vojno zvezd. Ali je tudi zate precenjena?

Vojna zvezd
Vojna zvezd

Zaljubljeni Shakespeare

Podobno kot Forrest Gump je tudi ta film pobral košarico nagrad filmskega sveta, ki so sprožile govorice o precenjenosti. Dokaj zlahka bi ju lahko uvrstil na to lestvico skupaj in le spremenil imena, saj so argumenti za precenjenost enaki. Dolgočasnost, dolžina in dejstvo, da je osvojil več oskarjev kot Reševanje vojaka Ryana, Življenje je čudovito, Elizabeta in Tanka rdeča črta.

Zaljubljeni Shakespeare
Zaljubljeni Shakespeare

Bohemian Rhapsody

Zgodba o Freddyju Mercuryju in skupini Queen. Razvpito življenje prvega imena legendarne skupine bi bilo dovolj za deset filmov, a dobili smo enega. Bohemian Rhapsody je postal eden najbolj uspešnih filmov leta 2018 in filmov nasploh. Bil je tako dober, da je Rami Malek prejel tudi oskarja za glavno moško vlog. Pa je bil res tako dober?

Film je le delno posnet po resničnih dogodkih, saj ni vse tako, kot je v bistvu bilo. Glasba je uporabljena zgolj kot posnetek, brez pretirane izvirnosti ali ideje. Zadnje pol ure filma je dobeseden remake Live Aid koncerta. Verjetno veliko rajši vidim pravi koncert na YouTubu kot pa njegovo veliko slabšo reprizo. Tudi oskar za Maleka je zgrešen. Pa je res?

BOHEMIAN RHAPSODY MOVIE 2018 [LIVE AID] Side by Side w/ the QUEEN LIVE AID 1985

Izvor

Eden izmed filmov Christopherja Nolana, čeprav bi lahko na lestvico postavili še kakšnega. Na tujih lestvicah je pač največkrat omenjen Izvor, ker je tudi njegov najbolj priljubljeni in poznani film. Veliko število ljudi ga je za precenjenega označilo zaradi zapletene zgodbe, njene večplastnosti in posledic, ki jih je to prineslo. Ker filma niso razumeli je postal dolgočasen in nezanimiv. Ko bi le razumeli to sila preprosto zgodbo.

Je film Izvor tudi tebi precenjen? Kaj pa režiser Nolan?

Izvor
Izvor

2001: Vesoljska odiseja

Film, ki je vedno na takih seznamih. Pojavi pa se tudi na seznamih najboljših in najslabših filmov vseh časov, kar je zavidanja vredno. Stanley Kubrick je ustvaril film, ki ga mnogi ne razumejo, drugi pa ga kujejo v zvezde. Medtem, ko mu revolucionarnosti ne gre očitati pa mu očitno lahko pod nos vržemo dolgočasnost in nerazumljivost. To dvoje se tišči močno skupaj. Film tako pomemben, da je v Sloveniji dobil svojo knjigo ob petdeseti obletnici izida. Spisal jo je Matic Majcen in sam bom rekel, da mi je bilo branje te knjige veliko bolj zanimivo kot film sam.

Je tudi zate to eden najbolj precenjenih filmov?

2001: Vesoljska odiseja
2001: Vesoljska odiseja

Šund

Tako kot Nolan ima tudi Tarantino svojega heroja na tem seznamu. Vsekakor bi lahko to bil Bilo je nekoč v… Ameriki ampak je tako kot Nolanov Tenet še presvež. Velja pa za tisti film režiserja, ki ga vsi predlagajo za njegov prvi ogled. In to z razlogom. Šund je pravi primer Tarantinovega žanra. Veliko krvi, povezujočih se zgodb, ogromno dialoga, fetiša stopal in še česa.

Imaš rad ali pa ga nimaš rad, vmesne poti ni. V katero spadaš ti?

Šund
Šund

Avatar

Največji zaslužkar filmskega sveta, adut Jamesa Camerona in eden najbolj precenjenih filmov… očitno. Tako kot njegov Titanik, se zaradi zaslužka, tudi Avatar ni uspel izogniti sovražnosti množic. Čeprav je revolucionaren v svojem pogledu pa ga označujejo kot vesoljsko predelavo Pleše z volkovi, ki smo ga gledali pred nekaj desetletji.

Si Avatar zasluži mesto na tej lestvici?

Avatar
Avatar

Imaš svoj precenjen film?

Če si med tistimi, ki imajo na zalogi več precenjenih filmov, jih zapiši v komentar pod člankom. Z veseljem bi radi videli kateri filmi so precenjeni za naše bralce.

V kolikor pa se ne strinjaš z zgoraj navedenimi, pa na to opozori in jih obrani pred novim navalom precenjenosti.

precenjeni filmi

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČas je za adrenalinsko poletje
Naslednji članekNajslabše WC navade, ki jih lahko imaš
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.