Comenius asistenti

Si želiš nekaj novega, si želiš v tujino? Želiš spoznavati nove kulture, delati v tujini? Si študent, bodoči učitelj? Pridruži se ekipi Evropske skupnosti učiteljev in postani Comenius asistent!

Akcija Comenius Asistenti se izvaja v okviru programa Vseživljenjsko učenje, osrednjega programa EU na področju izobraževanja in usposabljanja. Namenjena je bodočim učiteljem kateregakoli predmeta, ki so končali vsaj dve leti študijskega programa za poklic učitelja in bodočim učiteljem, ki so že končali študij, in še niso bili redno zaposleni kot učitelji. Pedagoško prakso opravljajo izbrani asistenti na izbrani šoli gostiteljici v tujini.

Asistentstvo v tujini vam bo prineslo veliko izkušenj, ki vam bodo prišle prav bodočem učiteljskem poklicu – priprave na učne ure, metode poučevanja, spoznavanje dinamike razreda in discipline, … Pa ne samo to, izkušnja vam ko koristila na vseh področjih življenja.

Rok prijave je 31. 1. 2011. Izbrani prijavitelji lahko odidejo v tujino od 13 tednov do 45 tednov v obdobju med 1. 8. 2011 in 31. 7. 2012. Asistenti se lahko odpravijo v vse države EU, na Norveško, na Islandijo, v Luksemburg ter Turčijo. V letu 2011 pa sta v program Vseživljenjsko učenje polnopravno vstopili tudi Hrvaška in Švica.

Asistenti lahko sami določijo državo v kateri želijo opravljati asistentstvo in čas, ki ga želijo prebiti v tujini. V primeru odobritve prijave se asistentom sofinancira strošek poti, bivanja ter jezikovne in kulturne priprav v tujini. Odobrenim asistentom je na šoli gostiteljici dodeljen mentor, s katerim asistent sestavi okvirni načrt dela.

Kot asistenti lahko sodelujete pri naslednjih dejavnosti:
• pomoč pri poučevanju v razredu, podpora skupinskemu in projektnemu delu učencev/dijakov,
• izboljšanje razumevanja in izražanja učencev v tujem jeziku,
• poučevanje maternega jezika,
• podpora učencem s posebnimi potrebami,
• zagotavljanje informacij o državi asistenta,
• uvajanje in spodbujanje evropske dimenzije na šoli gostiteljici.
Predstavitev programa Comenius asistenti bo potekala dne 12.1.2011 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani ter 13.1.2011 na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Maja Abramič, koordinatorica akcije Comenius asistenti: »Izkušnja asistentsva je edinstvena priložnost za bodoče učitelje in mlade diplomante, ki še niso bili zaposleni kot učitelji, da pridobijo prve izkušnje na področju poučevanja in to v tujini.«

Peter Rutar, comenius asistent na Portugalskem: “Zakaj na Comenius? Zato, ker so izkušnje najboljša šola, teh pa s sedenjem na predavanjih ne dobiš. Vleče me predvsem želja po spoznavanja tujega izobraževalnega sistema in osebni moto o prebrani knjigi, ki te nikoli ne nauči toliko kot potovanje samo. Študiral sem matematiko in računalništvo na Pedagoški fakulteti v Kopru. Temu je tudi prilagojen moj urnik. Asistiram v dveh razredih pri matematiki. »Asistiranje« v mojem primeru pomeni preverjanje dela učencev – ali pravilno rešujejo naloge, pomoč z dodatnimi razlagami, občasno pa z učiteljico skupaj izvedeva uro. Jaz razložim v angleščini, ona nato ponovi v portugalščini. Sicer pa tudi prenavljam šolsko spletno stran, vodim računalniški krožek in občasno matematičnega. S knjižnico sestavljamo »tematski dosje« o Sloveniji. Vsak teden je predstavljena druga tema o naši mali kokoški. Ob vsem naštetem se vedno najde tudi prosti čas za vsakodnevne hobije in spoznavanje Portugalske. Običajno se med vikendi odpravim do drugih mest na ogled znamenitosti ali dogodkov, poizkušanja kulinaričnih dobrot (predvsem sladic, ki jih tukaj ne manjka), druženja z lokalci, … Tako kot vsaka stvar je asistenstvo prav tako, kot si ga sam narediš.”

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.