Spletno učenje

Talking and working on video calling
Foto: seb_ra iz iStock

Študij na daljavo, poimenovan tudi spletno učenje, e – izobraževanje, je učenje, ki poteka ob podpori računalnika in svetovnega spleta (www), v virtualnem učnem okolju.
Osnovni učni vir so interaktivne in multimedijske učne vsebine (spletne vsebine). Vsebinsko gledano je spletno učenje ali kakšno drugo učenje prav tako učenje, le učni viri in učna sredstva so različni. Več o študiju na daljavo nam je v pogovoru povedala mag. Lidija Weis, ravnateljica B2 višje strokovne šole.

Bistvene razlike med klasičnim načinom izobraževanja in študijem na daljavo?
Bistvena razlika je v podajanju učne snovi in načinu učenja, medtem ko standardi znanj in vsebine ostajajo isti. Pri klasičnem študiju poteka delo dvakrat do trikrat tedensko v popoldanskem času v predavalnicah ob navzočnosti predavatelja. Pri študiju na daljavo pa je uvodno srečanje v predmet zmeraj v kontaktni obliki, kjer dobi študent vse potrebne informacije in navodila za kakovosten študij predmeta, vse nadaljnje aktivnosti pa se odvijajo preko spleta. To pomeni, da študent lahko komunicira s šolo od koderkoli, kadarkoli, potrebuje le računalnik in internetni dostop. Spletni portal je študentom dostopen 24 ur na dan, vse dni v letu.

Kako poteka študij na daljavo?
Bistveno je, da študent ni nikoli sam. Preko spleta je povezan s predavateljem in tutorjem, ki ima močno motivacijsko vlogo in študenta usmerja pri študiju. Predavatelj je na razpolago preko foruma in skypa ob dogovorjenih terminih. Celotna komunikacija s šolo poteka preko spleta. Študentu so na voljo e-gradiva, ki so dinamična, interaktivna, multimedijska in omogočajo aktivno učenje. Nimajo dvodimenzionalne strukture. Sestavni del gradiva je sprotno in končno preverjanje znanja z avtomatskimi povratnimi informacijami. Takšna gradiva omogočajo aktivno učenje, gradnjo znanja na ustreznem predznanju in s tem boljše učne rezultate. Po izteku predmeta seveda sledi izpit, ki se opravi na sedežu šole in študij se nadaljuje z naslednjim predmetom.

Kaj lahko študiramo na daljavo?
Strokovnjaki s področja e-izobraževanja menijo, da na tem področju ni omejitev, kar je zaznati tudi pri nas, saj se zmeraj več študijskih programov odvija tudi v obliki e-izobraževanja. V določenih programih je sicer težje vzpostaviti virtualno učno okolje, a trendi vsekakor potekajo v tej smeri. Na naši šoli, B2 višji strokovni šoli, izvajamo študij na daljavo v programih Poslovni sekretar in Ekonomist, pripravljamo pa tudi e-učno okolje za programa Logistično inženirstvo in Organizator socialne mreže.

Okvirne cene študija in čas trajanja?
Višješolski študijski programi so dvoletni programi, zato študentom obveznosti razporedimo tako, da brez posebnega pritiska ob svojih vsakodnevnih obveznostih uspejo študij zaključiti v dveh letih. Podpiramo tiste, ki želijo končati čim prej, vsekakor pa imamo razumevanje in spodbujamo tudi tiste, ki jim gre pri študiju bolj počasi. Cene višješolskih študijskih programov v obliki študija na daljavo se vključno z vpisnino vrtijo okrog 3000 EUR. Na naši šoli študentom omogočamo tudi obročno odplačevanje celo do 30 mesečnih obrokov. V primerjavi s klasično obliko študija je študij na daljavo celo cenejši.

Kdo se odloča za študij na daljavo?
Opažamo, da se za študij na daljavo odločajo pretežno tisti, ki zaradi vsakodnevnih obveznosti ne morejo obiskovati predavanj v popoldanskem času ali pa imajo dom bolj oddaljen od šole in bi jim vožnja vzela preveč časa in nenazadnje tudi denarja. Vsekakor je opaziti trend k tej obliki študija.

Komu vi priporočate študij na daljavo?
K zgoraj omenjenim skupinam bi vsekakor priključila še ljudi z majhnimi otroki, saj je bistveno lažje opraviti vse od doma in ni potrebno skrbeti za varstvo v njihovi odsotnosti, športnike, ljudi, ki so pogosto v tujini, saj le tem omogočamo tudi posebne oblike opravljanja izpitov in na splošno študij zelo individualiziramo in prilagajamo potrebam posameznika. Ves čas pa skrbimo za ustrezen nivo znanja in kakovostno izvedbo e-izobraževanja.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.