Delo v ruskem hostlu (Workaway v Moskvi)

Workaway je portal, ki ti omogoča, da postaneš prostovoljec na kateremkoli koncu sveta. Dela, ki jih lahko opravljaš, so različna, načeloma pa zadeva deluje tako, da imaš v zameno za delo zastonj prenočišče in kakšen obrok. Sama sem se odločila za pettedensko delo v moskovskem hostlu.

workaway v hostlu
Z ostalimi prostovoljci in redno zaposlenimi.

Kaj počne workawayer v hostlu?

Samo delo se razlikuje od hostla do hostla. V mojem primeru smo delali petkrat na teden po štiri ure na dan. Naša naloga je bilo pripravljanje zajtrkov in kave za goste. Poleg tega smo za študente iz ene od moskovskih fakultete trikrat na teden organizirali in vodili English Club, konverzacijo v angleščini.

Dela ni bilo veliko, šlo je za polovičen delovni čas, dva dneva na teden pa smo imeli prosta (ne za vikend, vsaj ne oba dneva). To nam je dalo veliko časa za odkrivanje Moskve, ki je ogromno mesto z mnogo zanimivostmi.

odkrivanje Moskve
Prostovoljci raziskujejo Moskvo.

Zakaj ravno Moskva?

Po končanem študiju rusistike in anglistike se mi je zdelo, da sta mi angleščina in angleška kultura zelo blizu, medtem ko z ruščino in Rusijo nisem imela dovolj stika. Ravno zato sem izbrala Moskvo, in kar se tiče spoznavanja kulture in pogovornega jezika, so se moja pričakovanja izpolnila. Sam hostel, Rusi in celotna izkušnja pa so me v marsičem presenetili.

Park Gorki
Park Gorki

Ruski hostli

Pred delom v ruskem hostlu sem imela izkušnje predvsem z nekajdnevnim spanjem v raznih hostlih po Evropi. Zaradi tega sem tudi od svojega hostla v Moskvi pričakovala nekaj podobnega: veliko tujcev, veliko mladih, predvsem pa neprestano menjavanje ljudi. Kaj kmalu sem ugotovila, da je približno polovica gostov stalnih stanovalcev; v hostlu živijo že mesece, nekateri celo več kot leto. V Moskvi niso na potovanju, temveč imajo tam redno službo. V hostlu so zato, ker manj stane kot najemnina za stanovanje, pa še družbo imajo. Gre predvsem za samske moške stare med trideset in štirideset let.

mors in vodka
Alkohol vedno spremlja zimske nočne pohode.

Odlična družba

Preden sem prišla, nisem vedela, ali bom edina prostovoljka ali nas bo več. Prve tri tedne sva bili dve workawayerki, Slovenka in Nemka, četrti teden pa sta se nama pridružila še Italijanka in Španec. Zaradi tega je bilo vse skupaj (kljub pomanjkanju neruskih gostov) zelo internacionalno.

Administratorji, torej redno zaposleni ruski receptorji, so bili naših let ter zelo prijazni in družabni, zaradi česar smo se zabavali na delu in družili tudi izven delovnega časa. Poleg tega smo se prostovoljci spoprijateljili tudi s stalnimi gosti ter z njimi večkrat šli ven ali se v hostlu družili pozno v noč.

vodka
Večerja v ukrajinski restavraciji.

Mali Erasmus

Družba, sestavljena iz ljudi iz različnih držav, sporazumevanje v raznih jezikih, žuranje in odkrivanje novega mesta so mi ves čas dajali občutek, da sem spet na Erasmusu. Workaway bi priporočila vsakemu, ki si želi poglobljenega spoznavanja nekega kraja, prijateljev iz tujih držav in nepozabne izkušnje. Če se ti Erasmus zdi predolg, je Workaway prava zadeva zate! ?

žurka selfie

Prejšnji članekOcena filma: 21 mostov
Naslednji članekNizkocenovni sateliti v orbiti lahko postanejo lahka tarča kibernetskih napadov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.