Dežela vzhajajočih prodajnih avtomatov: Kako si je Japonska podjarmila svet avtomatov?

Kyoto, Japan - November 18, 2016: Varieties of food and drink vending machine are easy to find along the street in the park, Kyoto, Japan
Foto: Nirad on iStock

Ni se težko spomniti vsaj enega področja, na katerem nas Japonci s svojo naprednostjo prekašajo. Kdor je vajen slovenskega javnega prevoza, bo doživel kulturni šok, ko gre na japonski vlak – in to že brez da bi doživel redko nekajsekundno zamudo, za katere na Japonskem izdajajo opravičila. Restavracijo s še tako slikovitim jedilnikom bodo Japonci nadvladali z izložbo natančnih plastičnih kopij jedi iz ponudbe. V trgovinah nimajo le hladilnikov, pač pa tudi hlajene in ogrevane police za napitke. Če pa trgovine po nekem čudežu tam ne najdeš, lahko v prodajnih avtomatih dobiš mnogo več kot le prigrizke.

Ulice, polne avtomatov

Close up of a hand paying 100 yen to get a drink in a japanese vending machine, jidouhanbaiki.
Foto: Ladanifer on iStock

Najstarejši približek prodajnega avtomata so izumili stari Egipčani in je služil prodaji blagoslovljene vode v templjih. Modernejša različica se je pojavila na Japonskem proti koncu 19. stoletja in je bila namenjena prodaji tobaka. Med prvimi podjetji, ki so v 20. stoletju v napravah videla možnost prodaje pijače, je bila seveda CocaCola.

Danes je na Japonskem več prodajnih avtomatov, kot je po svetu Slovencev. Navdušenje nad avtomatizacijo nam lahko pove veliko o japonski kulturi in tegobah, s katerimi se soočajo. Ljudi je preveč, delovne sile in prostora pa premalo. Marsikatera restavracija posluje s pomočjo avtomatov za naročanje, ki minimalizirajo potrebo po socialni interakciji. Ker avtomati zavzamejo malo prostora, obenem pa jih lahko en zaposleni vzdržuje več naenkrat, niti ni čudno, da jih je na Japonskem že nekaj čez pet milijonov.

Nekateri kupce vabijo celo z loterijo (ne veš, kateri izdelek prejmeš ob nakupu). A večina ima že sama po sebi tako zanimivo ponudbo, da je presenečenje povsem odveč.

Tokyo, Japan - Mar 15, 2019: Woman wearing face mask walking past row of vending machines in Tokyo
Foto: ymgerman iz iStock

1Sveže sadje

Avtomati s sadjem niso nič neobičajnega. V njih so na Japonskem pakirana jabolka, banane in drugo sadje.

Kyoto, Japan, August 16, 2019 – Row of gashapon vending machines selling capsule toys related to cartoons and manga characters
Foto: font83 iz iStock

2Igrače v kapsulah

Igračke ali figurice v prozornih kapsulah so japonska specifika. V mestih so cele vrste avtomatov s temi kapsulami povsem običajen pojav. Pravi raj za vsakogar, ki pri kinder jajčku ne mara čokolade.

3Torta v pločevinki

Avtomat, ki prodaja kose torte, si morda že videl. Za še slajšo izkušnjo se lahko japonski avtomati pohvalijo z izložbo monoporcijskih tortic v prozornih pločevinkah. Med okusi je vse od čokolade in vanilije do matche, tiramisuja, jagod in manga.

Japanese soup stock full of umami
Foto: kazoka30 iz iStock

4Ribja jušna osnova

Manj kot sadnih avtomatov smo vajeni takih, ki jim izložbo krasi le en izdelek – ribja jušna osnova. Nepozorni turist, ki kulinarično sestavino zamenja za napitek, se nam res lahko smili.

5Hamburgerji in sendviči

Avtomati na Japonskem nudijo tako raznovrstne burgerje, ki so lahko vnaprej pripravljeni v bližnjih restavracijah, kot hladne in tople sendviče. Obrok je zapakiran v papirnato embalažo.

Takayama, Japan - April 8, 2019: Automatic vending machine outdoors outside on street selling smoking cigarettes by Japan Tobacco company called Mevius and Seven Stars packs at night
Foto: krblokhin iz iStock

6Cigarete

Za paket cigaret lahko kot turist na Japonskem zaviješ v bližnjo trgovino, ki jih v mestih ne primanjkuje. Nakup na avtomatu je omogočen samo domačinom, ki zanj potrebujejo vozniški izpit ali taspo kartico (»tobacco passport«).

7Govedina wagyu

Vrhunski rezi govedine wagyu so tako cenjeni, da marsikomu zanje ni odveč prepotovati svet in odšteti od sto evrov (ali po več deset tisoč jenov) dalje. Kakovostni kosi mesa so dostopni tudi na prodajnih avtomatih.

TOKYO, JAPAN - MAY 29, 2016: Vending machines in Tokyo, Japan. Japan is famous for its vending machines, with more than 5.5 million machines nationwide.
Foto: segawa7 iz iStock

8Topli, hladni in mlačni napitki

Na Japonskem te tako v trgovinah kot na avtomatih pričaka ponudba kavnih, gaziranih, alkoholnih in drugih napitkov raznih temperatur. Znamke, ki jih srečamo pri nas, tam prodajajo posebne linije izdelkov. Odločiš se lahko za vse od breskove kokakole do bananinega mleka. Tudi značilno slivovo žganje, sake, s paleto okusov polni izložbe avtomatov.

9Spodnjice

Blagor tistemu, ki lahko iz misli izbriše novico o japonskih avtomatih, ki prodajajo rabljene spodnjice. Na srečo ti niso zakoniti. Pa vendar – kdor ne razume japonščine in naleti na avtomat s spodnjicami, naj raje ne tvega.

10Kravate, sveže rože in vse za zmenek

Vsakemu, ki zadnjo minuto lovi malo uglajenosti in prestiža, se japonski prodajni avtomati nastavljajo z izložbami kravat vseh barv in vzorcev, svežimi rožami in celo kaviarjem. Če te pri tem opravku zaloti slabo vreme, lahko celo naletiš na avtomat z dežniki. Kriza rešena.

11Prigrizki iz žuželk

Prigrizki iz insektov so trajnostna in beljakovin polna opcija za vse, ki jih pri tem ne ustavlja odpor do žuželk. V azijskih državah niso nič neobičajnega. Ličinke, kobilice ali ocvrti hrošči so na voljo v specializiranih avtomatih s prigrizki.

12Personalizirani žig

Žigi »hanko« so v deželi vzhajajočega sonca v vsakdanji rabi pri podpisovanju dokumentov. Naprodaj so tudi prek prodajnih avtomatov. Če vidiš izložbo polno štampiljk z različnimi pismenkami, si našel odličen spominek.

Prejšnji članekNajvečji vulkanski izbruhi v zgodovini, ki so postali legende
Naslednji članekVeč kot 100 jih je sredi Ljubljane ostalo brez sape

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.