Erasmus praznuje

Erasmus, program Evropske unije, ki pokriva področje visokega šolstva, letos praznuje dvajsetletnico svojega obstoja. Vsa ta leta Erasmus omogoča študentom doživeti neprecenljivo izkušnjo v drugi državi, drugi kulturi, spoznati nove prijatelje iz celega sveta in okusiti delček svobode, ki jo prinaša bivanje tako daleč od doma.

Kaj je Erasmus?
Program Erasmus omogoča izmenjavo študentov, mobilnost profesorjev in različne vrste skupnih projektov. Organiziranje izmenjave študentov v okviru priznanih študijskih obdobij pomeni, da lahko študentje opravijo del svojega rednega študija ali študijsko prakso na instituciji ene od držav članic Evropske unije. Obdobje študija je časovno omejeno, študij na partnerski instituciji traja od najmanj treh do največ dvanajstih mesecev. Izmenjava preko tega programa vam zagotavlja, da boste na partnerski ustanovi opravičeni plačila šolnine, prejemali pa boste tudi Erasmus štipendijo.

ESN – Erasmus student Network
Erasmus Student Network je evropska študentska mreža, katere namen je podpirati in razvijati mednarodne študentske izmenjave. Sestavlja jo več kot 2500 članov iz 200 lokalnih sekcij v 28 evropskih državah, ki delujejo na visokošolskih institucijah na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju. Glavno delovanje vseh sekcij je usmerjeno v izmenjave v okviru programov EU (Socrates/Erasmus) in ostale programe izmenjav na področju visokega šolstva. Sekcije, članice ESN, logistično podpirajo program, hkrati pa skrbijo za socialno in kulturno integracijo gostujočih študentov. ESN pomaga in svetuje študentom s praktičnimi nasveti, saj je potrebnega kar nekaj časa, da se tuji študent znajde v novem okolju. Najboljši vodič in svetovalec tujemu študentu je domač študent, ki v okviru ESN lokalne sekcije pomaga tujemu študentu pri urejanju vseh potrebnih birokratskih zadev in pri spoznavanju slovenske kulture in tradicije.

Praznovanje rojstnega dneva
Erasmusovci so se odločili, da bodo svojo dvajseto obletnico obeležili na prav poseben način. S tako imenovanim Erasmus-kombijem namreč potujejo po Evropi in obiskujejo mesta, ki sodelujejo v programu Erasmus. V začetku aprila so nas obiskali v Ljubljani, kjer je AEGEE-Ljubljana v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani poskrbel, da so pri nas preživeli nekaj prijetnih dni in nepozabnih noči. Erasmusovci sedaj nadaljujejo svoje potovanje proti jugu, mi pa jim želimo srečno pot, obilo zabave in seveda vse najboljše za rojstni dan!

Veronika Žagar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.