EU projekt

Szia, Ahoj, Czesc, Labas, L-Ghodwa t-tajba, Goddag, Godan Dag, Kutaa, Dober dan z vremensko spremenljive Danske, kjer se družimo mladi z dveh kontinentov. Na Danskem že od sredine avgusta poteka trimesečni projekt za mlade  iz  novih desetih članic Evropske unije skupaj z udeleženci iz Danske, Islandije in celo Grenlandije! Že šestič zapored ga organizirata dansko ministrstvo za izobraževanje in mednarodna organizacija CIRIUS. Projekt se odvija v Ryslinge Folk Hojskole, ki je t.i. predhodni college, značilen za  Dansko. V projektu sodelujemo tudi štirje slovenski študentje različnih fakultet, ki smo se naključno spoznali to poletje. Za vse je bila odločitev za sodelovanje v tej študentski izmenjavi zelo nenadna in zato pravi izziv. 

Danski nasproti
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nekega lepega avgustovskega  dne  prejeli email, v katerem vam pišejo, da  nujno potrebujejo interesente  nekje na severu za sodelovanje v izobraževalnem, kulturnem in političnem programu, ki je povrhu vsega še  delno štipendiran? Email smo prejeli od naše skupne prijateljice Darje, ki je v projektu sodelovala že prejšnje leto.  Po prepričljivem pogovoru z bivšo udeleženko smo se v enem tednu odločili in uspešno prestavili vse naše načrte. Nastja je odšla z letalom, Luka, Sabina in Urša pa smo se odpeljali v  Citroenovem Berlingu severu naproti.

Po dveh tednih na Danskem smo se kar uspešno vklopili v okolje, navadili na visok družbeni standard, gromozanske cene ter na muhasto vreme. Predvsem na osrednjem otoku Fyn, kjer se nahaja Ryslinge Hojskole, se dnevne temperature nenehno spreminjajo. Otok je zelo raven, najvišji hrib doseže le nekaj deset metrov nadmorske višine. Posebna značilnost so majhne vasi s tradicionalnimi pravljičnimi hiškami in lepimi urejenimi vrtovi. Naša šola je le nekaj kilometrov oddaljena od glavnega mesta Oddense, kjer se je rodil znani pravljičar Hans Christian Andersen.

Izobraževanje in zabavni del
Ryslinge Folk Hojskole je ena izmed t.i. predhodnih fakultet, izobraževanj, ki se jih udeležijo mladi po končani srednji šoli. Trajajo okoli štiri mesece, mladi se financirajo sami ali s pomočjo staršev. Na Danskem je tradicija in navada, da si mladi privoščijo nekaj let odmora, preden začnejo študirati. Nekateri delajo, potujejo, drugi pa se udeležijo  Hojskole, da si naberejo izkušnje ter  ugotovijo, kaj želijo študirati in početi v življenju. Vlada tem programom ni preveč naklonjena, ker zaradi njih  vlada pomanjkanje študentov, saj mladi začnejo s študijem po dvajsetem letu.

Folk Hojskole nudijo raznovrstna  predavanja in delavnice. Organizirane so kot skupnosti, kjer imajo vse potrebno za izvajanje programov,  študentske domove, predavalnice, kuhinje in jedilnice, športne objekte, teater in ostale pomožne stavbe.  Rysling Hojskole že nekaj let organizira tudi naš  mednarodni projekt, ki ga delno financira Evropska unija, delno pa danska vlada. Tako na tej šoli potekata dva programa, ki sta med seboj povezana.

EU- team  predavanje
Evropski projekt je v osnovi namenjem študentom novih članic EU, vendar si ga lahko kot izbirni predmet izberejo tudi ostali. Glavni namen naše participacije in EU projekta je spoznavanje evropske politike, kulturne raznoličnosti narodov na teoretičen in praktičen način ter sodelovanje  pri oblikovanju tematsko različnih  projektov. Naše obveznosti pri predavanjih so razporejene čez vse tri mesece, pričeli smo s predstavitvijo različnih držav.
Na International Evening Day smo se ta teden predstavile tri države, Litva, Malta in Slovenija. Predstavili smo politično, zgodovinsko, geografsko in zabavno plat držav. Slovenska ekipa je goste postregla še s potico in medico.  Predavanje vključuje tudi druge obveznosti, kot je branje in analiziranje politično-kulturnih člankov, poročanje o tedenskih novicah, oblikovanje poročil in seminarskih nalog.

Osnovni program Rysling Hojskole
Seveda pa ni vse v politiki in na izbiro imamo  tudi delavnice, na katerih   ustvarjamo skupaj z Danci, Islandci in Grenlandci. Paleta delavnic je kar široka, od  športnih dejavnosti, plesanja pa do oblikovanja nakita, izdelave papirja, snemanja glasbe in debatiranja o filozofskih vprašanjih. Pri predavanju Danski jezik in kultura vsak teden obiskujemo številna mesta, galerije in festivale.
Skupni program Rysling Hojskole vključuje raznorazne izlete; minulo soboto se nas je vseh petdeset študentov udeležilo kulturnega festivala v Arhusu, drugem največjem mestu na Danskem.
Za preživljanje prostega časa so nam na voljo telovadnice, fitnes, kolesa  in ostali športni pripomočki, pa tudi glasbeni inštrumenti, filmske sobe in  računalniške učilnice. Ob sredah imamo  organizirane igre in študentsko druženje v kletnih prostorih študentskega doma, kjer je Caffe room. Zadolženi pa smo tudi za občasno čiščenje skupnih prostorov, pospravljanje obrokov hrane, zaklepanje prostorov, udeležitev vsakodnevnih jutranjih sestankov, kjer pojemo v danščini, in druga opravila.

Bivanje v tej  veliki mešani solati narodov se je po skoraj enem mesecu izkazalo za zelo pozitivno in prijetno dogodivščino. Vendar pa se prava akcija šele začenja. Pred nami sta organizirana dvodnevni  izlet v dansko prestolnico Kopenhagen ter obisk parlamenta in desetdnevni izlet v Barcelono. Čaka pa nas tudi resno delo in oblikovanje projektov na najrazličnejših področjih. Torej – veselo na delo, da bo potem veselo!  Do naslednjič, Farvel!

Urša Cehner

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.