Ideja za izlet: Otliško okno

Otliško okno
Foto: on Vipavska dolina

Otliško okno je 800 m visok hrib, ki se nahaja nad Ajdovščino in skozi značilno podobo »okna« odpira pogled na Vipavsko dolino. Po Otliškem oknu ali Luknji po domače, je dobila ime tudi vas Otlica, ki se nahaja le 25 minut peš od okna. Okno je lečaste oblike in je visoko okoli 10 m, široko pa približno 6 m. Nekaj metrov pod njim se nahaja še eno, a veliko manjše okno, ki mu pravijo Majhno okno.

Legenda o nastanku

Čeprav se ve, da je dejanski nastanek »okna« drugačen, legenda pravi, da je votlina v hribu nastala zaradi hudičevega roga. Nekega dne naj bi Kristus in Sv. Peter hodila po tej pokrajini in naj bi se ustavila pod bližnjim hribom Čavnom. Kristus takrat reče Sv. Petru, da Čaven sloni na treh zlatih stebrih nad zlatim jezerom. Njun pogovor sliši hudič, ki se je želel polastiti zlata in poskuša dvigniti Čaven, a se pri tem spotakne in z rogom udari v hrib. Tako naj bi nastala votlina ali Otliško okno.

Do Otliškega okna vodijo tri poti. Najkrajša je iz bližnje vasi Otlica, najdaljša pa s Predmeje, ki traja 2 uri. Najbolj priljubljena je pot iz izvira Hublja, ki traja uro in pol in v celoti poteka v gozdni senci. Na poti je tudi kar nekaj klopc, kjer se lahko odpočiješ s prelepim razgledom na Vipavsko dolino. Ko prispeš do Otliškega okna, lahko pot nadaljuješ naprej na Sinji Vrh, s katerega se odpira še lepši razgled na dolino in kjer ti burja dodobra razmrši lase. ?

Če iščeš idejo za dnevni izlet, pojdi v Vipavsko dolino! Poleg izleta v hribe lahko obiščeš še Grad Rihemberk in bližnji Kras.

Prejšnji članekHuawei prvi v dirki do 5G integriranih procesorjev
Naslednji članekSuha Potepuha

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.