Izvajanje medkulturnega dialoga na Danskem

Po dvomesečnem bivanju na Danskem se privadiš na spremenljivo vreme in skoraj 24-urno bivanje skupaj s študenti različnih narodov. Tempo v Ryslinge Hojskole se iz dneva v dan stopnjuje. Soočaš se različnimi nalogami in izzivi, ki jih moraš izpeljati skupaj z novimi prijatelji, pri tem pa razvijaš svoje skrite talente. Aktivnosti in projekti so raznoliki, nekateri terjajo več dni priprav. 

Od okušanja mednarodnih jedi do nastajajočih projektov pri predmetu EU line
 Nekega septembrskega torka smo se študentje iz vseh koncev in krajev zapodili v našo kuhinjo in jo okupirali za cel popoldan. Kuharicam smo dali prost dan, za kar so nam bile zelo hvaležne, si nadeli predpasnike in začeli ustvarjati. Pripravili smo cel meni za naše goste, od predjedi pa do sladice. Za predjed sta poskrbela študenta iz Litve in študentka s Češke.  Pripravili so odlični juhi, ki te že na prvi pogled pritegneta z roza in zeleno barvo. Izbira glavne jedi je bila zelo pestra: poljski tradicionalni bigos in pierogi, danske mesne frikadelle in značilni madžarski moof. Za prilogo smo si postregli z zelenjavnim namazom Bigilla z Malte ter češko kumarično solato s palačinkami. Sledil je rahel počitek ter pokušina vina. Za dostojen zaključek je poskrbela slovenska ekipa s tradicionalnimi orehovimi štruklji in slivovimi cmoki.  Povabljeni gosti, ki jih je bilo okoli 60, so bili zadovoljni s ponudbo in postrežbo, kuharice so nas pohvalile, študentje pa smo kljub napornemu popoldnevu veselo zaključili timsko delo na after partyju.

Pri kuhanju, organizaciji ter usklajevanju v eni sami kuhinji smo se izkazali. Kako pa nam je šlo kot učiteljem? Nihče od nas si nikoli ni predstavljal, kako bi se odrezal v tej vlogi. Na šoli smo namreč sami humanisti, bodoči pravniki, politiki, novinarji, ekonomisti ter kemiki. Nekega dne pa nas je naš profesor, znameniti in energični Rex, presenetil z novico, da bomo zasedli celotno privatno osnovno šolo Ryslinge Friskole s 150 učenci. Priprave in sestanki so nam hočeš nočeš vzeli kar nekaj prostega časa in živcev. Uporabili smo malo domišljije in glede na naše znanje z različnih področij določili predmete, ki jih bomo poučevali: umetnost, geografija, šport, plesna koreografija, matematika, angleščina ter glasba. Učenci v Friskole so se zabavali skupaj z nami in hkrati spoznavali učenje po drugačnih metodah. Vsa predavanja so potekala v angleškem jeziku. Pri geografiji smo učencem predstavili Litvo, Slovenijo in Poljsko, za konec pa smo pripravili kviz s slikami. Dokaj zabaven predmet  je bila plesna koreografija, kjer so se v eni uri naučili hula ples ( havajski ples) in ga na koncu v posebnih kostumih predstavili ostalim učencem.
Še en velik izziv za vse študente, ki smo se ne samo zabavali, a hkrati tudi veliko naučili. Delo učitelja in predavatelja vsekakor ni lahko, terja veliko živcev in strpnosti. Upam, da bomo v prihodnje bolj potrpežljivi do svojih delivcev znanja.

Prava akcija pa se je odvila šele v začetku oktobra, ko smo po številnih pripravah in sestankih odšli na izlet v dansko prestolnico Kopenhagen. Komaj smo čakali malo odmora in odmika od podeželja, miru in zmernega tempa. Mesto, prihajamo! Vendar se nismo odpravili na  tipičen turistični ogled, naš izlet je bil izobraževalne narave. Glavni namen ekskurzije je bil obisk različnih vladnih in nevladnih organizacij ter parlamenta. Najprej smo se sestali z Amnesty International, sledil je obisk parlamenta in sestanek s poslanko danskega parlamenta Elisabeth Arnold, ki je tudi v EU odboru. Vlogo novinarjev smo kar uspešno izvedli, postavili smo veliko zanimivih in  perečih  vprašanj, povezanih s projekti, ki jih razvijamo pri predmetu EU. Po kratkem sprehodu skozi prestolnico smo si ogledali še Christianio. Ta predel mesta je težko opisati le v nekaj stavkih; na kratko bi lahko dejali, da je Christiania mati ljubljanske Metelkove. Hkrati je še veliko več, a o tem edinstvenem pojavu na Danskem morda več besed prihodnjič.
Naslednji dan smo nadaljevali z obiskom nevladnih organizacij, od UNA do June Movement, ki sodeluje tudi z Junijsko listo v Sloveniji.
Vsi udeleženci smo si izlet na lastne stroške podaljšali in ostali nekaj dodatnih dni. Tako smo mesto spoznali tudi v drugi, zabavni in kulturni luči, se naužili mestnega vrveža in se  z napolnjenimi baterijami vrnili nazaj v naš ljubi podeželski Ryslinge.

Glavni namen Ryslinge Hojskole, medsebojno sodelovanje študentov novih pristopnih držav EU, je več kot dosežen. Razvijamo politične projekte in medkulturni dialog ter hkrati sodelujemo in povezujemo naša znanja, izkušnje in skupaj ustvarjamo nekaj novega. Seveda se pri tem soočamo z raznoraznimi problemi, nasprotujočimi si pogledi  in novimi perspektivami, a na koncu nalogo vedno uspešno opravimo. Kaj nam torej nudi trimesečno bivanje na Danskem? Zabavo in uživanje ali trdo delo? Vsekakor oboje.
 
Tekst: Urška Cehner

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.