After Liffe

17. ljubljanski mednarodni filmski festival je za nami, z njim pa tudi masovno kupovanje vstopnic in spraševanje, zakaj je Ljubljana naenkrat prazna in nihče ne dviguje telefona.

Kot se za filmski festival spodobi, so bile podeljene tudi nagrade. Nagrado fipresci za najboljši film iz sklopa Jug?jugovzhodno je tokrat prejela madžarska drama Bele dlani, Amnesty International pa je za najboljši film na temo človekovih pravic izbral iranski Offside. Simpatije gledalcev in nagrado zlati kolut si je letos priborila irsko-britanska komedija Zajtrk na Plutonu, nagrado vodomec pa nemški Namizni tenis.

Zamujene filme iz kategorije Predpremiere si boste kmalu lahko ogledali v kinodvoranah, med drugim tudi izvirno hrvaško komedijo Kaj bi moški brez brkov, ki jo decembra lahko vidite v Cankarjevem domu. Mi smo vam pripravili manjši izbor zabavnih filmov, s katerimi se zagotovo splača obogatiti domačo filmoteko.

Glavni šef (Danska, 2006, Lars von Trier): Zelo netipičen film odličnega danskega režiserja, ki jasno pokaže, da obvlada tudi komedijo. Neobičajen narator nam naslika zgodbo o Ravnu, lastniku podjetja, ki ga upravlja namišljen šef. Ravn si ga je izmislil, da lahko nanj prevali velike ali neprijetne odločitve. Ko se odloči svoje podjetje prodati, želi njegov kupec spoznati glavnega šefa. Ravn zato najame igralca, ki se v vlogo poglobi veliko bolj, kot bi si Ravn to želel. Von Trierjeva nova tehnika snemanja – “automavision” – daje pridih eksperimentalnosti, razplet pa je tudi tokrat precej nepredvidljiv.

Parter (Francija, 2006, Daniéle Thompson): Lahkotna komedija, ki svet bogatih in slavnih na prikupen način združi s sanjami po drugačnem življenju. V filmu spremljamo zgodbo Jessice, ki dela v prestižni kavarni, kamor zahajajo številne slavne osebe. Med drugim spozna tudi priljubljeno televizijsko igralko, ki želi uspeti v filmu, slavnega pianista, ki se želi umakniti v ozadje, in ovdovelega zbiralca umetnin, ki prodaja svoj življenjsko zbirko. Dobro izdelani liki in dialogi so zagotovilo za kvalitetno sprostitev.

Način preživetja 5+ (Japonska, 2004, Gen Sekiguči)
Nadrealistična absurdna komedija s prepletanjem petih bizarnih zgodb spretno subvertira tradicionalne predpostavke. Mož vedno znova ubije svojo ženo in jo pokoplje, a se ta vedno znova vrača in maščuje na najbolj nenavadne načine. Obiskovalec hipnotizerjeve oddaje zaradi prekinjene hipnoze misli, da je ptica. Hipnotizerjevo dekle pa se ukvarja z izdelovanjem oglasov, ki se njej zdijo bolj smešni kot njenim klientom. Vse zgodbe povezuje poklicni morilec iz Londona, ki s pomočjo “prevajalca” glavne junake sprašuje o njihovi funkciji v življenju.  Film je poln izvirnih preskokov in  ne skopari z banalizacijo človeških lastnosti.

Več informacij o preteklem filmskem dogajanju si še vedno lahko preberete na spletni strani Liffe: www.liffe.si.

KariS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.