Kako se odločiš, da greš delat v Ameriko

Študentska leta so čas, ko nam je dano, da se preizkusimo na različnih področjih ter ugotovimo, kaj bi radi počeli v življenju, in še posebej med počitnicami raziščemo nove dežele ter spoznamo kaj več o svetu in sebi.

Tako sem lansko poletje zgrabila priložnost in svoja navadno popotniška doživetja nagradila z izkušnjo življenja in dela v tujini. Na STA Ljubljana sem zasledila možnosti dela v poletnih kampih v ZDA in poletnega dela v turističnem sektorju v ZDA.

Delo mentorice v ameriških kampih se mi je zdela zelo privlačna možnost: dva meseca aktivno preživiš z otroki, jih spremljaš ob raznih športih in delavnicah, si njihov prijatelj in zaupnik. Pozitivna izkušnja moje sošolke iz faksa, ki je bila v kampu leto poprej, je temu govorila v prid. Marijana je celo poletje delala in se zabavala v judovskem kampu na obrobju New Yorka. Kljub dobrim priporočilom pa sem se sama bolj nagibala k navadnemu študentskemu poletnemu delu, kjer imaš več svobode in spoznaš še več ljudi.
Po tehtnem premisleku je v začetku februarja padla odločitev: ”Mami, jaz grem poleti delat v Ameriko!” Sledila je prijava, intervju in dober mesec kasneje so mi že našli pravcato poletno službico na drugi strani Atlantika. To je to! Končno res grem tja čez ocean preizkusit svojo srečo! Meseci do odhoda so minili hitro, navdušenje nad drugačnim poletjem in načrtovanje poti pa me je ves čas držalo v stanju polne pripravljenosti.
Od junija do septembra sem tako skupaj s še drugimi študenti iz celega sveta delala in živela v ZDA. Bila sem pomočnica v mali trgovinici, ki je bila del turističnega obmorskega letovišča, na skrajnem zahodu države Washington. V letovišču nas je sezonsko delala ekipa mladih iz Južne in Severne Amerike, Avstralije, Evrope pa vse tja do Kazahstancev. Zasluženo dvo tedensko potepanje po Zahodni obali ZDA, od Seattla do San Francisca, je bilo polno pestrih dogodivščin. Verjamem pa, da še dosti več doživijo tisti, ki si vzamejo čas in gredo raziskovat deželo od Los Angelesa do New Yorka. Prepričaš se, da je Amerika veliko bolj raznolika in zanimiva, kot jo kažejo v filmih, da so nebotičniki v velemestih res tako vrtoglavo visoki, da so vsi taksiji na Manhattnu res rumeni in da so Američani resnično zelo glasni, a tudi zelo prijazni in odprti ljudje.
Več o programih poletnega dela v ZDA in dela v poletnih kampih v ZDA se lahko poznimate na spletni strani STA Ljubljana. Zadnji rok prijav je v začetku marca.

Mojca Zaletel

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.