Zimska zabavna univerza na Malti

Aegee, European Student Network so neprofitne prostovoljne mednarodne študentske organizacije, ki skrbijo za študentsko integracijo in ustvarjanje prijateljskih vezi preko domačih meja. Aegee Malta je zelo uspešna organizacija, ki sodeluje na mnogih področjih, tudi z Aegee Slovenija.

Letos so praznovali okroglo obletnico in sicer 10 let. V ta namen so povabili tudi nas Erazmus študente, kar smo tradicionalno proslavili v našem klubu Footloos. Svet je res majhen, ko enkrat spoznaš člane mednarodnih organizacij. Mreža, ki se samo še vedno bolj prepleta in slej ko prej naletiš na nove prijatelje sredi Mediterana, s katerimi imaš skupne prijatelje iz Slovenije. Malteška Aegee delegacija odhaja konec meseca aprila na nekaj dnevni obisk v Slovenijo, kjer bo potekala mednarodna seja s približno tisoč udeleženci, kar bo za slovensko študentsko organizacijo velik projekt. Pred kratkim je malteška organizacija uspešno zaključila Zimsko zabavno univerzo, kjer so gostili okoli trideset mednarodnih študentov, med katerimi sta se znašli tudi dve absolventki iz Slovenije. Okušanje Gorenjke, srebanje domačih borovničk in razpravljanje v slovenščini v času novoletnih praznikov na Malti, je bilo še kako nenavadno.

Glavni projekti v okviru Aegee organizacije na Malti so poletne šole in zimski eventi kot tudi integracija tujih študentov. V zimskem času pa vsako leto priredijo mednarodni teden okoli novega leta, katerega se udeležijo Aegee člani iz različnih držav Evrope in skupaj pričakajo novo leto. Takrat potekajo razni ogledi po otoku, izleti, mednarodne večerje in zabave. Aegee je glavni organizator in je zadolžen za celotno organizacijo od prihoda gostov do slovesa na letališču. Marjeta Kuralt, absolventka arhitekture, je ena izmed slovenskih študentk, ki se je udeležila zimskega zabavnega projekta na Malti: “Projekta na Malti sem se udeležila predvsem zaradi tega, ker sem hotela doživeti nekaj drugačnega in novega. Mogoče me je Malta pritegnila tudi zato, ker leži bolj južno in zato tu zima ni takšna, kakršne smo jo vajeni pri nas. Kar se tiče organizacije, moram priznati, da zelo dobro skrbijo za nas in so kot skupina zelo dobro povezani in zabavni. Vedno nas presenetijo s presenečenji in prigrizki.” Mojca Zaletel, absolventka kulturne antropologije, pa nam je povedala: “Vsako leto praznujem novo leto z mojimi prijatelji, tokrat pa sem si zaželela nekaj drugačnega. In to je dejansko tukaj, Aegee, Zimska univerza na Malti. Spoznala sem veliko novih ljudi in program, ki ga pripravijo je super. Spoznali smo Malto, obiskali Valletto, Mdino ter sosedni otok Gozo.”

Glavni namen organizacije je vsekakor druženje in povezovanje mladih študentov različnih evropskih držav. Glavne lokalne zadolžitve skozi leto pa so integriranje Erazmus in mednarodnih študentov na Malti. Zabavno življenje je za tujega študenta, po zaslugi omenjene organizacije na Malti, res nepozabno; izleti na podeželje, zabave, vodeni ogledi, obisk malteške pivovarne, prirejanje mednarodnih večerij, filmski večeri in ogled narodne nogometne tekme. Vse to in še veliko več je Erazmus življenje na Malti po zaslugi Aegee Valletta praznično vse dni v semestru.  

Urska Cehner

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.