Katere so najboljše destinacije za študentsko potovanje?

Happy young coupe flagging down car, needing ride, hitchhiking on roadside outdoors. Funky Caucasian man and his girlfriend traveling on summer vacation, having autostop journey
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Poletje se bliža, ti pa še nimaš ideje, kam potovati letos? Brez skrbi! Pripravili smo seznam držav ali regij, ki so odlične za prva študentska potovanja po Evropi. To so najboljše destinacije za potovanje študentov.

Za najbolj kulturno udobno izkušnjo: na Češko

Potovanje po Češkem je zagotovo udobno zaradi podobnosti med državama. Tako se boš lahko znašel v svetu, ki je domačemu precej podoben, a vseeno zanimivo drugačen. Še posebno Praga je pogosto označena za starejšo sestro Ljubljane, saj ju združujejo arhitekturni elementi Jožeta Plečnika. Tudi jezik je podoben našemu, saj je slovanski in se boš morda lahko lažje sporazumeval, če ne znaš dobro angleško.

Za čim manjše trpljenje denarnice: po Balkanu

Ena glavnih značilnosti študentskega življenja je konstantno štetje cekinov in preračunavanje, kaj se najbolj splača. Z nekoliko manj skrbi se lahko v takem primeru odpravimo na naš predragi Balkanski polotok. Poudarimo lahko, da je te države vredno obiskati na podeželju, če nas morda mesta, polna sivih socialističnih arhitekturnih ostankov, ne privlačijo zelo.

Za najbolj bogate muzejske zbirke: preko kanala v Veliko Britanijo

V Veliki Britaniji lahko stopimo v muzeje, polne umetnin in artefaktov s celega sveta. To je seveda posledica njihove dolge in agresivne kolonialne preteklosti. Glede na tvojo etično držo se lahko sam odločiš, ali boš njihove razstave bojkotiral ali podprl s svojim ogledom. Vsekakor pa ti ponujajo, da si ogledaš na enem mestu zbrano bogastvo z najrazličnejših koncev sveta.

Za najboljše vreme: v Italijo in Španijo

Gre za sončni deželi, ki se ponašata z množico plaž in čudovitih mest, kjer poletnim vročinskim valom ne uideš. Poleg tega pa je mediteranska klima vplivala tudi na razvoj kulture južnega dela Evrope. Zato sta omenjeni državi popolni za prvi stik s siesto, ležernimi delovnimi časi, morsko prehrano in navadnostjo ponočevanja. Morda ti pridejo v kri osvežilen skok v morje ali bazen ob visoki vročini ali pogovori, ki potekajo za nepospravljeno mizo po večerji dolgo v noč.

Za najbolj divje zabave: na grške otoke

Grški otoki že vrsto let slovijo kot priljubljena žurerska destinacija. Če se izogneš najbolj turističnim, boš na njih užival tudi v precej ugodnih cenah. Zabave pogosto potekajo v obalnih klubih in na čolnih, kar se zna izkazati za nekoliko nepriročno v primeru morske bolezni. Poleg tega so otoki polni skritih kotičkov, ki jih lahko odkrivaš kot raziskovalka Dora.

Za najbolj varno štopanje: Irska, Danska in Beneluks

Če se morda odločaš za premikanje s pomočjo štopanja, se lahko podaš na zeleno Irsko ali nekoliko južneje na Dansko, v Belgijo, Luxemburg in Nizozemsko. Slednje države so bile namreč razglašene za ene najvarnejših držav za štoparje. V resnici gre lahko za prav zabaven način potovanja, saj spoznaš veliko domačinov, ki lahko s tabo delijo veliko informacij o obiskanih krajih z lokalne perspektive. Tako boš izvedel o najboljših restavracijah, ki jih ni v vodičih, in najkrajših bližnjicah do najlepših razglednih točk.

Prejšnji članekPresenetljive pijače, ki te bodo namesto kave napolnile z energijo
Naslednji članekElon Musk se je kritično odzval na nov zakon o evtanaziji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.