Elon Musk se je kritično odzval na nov zakon o evtanaziji

Euthanasia concept. Gavel as a symbol of legal system vith vial and syringe. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Musk je znan po tem, da svoje mnenje in pogled na svet tudi glede najbolj kontroverznih tem rad deli na Twitterju. Tokrat se je kritično odzval na nov nizozemski zakon o evtanaziji, večina komentarjev se je tokrat strinjala z njim. Čeprav se strinja z asistiranim samomorom, se mu nizozemski zakon zdi močno sporen.

Ne za otroke!

Nizozemska namreč z zakonom med drugim daje staršem pravico, da odločajo o življenju svojih bolnih otrok. Musk je na Twitterju zapisal: »Strinjam se z asistiranim samomorom, če gre za zrelo odraslo osebo. A definitivno ne za otroke. Obstaja razlog, da imamo koncept polnoletnosti.« Po pričakovanjih je večina komentarjev podpirala njegov pogled na  problem. Nekateri so evtanazijo otrok enačili celo z neke vrste splavom – ki se zgodi po rojstvu otroka.

Američani naj ne interpretirajo nizozemskih zakonov!

Ljudje na nasprotni strani so opozorili na napačno interpretacijo s strani ameriških konzervativcev, vključno z Muskom. Ti naj bi namreč pozabili na ključne poudarke, na primer dejstvo, da je evtanazija mogoča le, če človek nevzdržno trpi zaradi zdravstvenega stanja, brez upanja na izboljšanje. Nov zakon bi tako zadeval le med pet in deset otrok letno, ki trpijo zaradi bolezni in jim niti skrbna nega ne more prinesti odrešitve. Prav tako je evtanazija dovoljena le v primeru, ko je to edina alternativa nevzdržnemu trpljenju otroka.

Nizozemska bo zakon in njegove posledice ponovno ocenila čez pet let

Evtanazija mladoletnih oseb, starejših od 12 let, ki lahko dajo soglasje, je na Nizozemskem že legalna. Enako velja za evtanazijo malčkov, mlajših od enega leta, ob privolitvi njihovih staršev. Nov zakon se tako nanaša le na mladoletne med 1. in 12. letom starosti. Nizozemska vlada je ob tem naznanila, da bodo novo regulativo reevaluirali čez pet let.

VIRThe Street
Prejšnji članekKatere so najboljše destinacije za študentsko potovanje?
Naslednji članekMars je poln dragih kamnov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.