Mars je poln dragih kamnov

mars, land, planet
Foto: Aynur_zakirov iz Pixabay

Marsovski rover Curiosity je naletel na velike količine poldragega kamna opala. Najdišče se nahaja v marsovskem posušenem jezeru Gale.

Od svojega prihoda na Mars leta 2012 Curiosity raziskuje območje imenovano Gale crater. Gre za starodavno izsušeno jezero, za katerega upamo, da še hrani dokaze o obstoju življenja na Marsu. Že pred časom je Curiosity v izsušenih tleh našel nekaj zanimivega: lomne haloje. V geologiji se izraz lomni halo nanaša na pojav, ki ga lahko opazujemo okoli mineralov v kamninah. Lomni halo se pojavi kot krogla ali obroč različnih barv, ki obdaja mineral v kamnini. Mineral, ki so ga obdajali, je bil opal.

Museum piece isolated on white. Not all opal is from Australia!
Foto: MarcelC iz iStock

V zadnjih mesecih pa se je izkazalo, da je opala veliko več, kot smo domnevali na začetku. Poleg tega, da je to ogromen planetarni »flex« za Mars, kot radi pišejo v tujih novicah, ima najdba veliko znanstvenih implikacij. Postavlja nova vprašanja o življenju na Marsu in pravilnosti naših teorij, hkrati pa bodo opal lahko koristile prihodnje odprave na rdeči planet.

Nove hipoteze o življenju na Marsu

Opal nastane med raztapljanjem silicijevega dioksida v vodi. Tako je najdba še eden v vrsti dokazov, da je Mars nekoč imel vodo. A to ni vse. Znanstveniki verjamejo, da opali predstavljajo možnost marsovskega podzemnega življenja. Kot je povedal vodja raziskave Travis Gabriel so po vsej verjetnosti lomni haloji in minerali v kraterju Gale nastali dolgo po tem, ko je Mars izgubil vodo – vsaj tisto na površju. Življe pa bi se lahko ohranilo v podzemlju, kjer bi bilo zaščiteno pred sevanjem in nizkimi temperaturami (marsovsko povprečje je -62 °C), hkrati pa bi bilo tam tudi dovolj vode.

Variety of Mexican minerals and semi precious stones in Oaxaca. Mexico, Mexico holds several of the most important mineral and rock deposits in the world, used for  making jewelry, weapons and ornaments for men and women since ancient times.
Foto: MWayOut iz iStock

Opal bo pomagal prihodnjim odpravam

Opali v sebi nosijo nezanemarljivo količino vode. Z eksperimenti so znanstveniki dokazali, da bi lahko iz kvadratnega metra tal, bogatih z opalom, dobili dobre 4 litre vode (1,5 gallon). Postopek bi bil poceni in Gale se razteza preko slabih 500 kvadratnih kilometrov. Prihodnje odprave bi lahko pridobivale vodo naravnost iz marsovskih tal.

Beautiful Turquise And Blue Opal From Australia
Foto: Peter Baier iz iStock
Prejšnji članekElon Musk se je kritično odzval na nov zakon o evtanaziji
Naslednji članekKje bo tvoj denar najbolj varen?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.