Kje bo tvoj denar najbolj varen?

2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Varnost denarja je ena najpomembnejših tematik v našem življenju. Še posebej v današnjem času, ko se bančni sistem vse bolj spreminja in banke propadajo. Poleg tega pa obstajajo tudi alternativne možnosti za varčevanje denarja, kot so kriptovalute, zlato in podobno.

Slovenske banke

Slovenske banke so zagotovo ena od najbolj varnih možnosti za varčevanje denarja. Garancija za vloge v bankah v Sloveniji znaša 100.000 evrov na vlagatelja in na banko, kar pomeni, da v primeru propada banke vsak posameznik dobi povrnjeno do 100.000 evrov svojih vlog. To pomeni, da je denar na bančnem računu v slovenski banki relativno varen.

Digitalne banke

Vendar pa se je v zadnjih letih pojavilo veliko novih možnosti za varčevanje denarja, ki ne temeljijo na tradicionalnem bančnem sistemu. Dve izmed teh možnosti sta denimo N26 in Revolut. Gre za digitalne banke, ki omogočajo hiter in enostaven dostop do denarja ter hkrati ponujajo ugodnejše pogoje za varčevanje.

Kljub temu, da sta banki N26 in Revolut zelo priljubljeni, moraš biti previden pri varnosti svojega denarja. Ker gre za digitalni banki, ki nimata fizičnih poslovalnic, sta manj regulirani kot tradicionalne banke. Vendar pa tudi digitalne banke pristojni organi nadzorujejo in so v večini primerov zanesljive. Poleg tega so tudi v primeru teh aplikacij vloge do 100.000 evrov na posameznika in banko zavarovane, kar zagotavlja določeno varnost.

Če imaš denar na računu N26 ali Revolut, ga moraš prijaviti na Fursu. Postopek prijave je enostaven in ga lahko opraviš na spletu. Treba je le izpolniti obrazec, ki ga najdeš na spletni strani Fursa. Na obrazcu moraš navesti svoje podatke in podatke o računu ter prikazati potrdilo o stanju svojega računa na dan 31. 12. leta, za katero oddajaš davčno napoved.

Zlato

Poleg tega se mnogi sprašujejo, ali se splača kupiti zlato kot alternativo bančnemu varčevanju. Zlato velja za eno najbolj varnih naložb, saj ima v primeru gospodarske krize ali padca vrednosti denarja vedno neko vrednost. Vendar pa je treba biti previden, saj obstajajo številna tveganja in pasti, ki jih je treba upoštevati, kot so kakovost, stroški in nihanja cene.

Prejšnji članekMars je poln dragih kamnov
Naslednji članek3 prednosti kadrovskih štipendij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.