Kje, kdaj in kako lahko opazuješ severni sij

A tent pitched up in snow at night with the northern lights flickering in the sky above. Aurora Borealis and travelling. Photo composite.
Kje videti severni sij, kako priti tja in kdaj ga lahko vidimo? Vse informacije na enem mestu o aurori borealis Foto: solarseven iz iStock

Potovanja v severne dežele odpirajo vrata do pokrajin in doživetij, ki jih pri nas ni – najsi bo to Božičkova dežela, ledeni hotel, ribolov na ledu ali vožnja s pasjo vprego. Tako doživetje je nedvomno ogled severnega sija, ki je viden severno od arktičnega kroga ali severnega tečajnika. Preberi, kako do osupljivega pojava sploh pride, kje vse ga lahko vidiš in kdaj je za to najboljši čas.

Gledamo ga že vsaj trideset tisočletij

Zasluge za poimenovanje pojava aurore borealis v 17. stoletju si lasti Galileo Galilei, vsak, ki je gledal Medvedja brata, pa ve, da so zelene nebesne lučke precej starejše. Za najstarejši ohranjeni prikaz velja jamska poslikava v Franciji izpred več kot 30 000 let. Najstarejši znani zapis o pojavu je nastal leta 2600 pred našim štetjem na Kitajskem. Če severnega sija še nisi videl, bodi torej brez skrbi; nikamor ne gre.

Avrora in Boreas

Poimenovanje severnega polarnega sija se je pripisovalo tudi Pierru Gassendiju, ki je izraz aurora borealis uporabil leta 1621, dve leti za Galilejem. Ime združuje poimenovanji za rimsko boginjo jutranje zarje Avroro in grškega boga severnega vetra Boreasa.

Sončev veter in Zemljino magnetno polje

Kako nastane polarni sij? Pojav je v veliki meri odvisen od Sonca. Sončev veter je električno nabita plazma, ki do Zemlje prispe v času od dveh do štirih dni. Delci sončevega vetra potujejo po magnetnih silnicah zemeljskega magnetnega polja.  Električno nabiti delci magnetosfere pridejo v stik z Zemljinim ozračjem/atmosfero.

Earth's magnetic field, the Earth, the solar wind, the flow of particles. Element of this image is furnished by NASA
Foto: Naeblys iz iStock

Nabiti delci lahko vstopijo v Zemljino ozračje tam, kjer je smer magnetnega polja navpična glede na površino Zemlje. Ko vidimo za severni sij značilno fluorescenco, pravzaprav opazujemo milijarde trkov delcev.

Nočna mavrica

Atomi in molekule sevajo v različnih barvah. Barva, na katero pomislimo pri severnem siju, je najpogosteje zelena. Kot dominantni barvi avror izstopata zelena, za katero so zaslužne kisikove molekule, in rdeča, ki jo dobimo z dušikovimi.

aurora borealis, northern lights, forest
Foto: 12019 iz Pixabay

Kje lahko vidim severni sij?

Severni sij se znajde na marsikaterem bucket listu. Pri načrtovanju se najprej vprašaš kam na lov za njim. Ker je verjetnost, da uzreš avroro, odvisna od oddaljenosti od arktičnega kroga, pridejo v poštev le nekatere destinacije. Vse so znotraj 2500-kilometrskega radija okoli severnega tečaja. V primeru zelo močnih sončnih neviht je severni sij viden tudi v južnih krajih, a je ta pojav zelo redek.

arctic, map, line art
Foto: GDJ iz Pixabay

K božičku ali inuitom?

Slovencem so kot destinacije z avroro najbližje Švedska, Norveška in Finska. Dobra izbira so še Islandija, Grenlandija, Aljaska in Kanada. Za ugodne razmere je nujna tema in jasnost, zato je bolje biti čim dlje od večjih mest. Ker se v severni divjini človek težko znajde sam, so najbolj priljubljena izbira odročni kraji z infrastrukturo. Na Aljaski je to Fairbanks, v Kanadi Yellowknife, na Norveškem Tromsø in Svalbard, na Finskem pa Rovaniemi. Slednji je znan tudi po Božičkovi deželi.

aurora borealis, aurora, northern lights
Foto: WikiImages iz Pixabay

Stran od mest

Če boš imel možnost obiska manj turističnega kraja znotraj arktičnega kroga in bliže severnemu tečaju, lahko z nekaj sreče severni sij opazuješ vsako noč.

Kdaj lahko vidim severni sij?

Med idealne pogoje sodi tema, zato je sezona za lov na severni sij med septembrom in aprilom. Za tako severne kraje je namreč značilen tudi poletni pojav polnočnega sonca, obdobja brez teme. Velja paziti na lunine mene, pri čemer je mlada luna najprimernejša. Nebo mora biti jasno, zato ni odveč preveriti vremensko napoved, za kolikor vnaprej je to pač mogoče.

sunset iceland, midnight sun, iceland summer night
Foto: birgrunar iz Pixabay

Kako do kraja za ogled severnega sija?

V lastni režiji ali z organizirano ekskurzijo? Teh je dovolj; vsak z javnim prometom dostopen kraj nad severnim tečajnikom se zaveda svojega turističnega potenciala. Nobenega zagotovila ni, da bo izlet uspešen, kjub temu pa so tvoje možnosti večje s strokovnjaki. Po drugi strani lahko, če ti iskanje ni odveč, v lastni režiji precej prihraniš. Malo razišči priljubljene razgledne točke, ki niso predaleč od kraja, v katerem boš bival. Pazi, da boš čim dlje od razsvetljave.

northern lights, aurora borealis, northern
Foto: Noel_Bauza iz Pixabay

Preverjanje aktivnosti severnega sija

Premrzlo je, da bi od mraka naprej zunaj kampiral in čakal, če bo kaj zeleno. Spodnji viri ti lahko pomagajo pri organizaciji ogleda, saj zbirajo podatke meritev geomagnetne aktivnosti.

Aurora borealis in njene sestrične

Najpogosteje je polarni sij viden v ovalnih pasovih okoli zemeljskih magnetnih polov. Največ govorimo o severnem siju, zato marsikdo ne ve, da obstaja tudi južni. James Cook ga je leta 1773 poimenoval aurora australis. Podoben pojav opazujemo celo na drugih planetih, v kolikor imajo lastno magnetno polje in atmosfero. Med njimi sta Venera in Mars, ki imata sicer precej šibki magnetni polji.

aurora australis, oreti beach, southern lights
Foto: timbri97 iz Pixabay

Toplo se obleci in srečno!

Vse do aprila imaš dobre možnosti za opazovanje severnega sija. Če načrtuješ potovanje v kraj nad severnim tečajnikom, ti z malo sreče in potrpljenja ne uide.

VIRSpace.com
Prejšnji članekLegendarni kiosk mladosti se vrača
Naslednji članekRevija Študent na MofuConu 2022

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.