Kotički sosednje Hrvaške, ki jih je vredno obiskati.

Večina Slovencev že dolga leta poletne vikende in dopuste preživlja na Hrvaški obali. Če si med njimi tudi ti, zagotovo veš, kako izgledajo znane hrvaške plaže poleti in katere so najbolj priljubljene turistične destinacije.

Nekaterim krajem pa se zaenkrat še vedno uspeva izogibati masovnega turizma. Poiskali smo nekaj takih.

Rogoznica, Dalmacija

Nahaja se 25 kilometrov južno od Šibenika in je idealna destinacija za ljubitelje kolesarjenja in potapljanja. Njena okolica je bogata s kulturnimi in naravnimi znamenitostmi, v bližini se med drugim nahaja tudi jezero s slano vodo, Zmajevo oko, ki skriva tudi zanimivo legendo.

 

Bakar, Rijeka

Bakar zagotovo ni turistična destinacija, na katero bi najprej pomislil ob iskanju lokacije za krajši oddih, a je v zadnjih letih doživel turistični preporod in obiskovalcem nudi ogromno zanimivega. Majhno mestece, ki je od Rijeke oddaljeno le 13 kilometrov, je prava izbira za ljubitelje zgodovine, pa tudi za tiste, ki se radi sprehajajo med ozkimi uličicami in občudujejo arhitekturo. Čez poletje se tam odvija veliko glasbenih dogodkov, okrog njega pa je tudi nekaj manjših plaž, med njimi tudi plaža Melnić. Obiščeš lahko mestni muzej, ki ima bogato arheološko zbirko, ogledaš pa si lahko tudi celico, v kateri je bil zaprt Josip Broz Tito.

Otok Olib, severni Jadran

Olib leži na meji med Kvarnerjem in Dalmacijo, na njem pa je eno samo naselje z istim imenom. Je idealno mesto za vse, ki od dopusta pričakujejo popolni odklop, saj tudi v vrhu sezone tam ni veliko ljudi. Na otoku vožnja z avtomobili ni dovoljena. Avto lahko pustite v Zadru, od koder je mogoče na otok priti tudi s katamaranom ali pa se s trajektom pripeljete na otok in ga parkirate v pristanišču.

»Ljepa naša«

…kot pravi njihova himna, pa ni samo neskončna obala ob Jadranskem morju. Tudi četrto največje mesto na Hrvaškem, Osijek, ki leži ob reki Dravi in je precej pomembno prometno središče, ima obiskovalcem veliko za ponuditi. Uživajo lahko v hrvaški kulinariki in lokalnih vinih, v bližini pa se nahaja tudi naravni park Kopački rit, ki je priljubljen med opazovalci ptic. Nedaleč od Zagreba in tik za slovensko mejo pa leži Samobor, prijetno mestece, ki je kot nalašč za nakupovalni dnevni izlet. Je sejemsko mestece, zato je pravi kraj za vse zbiratelje pa tudi ljubiteljske vrtičkarje ali pa vse tiste, ki se samo radi sprehajate med stojnicami. Ob obisku ne smeš izpustiti sprehoda po glavnem trgu Kralja Tomislava, ljubitelji športa pa obiska naravnega parka Žumberak v bližini.

 

Novinar

Prejšnji članekErasmus reunion: Iz Barcelone v Valencijo – 3.del
Naslednji članekSladoled po domače

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.