Leonardo da Vinci praksa

Si želite nekaj novega, drugačnega? Razmišljate o delovni praksi v tujini?

Delovne izkušnje so še kako pomembne. Le-te pa med študijem težko pridobimo, napovedi za prihodnost ter spremembe zakonodaje pa bodo vse skupaj še poslabšale oziroma otežile. Za vse željne sprememb in tiste, ki si želite pridobiti nekaj delovnih izkušenj, ponujamo eno izmed možnosti in to je delovna praksa v tujini Leonardo da Vinci. Za informacije se zahvaljujemo mag. Marji Medved, VŽU – Leonardo da Vinci, mobilnost, CMEPIUS.

Leonardo da Vinci praksa
Leonardo da Vinci praksa je praksa za študente v okviru programa Erasmus, Leonardo potem skrbi za diplomante, iskalce zaposlitve. Vendar vedite, da Leonardo ni Erasmus praksa za študente, ampak je Leonardo namenjen izključno tistim, ki niso študenti – študentska praksa je v okviru programa Erasmus in ne Leonardo. Praksa je usposabljanje posameznikov v tujini, v eni izmed evropskih držav, ki sodeluje v programu.

Komu je namenjena?
Namenjena je vsem, ki se želijo usposabljati za svoj poklic, pridobiti praktična znanja in izkušnje. Sicer obstajajo tri kategorije: osebe, vključene v osnovno poklicno izobraževanje (dijaki), osebe na trgu dela (diplomanti, iskalci zaposlitve, zaposleni) in strokovni delavci v poklicnem izobraževanju in usposabljanju.

Kaj mi bo delovna praksa v tujini prinesla?
»Praksa v tujini prinese posameznikom nova praktična, delovna znanja in izkušnje. Življenje in delo v tujini obogati medkulturne in jezikovne spretnosti posameznika in prispeva k njegovemu osebnemu in strokovnemu razvoju. Vse s ciljem, da posameznik postane bolj zaposljiv, bolj konkurenčen na evropskem trgu dela. Vsebina praktičnega usposabljanja v tujini je pripravljena glede na želje, znanja in potrebe udeleženca mobilnosti v sodelovanju med organizacijo, ki prijavi projekt, in partnersko organizacijo, ki v tujini udeleženca sprejme.« Mag. Marja Medved, CMEPIUS.

Rok za oddajo
Rok za oddajo predloga projekta (mobilnosti posameznikov) je enkrat letno, v letu 2011 bo 4. februarja. Za udeleženca je pogoj, da ima slovensko organizacijo, ki zanj prijavi projekt, saj se kot fizična oseba ne more prijaviti. Drugi pogoj je seveda ustrezna organizacija, podjetje, zavod v tujini, ki kandidata sprejme na usposabljanje. Praksa za osebe na trgu dela lahko traja od 2 do 26 tednov, medtem ko sam projekt lahko traja do dve leti, mobilnost udeležencev se lahko prične 1. 6. 2011 in konča najkasneje 31. 5. 2013.

Finančna pomoč udeležencem prakse
Program Leonardo da Vinci udeležencem usposabljanja omogoča tudi finančno podporo, saj so sredstva namenjena na eni strani mobilnosti udeležencev (bivanje, pot, jezikovna priprava), po drugi strani pa tudi organizaciji, ki projekt prijavi in izpelje. Sredstva so odvisna od ciljne skupine, trajanja in države, v katero udeleženci odhajajo. CMEPIUS za vse zainteresirane organizacije vsako leto pred razpisnim rokom organizira delavnice za pomoč pri prijavi projekta. Termini za januarske bodo objavljeni na spletni strani www.cmepius.si.

Poleg tega je vredno omeniti, da lahko gredo na delovno prakso tudi tisti študenti, ki so že bili na Erasmus študijski izmenjavi. Najti si morate le delodajalca, ki je pripravljen omogočiti prakso, na Univerzi pa lahko zaprosite za Erasmus štipendijo. Na prakso greste lahko tudi kasneje, saj praksa Leonardo da Vinci ni več namenjena dodiplomskim študentom, udeležite se je lahko tudi po diplomi.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.