Moskva: glavni postanki

Moskva je ogromno mesto, ki ponuja številne raznovrstne znamenitosti. Če boš v mestu le nekaj dni, si vsekakor moraš ogledati spodaj opisane. V primeru, da boš v Moskvi več časa, pa si v drugem delu preberi o nekoliko manj znanih ali bolj oddaljenih, a nič manj čarobnih delih ruske prestolnice.

Rdeči trg in cerkev Vasilija Blaženega

Rdeči trg je že sam po sebi paša za oči, saj je ogromen, poleg tega pa tam stoji cerkev Vasilija Blaženega. Ta je nekaj posebnega tako od zunaj kot od znotraj; vstopnina znaša približno 10 evrov.

Rdeči trg

Leninov mavzolej

Na Rdečem trgu najdeš tudi Leninov mavzolej. Tam počiva balzamirano truplo Lenina. Ogled mavzoleja je brezplačen, se pa pri Leninovi »mumiji« ne smeš dolgo zadrževati. V nekropoli, zunaj ob kremeljskem zidu, ni časovne omejitve. Tam so pokopani razni sovjetski pomembneži, od Stalina do Gagarina.

Leninov mavzolej

Kremelj

Tik ob rdečem trgu leži Moskovski kremelj, uradna rezidenca predsednika, ki jo obdajajo tipični, visoki rdeči zidovi. Znotraj zidov se nahajajo številne palače in cerkve, orožarna in razstava draguljev. Cena vstopnice je odvisna od tega, kaj si želiš ogledati. Pred ali po ogledu Kremlja se ne pozabi sprehoditi po Aleksandrovem vrtu.

Notranjost Kremlja
Notranjost Kremlja

GUM

GUM je ogromen trgovski center iz sovjetskih časov, ki je čudovit tako zunaj kot znotraj. Poleg raznovrstnih trgovin na najvišjem nadstropju najdeš tudi tipično sovjetsko menzo (stolovaja).

GUM

Nikolskaja ulica

V GUM lahko vstopiš tudi iz ulice Nikolskaja, ki je vedno čudovito okrašena, in kjer najdeš številne trgovine s spominki.

Nikolskaja ulica

Tverska ulica

Moskovski 5th Avenue. Tu lahko najdeš številne znamenite stavbe, spomenike, trgovine vseh možnih znamk in restavracije in bare vseh cenovnih rangov.

Ulica Tverskaja

Bolšoj teater

Tudi če nimaš namena zapraviti ogromne količine denarja za vstopnico, se ti zgradbo splača ogledati od zunaj, saj je naravnost čudovita.

Bolšoj teater

Katedrala Kristusa Odrešenika

Vstop v to znamenito belo-zlato katedralo je prost, doplačati moraš le za vstop na terase.

Katedrala Kristusa Odrešenika

Tretjakovska galerija

Če si ljubitelj umetnosti, vsekakor moraš v Tretjakovsko galerijo, kjer je na ogled kar  130,000 eksponatov.

Tretjakovska galerija

Park Gorki

Pa še Moskovski Central Park. Park Gorkogo je popoln pobeg iz mestnega vrveža. Na trenutke se ti bo zdelo, da se sprehajaš po gozdu, čeprav tu sicer lahko najdeš jezera s čolnički, restavracije, muzeje in še marsikaj drugega, celo plažo.

Vhod v park Gorki

Arbatska ulica

Ulica iz 15. stoletja, ki je bila včasih pomembno trgovsko in obrtniško središče, v 18. stoletju pa je tu živelo plemstvo. Požar leta 1812 jo je skoraj popolnoma uničil, a je po obnovitvi spet zaživela in se razvila v rezidenco umetnikov. Danes je priljubljena tako med domačini kot turisti, saj je tu mogoče najti številne trgovine, restavracije, kavarne in bare, seveda pa tudi ulične umetnike.

Arbatska ulica

Prejšnji članekTop distopični romani
Naslednji članekNajboljše igre za telefon, ki so na voljo brezplačno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.